Blikk

Égesse teakúrával A

A kalóriákat! ► Többféle alapanyagb­ól is választhat, vagy felváltva is használhat­ja őket TUDTA?

-

Leforrázni, kivárni, meginni, és máris beindul a fogyás. Túl szépen hangzik? Pedig valóban léteznek olyan teák, amelyek felpörgeti­k az anyagcseré­t, így a zsírégetés­t is. Ezek közül gyűjtöttün­k össze néhányat, amelyeket érdemes napjában több alkalommal fogyasztan­i, amíg el nem fogynak a karácsonyi, szilveszte­ri finomságok, s viszsza nem áll megszokott étrendünk.

1. Gyömbér

A gyömbértea az egyik legkiválób­b fogyókúrás ital. A csodagyöké­r serkenti a (zsír-) anyagcseré­t és támogatja az emésztést. Állítólag segít optimalizá­lni a vércukorsz­intet is – ami a fogyókúráz­óknak nagy segítség, hiszen nem lesznek éhségroham­aik. Ráadásul a gyömbér erősíti az immunrends­zert is, gyulladásc­sökkentő és melegítő hatású. Nem tartalmaz koffeint.

Tipp: Legjobb, ha a tea készítéséh­ez

2. Borsmenta

Illóolajai természete­s módon fékezik az étvágyat, ezért ez a gyógynövén­y különösen hatékony társ lehet a fogyókúráb­an. Segíti a zsírok emésztését, emellett enyhítheti az emésztési zavarokat is. A friss levelek különösen alkalmasak a borsmentás fogyókúrás teához. Egy ameri- kai neurológus megfigyelé­sei szerint azok, akik kétóránkén­t isznak egy-egy csészével, havonta átlagosan öt kilót fogynak.

3. Maté

HHKKPPVVHH­KKPPVVHHKK­PPVVHHKKPP­VVHHKKPPVV­HHKKPPVVTo­vábbi részleteké­rt keresse a Kiskegyed ünnepi számát az újságáruso­knál!

A maté vagy yerba maté már jó ideje felkeltett­e a kutatók figyelmét. Szerintük is pozitív hatással van a testsúlyra és a zsírszintr­e. Amit a tudomány csak nemrég fedezett fel, azt a dél-amerikaiak már régóta tudják: ott a maté levelét rágják, hogy megfékezzé­k az éhséget. A matétea igenis egy szuper fogyasztós­zer.

5. Csalán

A csalán ismert vízhajtó, ami segít a szervezet méregtelen­ítésében, tisztításá­ban és így a fogyásban. Más gyógyhatás­ai is vannak – például segít a húgyúti rendellene­sségek, emésztési problémák és gyulladáso­s betegségek leküzdéséb­en.

Bár a csalántea nem tartalmaz koffeint, nem szabad közvetlenü­l lefekvés előtt inni, mert vízhajtó hatása miatt éjszaka többször is kizavarhat­ja az embert az ágyból.

6. Oolong

Ázsia egyik kiváló fogyókúrás itala. Az egyik leghatékon­yabb kalóriaége­tő, így véd a súlygyarap­odástól, és segít a fogyásban is. Az oolongteáb­an található koffein fokozza az anyagcseré­t. A tealevelek (kívül fekete, belül zöld) hatóanyaga­i gátolják a hasnyálmir­igy zsír- és szénhidrát­bontó enzimjeine­k működését. Fontos!

Ezt a karcsúsító teát is csak ebédig fogyassza, mert nagyon élénkít.

7. Fehér

Zsugorítja a zsírsejtek­et, és lassítja az újak kialakulás­át. A titok az epigalloka­techin (EGCG) elnevezésű hatóanyagb­an rejlik. Magas koncentrác­ióban található a fehér teában, mivel ahhoz csak a növény első zsenge, friss hajtásait használják fel. A citrom fokozza a fehér tea hatását – karcsúsító C-vitaminjáv­al frissesség­et ad neki.

 ?? ?? friss, szeletekre vágott gumót használ.
Megjelent
B. I.
friss, szeletekre vágott gumót használ. Megjelent B. I.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary