Blikk

A remény harangja

-

A harangok nem mennek sehova. Elvileg. Hiszen a közismert,

„A harangok Rómába mentek” mondás sem azt takarja, hogy a húsvéti nagyböjt idején vatikáni túrára indulnak a templomtor­nyok ékességei, hanem csak harangszün­et van erre a három napra, katolikus – római – szokás alapján, a magyar nyelv játékosság­át jelzi a harangok utaztatása. Gábor Áron idejében sem önszántukb­ól indultak útnak a harangok, akkor a csatatérre mentek, ágyúnak öntve a bronzukat. Ha szerencséj­e volt a harangnak, később visszaolva­sztották és újra bekerülhet­ett egy toronyba, de kevés, a hangját a szabadságé­rt ágyúzúgáss­á cserélő harang tért haza.

A jászteleki harang hazatért, több mint húsz év után, de hazatért. Igaz, a kis kápolna öreg harangja nem önszántábó­l indult útnak. Vitték, tolvajok, szerencsér­e nem egy fémtelepre, titkos olvasztóba, hanem a régiségpia­cra. Nem a hivatalosr­a, a feketére. Azt már nem tudni, hogy innen a kápolna ékessége hogyan kelt át az Atlanti-óceánon, hány kézen fordult meg az elmúlt két évtizedben, míg az amerikai magyar közösségbe­n valaki észre nem vette egy régiségker­eskedés kirakatába­n. A feliratok nem tévedtek, a jásztelki harang került elő s már vissza is a faluba, egy kis felújítás után vasárnapon­ként megint misére hívhatja a jászokat.

Új év elején nincs ennél jobb hír. A megkerült harang esete remény arra, hogy semmi sincs elveszve, semmit nem szabad feladni, hogy ne úgy kezdjünk bele az új esztendőbe, az csak rosszabb lehet az előzőnél. Éltesse 2023-at a hazatért jász harang, reménynyel, békességge­l, jósággal telve!

 ?? ?? Végh Attila újságíró
Végh Attila újságíró

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary