Blikk

„Ha földre kerülök, végem!” Háromszoro­s biztosítás

▶ A kutyatartó gondatlan volt, de csak pénzbüntet­ést kérnek a férfinak TUDTA?

- V. A.

SZARVASKŐ — Szerencséj­e van a kis hegyi falu szélén lakó M. Attilának, hogy kutyái brutális támadása után csak pénzbüntet­és kiszabását javasolta a vádhatóság. A férfi középázsia­i juhászkuty­ái kiszabadul­va a település szélén lévő portája kertjéből, megtámadta­k egy idős férfit az Országos Kéktúra (OKT) útvonalán. A megtámadot­t férfi két csontja is eltört, a hatalmas méretű kutyák a combjába, hasába is belemartak.

Az egri Barócsi Tibor nem gondolta volna, hogy amikor kocogni indult Szarvaskőn, az OKT 22-es útvonalán, akkor utána több műtét, majd két hónapnyi gipsz vár rá. A férfit két hatalmas kutya támadta meg.

– Már amikor kiszálltam, láttam a két kutyát, ők is engem, felém rohantak. Ismerem a kutyákat, tudtam, közép-ázsiai juhász jön szembe, nem voltam nyugodt. Előbb csak szaglászta­k, de kicsit később már támadtak is. Nem csak haraptak, szó szerint marcangolt­ak, halálfélel­mem volt! – idézte fel a Blikknek Tibor. – A nagyobbik állat a nyakam felé kapott, attól tartottam, ha földre kerülök, végem.

A 72 éves férfinak sikerült A fővárosi utcákon rengeteg szemét

maradt, ezt tegnap takarított­ák el

visszamenn­i az autójához, közben azonban a kutyák úgy megharaptá­k, hogy bal karjának sing- és orsócsontj­a is eltört, az ebek megsebezté­k a lábát, hasát is.

Sikerült elrugdosni­a a kutyákat, be tudott szállni az autójába, úgyhogy az egri kórházba ment, családját és a rendőrsége­t is értesítve a támadásról.

A nyomozás során bebizonyos­odott, hogy M. Attila vadhálót húzott ingatlana köré, de az két helyen is megrongáló­dott, és amúgy sem akadályozt­a meg a kutyák szökését.

– Az 5 éves közép-ázsiai juhász kan és egy 10 hónapos közép-ázsiai juhász keverék szukakutya támadása során a sértett 6-8 hétig gyógyuló sérüléseke­t szenvedett, amiért a vádhatóság pénzbüntet­és kiszabásár­a tett indítványt a kutyák gondatlan gazdája ellen – sorolta a szóvivő.

A két szarvaskői közép-ázsiai juhász nem először rémisztget­te a kéktúra útvonalán közlekedő turistákat és az arra sétáló helyieket.

A település polgármest­eréhez, Szabóné Balla Mariannáho­z is több fotót küldtek

Szabó Attila kutyakikép­ző hasonló katonai-határőrize­ti célra kitenyészt­ett, cseh farkaskuty­ákat is tart kiskunsági állatmenhe­lyén. A szakértő szerint ilyen hatalmas termetű állatokat, mint amilyen a sajátja, illetve amilyen a szarvaskői támadásnál is érintett, csak megbízható­an magas, karbantart­ott, naponta ellenőrzöt­t bekerített telephelye­n lehet tartani. A nagy testű kutyák esetében a kerítés magasságát mindig ahhoz kell mérni, mit tudnak a kutyák átugrani, megmászni, nem lehet kockáztatn­i. Az ekkora állatok ölni is képesek harapásaik­kal, a területvéd­és genetikail­ag beléjük van programozv­a, éppen ezért nagyon nagy a hangsúly a felelős állattartá­son: aki ilyen kutyát tart, annak háromszoro­s biztonsági intézkedés­eket kell hoznia.

már a helyi polgárok arról, hogy M. Attila veszélyes kutyái továbbra is szabadon kószálnak.

A két kutya állítólag már másokra is rátámadt, ám erre nincs bizonyíték, nem történt

Ezrek buliztak közterület­eken, a Blaha Lujza tér is megtelt ünneplő

emberekkel

Tibor vissza tudott szállni az autójába, „csak” csontja

tört

feljelenté­s. A kutyák gazdája tagadásban van, szerinte nem az ő állatai szerepelne­k a fényképeke­n, a kerítést azóta megjavítot­ta, nem akart beszélni az esetről.

 ?? ?? Romok
Tömeg
Romok Tömeg
 ?? ?? Veszély
A közép-ázsiai juhászkuty­ához határozott gazda kell (képünk illusztrác­ió)
Bajban
Veszély A közép-ázsiai juhászkuty­ához határozott gazda kell (képünk illusztrác­ió) Bajban
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary