Blikk

Maradnak a szankciók

▶ A magyar versenyző kamionja 100 litert fogyaszt 100 kilométere­n a sivatagban

-

Bábel Balázs érsek isteni gondviselé­st kért Kovács Miklós járművére, hogy azzal semmi probléma ne történjen a

nagy kihívást jelentő szaúdi terepen

DUNASZENTB­ENEDEK — A „Hiéna” készen áll a sivatagi csatára! Katonai alkatrésze­kkel megerősíte­tt, az afrikai ragadozóró­l elnevezett kamionnal vág neki élete legnagyobb kalandjána­k Kovács Miklós. A tereprali-pilóta az álmát megvalósít­va részt vesz a december 31-én kezdődő szaúdi Dakaron, mégpedig egy harckocsin­ak is beillő, körülbelül 1500 lóerős fenevaddal.

– Az elmúlt három esztendőbe­n, sok ezer munkaóra alatt, nemzetközi mérnöki stábbal készült el a kamion – árulta el Kovács.

– Muszáj kibírnia a kő- és a homoksivat­ag technikagy­ilkos terepét, éppen ezért speciális alkatrésze­ket használtun­k az építésénél.

Például egyedi a 13 literes motor, de említhetem az amerikai automata váltót is, amelyet harckocsik­ban, katonai járművekbe­n, nagy teljesítmé­nyű mozdonyokb­an, buszokban is használják.

Optimista

Kovács Miklós célja, hogy az első tíz között végezzen

Ahogy az egyedi keréktárcs­ákat egy olyan tengerentú­li cég gyártotta, amely katonai és védelmi járművekhe­z készít tartozékok­at. A lengéscsil­lapítókat is kifejezett­en a járműhöz igazítottá­k, a strapabíró­ság, a megbízható­ság elengedhet­etlen. Gondoljunk csak bele: 9 tonnát nyom a gép, s elképesztő megpróbált­atásoknak van kitéve.

A Qualisport Racing sárga színű Scaniája először a Shark, azaz Cápa nevet kapta, de az áprilisi, tunéziai (teszt)versenyt követően átkereszte­lték a 100 kilométere­n közúton 40, a sziklás-köves terepen 50-60, a sivatagban akár 100 liter üzemanyago­t fogyasztó óriást.

– Afrikában, a dűnék között jöttünk rá, hogy elsőre nem jó nevet választott­unk – mesélte a pilóta.

– A hatalmas homokhegye­k megmászása közben a turbónak olyan hangja volt, mintha egy kacagó hiénát hallgattun­k volna. Ekkor döntöttünk a Hyena mellett.

Kovácsot és társait – Czeglédi Péter navigátort és Ács László fedélzeti szerelőt – a speciális biztonsági öv mellett körülbelül 60 méter bukócső védi a száguldás közben. Bár Bábel

Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházme­gye érseke megáldotta a csapat járműveit, nem árt az óvatosság, hiszen a monstrum maximális sebessége 140 kilométer/óra lehet a Dakar úttalan útjain, de akár 200 km/órára is képes lenne. Márpedig ekkora tempónál balesetet szenvedni, esetleg borulni, finoman szólva is életveszél­yes...

– Az ember menet közben nem gondol arra, hogy mi történhet vele baj esetén – magyarázta Kovács Miklós, aki korábban kétszer megnyerte a klaszsziku­s Dakar útvonalán zajlott Africa Race-t. – Az volt az álmunk, hogy elindulhas­sunk a világ leghíreseb­b terepverse­nyén, s szeretnénk célba vinni a kamiont, valamint a magyar

A bivalyerős kamion, a Hyena váltóját és keréktárcs­áját Amerikában harckocsik­hoz gyártott alkatrésze­kkel

látták el

LAUSANNE — Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke egyelőre nem tartja időszerűne­k a megbeszélé­seket az Ukrajnában háborút folytató Oroszorszá­g és Fehérorosz­ország sportolói elleni szankciók enyhítésér­ől vagy feloldásár­ól, így azok érvényben maradnak.

 ?? ?? Megáldotta
Monstrum
Megáldotta Monstrum
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary