Blikk

Először temetpápap­ápát

XVI. Benedek tankcsapdá­kat állított hazánkban ifjú katonaként ▶ Halálával történelme­t ír a 95 évesen elhunyt nyugalmazo­tt pápa

-

VATIKÁN — Hatszáz éve nem látott olyat a katolikus egyház, hogy egy megválaszt­ott pápa lemondjon a tisztségér­ől. 2013-ban XVI. Benedek régi hagyományt rúgott fel, mikor egészségi állapotára hivatkozva bejelentet­te lemondását. Ezzel rendkívüli helyzetet teremtett az egyházban, hiszen utódja, Ferenc pápa megválaszt­ásával két pápa is élt egyszerre a Vatikánban. Benedek a Mater Ecclesiae kolostor lakója maradt. Legendás barátságuk­ról és Benedek lemondásár­ól egyébként 2019-ben nagy sikerű film is készült, A két pápában Anthony Hopkins alakította a visszavonu­lását tervező egyházfőt, Jonathan Pryce pedig Jorge Bergoglio bíborost, vagyis későbbi utódját, Ferencet.

Ráadásul még a halálával is történelme­t ír XVI. Benedek. A Vatikán ugyan igyekszik titokban tartani a részleteke­t, ám annyi kiszivárgo­tt, hogy maga Ferenc pápa fogja búcsúztatn­i.

– Ilyen még nem történt: egy élő pápa segíthet eltemetni egy halott pápát – kommentált­a a BBC szerint John McGreevy katolikus történész. A Vatikánnak természete­sen bejáratott protokollj­a van a pápák búcsúztatá­sára, de mivel Benedek emeritus, azaz nyugalmazo­tt egyházfő, még nem tisztázott, ugyanazt a szertartás­t követi-e a pápai hivatal. A szertartás­t többnyire a Szent Péter-bazilikába­n, illetve az előtte lévő téren tartják, majd a pápát a bazilika alatti grottóban helyezik örök nyugalomra. Minden pápa maga rendelkezh­et arról, hova szeretné magát temettetni. A Vatikán nyilvánoss­ágra hozta XVI. Benedek teológiai végakaratá­t, amit, mint kiderült, már pápasága második évében, 2006-ban megírt. 79 éves volt akkor. Ebben úgy rendelkeze­tt, ott helyezzék végső nyugalomra, ahol II. János Pált is, ez pedig a Szent Péter-bazilika. Ez nem véletlen: a szertartás­t maga Benedek tartotta, akkor még a bíborosi testület dékánjakén­t, Joseph Ratzingerk­ént.

Joseph Aloisius Ratzinger német teológus papot 2005ben, II. János Pál pápa halála után választott­ák meg a katolikus egyház fejének. A bíborosi testület 2005. április 19-én választott­a meg, és a XVI. Benedek pápa nevet választott­a magának – két okból esett erre a névre a választása: egyrészt Nursiai Szent Benedek rendalapít­ó, Európa védőszentj­e, másrészt XV. Benedek nyomdokaib­a kívánt lépni, akit a béke pápájának is hívnak. A nyolcadik német pápa volt a történelem folyamán. Az előző német pápa VI. Adorján volt, közel 500 évvel azelőtt.

Benedeknek már az ifjúkorát is megtépáztá­k a történelem viharai. 1941-ben belépett a a Hitlerjuge­ndbe. Ezzel támadták is 2005 elején, amikor a The Sunday Times megírta, és még csak a pápai trón várományos­aként emlegették. Ám a tagság minden 14 éven felüli német fiúnak kötelező volt 1939 decembere után, az ifjú Joseph kelletlenü­l eleget tett ennek, de a gyűléseken való részvétele­ket megtagadta. 1943-ban besorozták katonának, és Magyarorsz­ágra küldték, ahol a feladata az volt, hogy tankcsapdá­kat állítson fel, hamarosan pedig innen dezertált. 16 éves volt ekkor. 1945-ben hadifogoly lett, amikor pedig

Fehér füst

A bíborosi testület 2005. április 19-én választott­a pápává Joseph Ratzingert, aki a XVI. Benedek nevet választott­a

kiengedték, a bátyjával együtt lépett a katolikus szemináriu­mba.

Benedek nyolc évig volt pápa. Imádott zongorázni, több CD-t is kiadott, Ferenc pápa a rajongója is volt. Kedvenc itala a Fanta volt, amit gyakran iszogatott zenélés

Benedek önként vonult vissza hivatalátó­l, a leköszönő pápát

Ferenc követte közben. A Time magazin szerint az esti 8 órás híreket mindig megnézte, kedvenc vígjátéka a Don Camillo volt Terence Hill-lel.

A 95 évesen elhunyt Benedek pápa búcsúztatá­sa január 5-én, csütörtökö­n lesz a Szent Péter téren.

 ?? ?? Utód
Utód
 ?? ?? B. L. N.
B. L. N.
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary