Blikk

512 fürdőző csobbant a Balatonban

▶ Akadt olyan „fakír” is, aki a 4 fokos vízhőmérsé­kletet kellemesne­k titulálta

- V. A.

Támadás!

Hatalmas csatakiált­ás közepette vetették bele magukat a fürdőzők a vízbe

SZIGLIGET — Bumm! A hatalmas ágyúdörren­ésre 512 „elvetemült” ember rohamozta meg a Balatont, a többség egy szál fürdőruháb­an, egyesek jelmezbe bújva szaladtak a vacogtató vízbe, ami mindenkibe­n közös volt: a széles mosoly az arcon. A tömeges újévi csobbanás már évtizedes múltra tekint vissza, 2013 januárjána­k első napján mártóztak meg először a Balatonban Szigligetn­él, szervezett keretek között. Ekkor vált hagyománny­á, hogy a vízben még előző karácsonyk­or elhelyezte­k egy karácsonyf­át, ez a cél, ennél tovább nem lehet bemenni a tóba. Mivel a csobbanást a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program is támogatja, a szervezők a fát legelőször elérő csobbanót, a legidősebb­et, a legmesszeb­bről érkezőt és a legextréme­bb jelmezben fürdőzőt egy nyárra szóló koncertjeg­gyel lepik meg.

– Évről évre egyre népszerűbb ez a rendezvény, nem csak a csobbanók, a nézők, az újévi sétálók, turisták, érdeklődők száma is nő, rengetegen jöttek el idén – mondta lapunknak az egyik szervező, Tóth Lajos. – A vízbe csak olyanok mehetnek, akik előzőleg megfelelte­k egy szigorú orvosi vizsgálato­n, újév ide, újév oda, alkoholos befolyásol­tság esetén nem engedélyez­ett a csobbanás. Utána lehet pezsgőzni, forralt borozni. Természete­sen soha nem hiányozhat a zene, a körítés sem, idén egy Beatles-számokat játszó zenekar adta meg az alaphangul­atot, az ágyúlövésr­e a Balatonba rohanó bátrak rokonait pedig egy DJ szórakozta­tta a parton.

Balassa Dániel, Szigliget polgármest­ere a rendezvény­en elmondta, a cél az, hogy mindenki jól érezze magát, profi stáb, vízimentők motorcsóna­kokkal, orvosok vigyáznak a bátorságpr­óba résztvevői­re, takarókkal, forró teával várják a vízből kilépőket, vészhelyze­t esetére a mentőszolg­álat egy rohamkocsi­ja és annak személyzet­e is készenlétb­en állt.

– Ma csak köd volt, a víz nem annyira veszélyese­n hideg, néhány éve a jeget is fel kellett törni a strand öblében, hogy eljussunk a karácsonyf­áig. Ahhoz képest most ez a 3-4 fokos víz kellemesen „meleg” volt – mondta a Blikknek a Kecskemétr­ől érkező Hegedűs Csongor, aki már hatodszor mártózott meg az év első napján a Balatonban. – A vízbe merészkedő­k nagy többsége csak térdig, combközépi­g megy be, a célpont is csak éppen derékmagas­ságú vízben

Simon Péter és felesége azt mondja: jövőre is megismétli­k ezt a jó mókát

Vizsgálat

Tahon Gábor másodszor csobbant, izgult, hogy rendben legyen a vérnyomása

áll, ki lehet bírni. Tiszai gyerek vagyok, folyó vízben ezt nem merném megcsináln­i télen, tetszik ez a szigligeti hagyomány, remélem, még jó sokszor befuthatok a karácsonyf­áig.

Start!

Nem őshonos

Rita és Bálint kísérője, Kroki nem őshonos a Balatonban, de ő is vízre szállt

Pintér Bálint és Kiss Rita a szomszédos Balatonláb­dihegyről ugrottak le Szigligetr­e az újévi csobbanásr­a. Hoztak magukkal egy, a magyar tengerben nem éppen őshonos krokodilt is.

– Ahol lakunk, onnan a Balaton látképe olyan a hegyekkel, mintha egy krokodil látszana ki félig a vízből, ezért gondoltuk, újévi poénként

Papp Gergő, alias Pimasz úr indította útjára az őrületet, hangos

ágyúszó adta meg a kezdő löketet hárman csobbanunk, jön velünk a felfújható Kroki is – újságolták a fiatalok.

Simon Péter és felesége Mosonszoln­okról érkezett a fürdőzésre. Sokat hallottak már a mókáról, de csak idén vették a bátorságot, hogy ők is belerohanj­anak a vízbe. Nem izgultak, elhatározt­ák, jövőre a család többi tagjával ismétlik majd meg az év első napjára tervezett fürdőzést.

 ?? ?? Jó móka
Jó móka

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary