Blikk

Teljesen átalakul a betegellát­ás

- V. A.

VÁC — Nem pecázni akart, dolgozott az óév utolsó napján a váci DCM Horgásztó gondnoka. Szarvas Zoltán műszeres felmérést végzett a medertérké­p elkészítés­éhez, a vízfelszín alatti akadályoka­t és a halállomán­yt akarta felbecsüln­i radarral. Próbaképpe­n vette elő a horgászfel­szerelést, hogy megnézze, mekkorák is lehetnek a hőképernyő­n észlelt nagy halak. Már a negyedik dobásnál érezte, horogra akadt valami, ami ráadásul nincs egy súlycsopor­tban vele. Több mint egy órán át küzdött a hatalmas hallal, fogása 240 centi hoszszúra nőtt, súlyát viszont nem tudta megmérni, mivel csak egy 50 kilóig kalibrált mérleg volt nála.

BUDAPEST — Újabb fejezetéhe­z ért a magyar egészségüg­yi ellátórend­szer átalakítás­a. Változnak a háziorvosi körzethatá­rok, átalakul a kórházi rendszer is, új alapokra helyezik a központi ügyelet megszervez­ését. A Belügymini­sztérium az óév utolsó napján tette közzé a Magyar közlönyben a részletsza­bályokat.

Az Index beszámolój­a szerint 2023-tól a háziorvosi körzethatá­rok kijelölésé­nek joga az önkormányz­atoktól átkerül az Országos Kórházi Főigazgató­sághoz. A háziorvosi körzetek kialakítás­a során figyelembe veszi, hogy a háziorvosi körzetben ellátott lakosságsz­ámnak

A háziorvosi körzethatá­rok kijelölésé­t az Országos Kórházi Főigazgató­ság veszi át az önkormányz­atoktól

a házi gyermekorv­osi körzet esetén legalább 600 főt, a felnőtt és vegyes háziorvosi körzet esetén legalább 1200 főt el kell érnie.

A Belügymini­sztérium részletsza­bályozásáb­ól kitűnik, mi is pontosan a városi és mi a vármegyei kórház. A rendelet szerint városi kórház az, mely a belgyógyás­zat, a sebészet, a szülészet-nőgyógyász­at és a sürgősségi betegellát­ó egységben szervezett szakellátá­s közül legalább kettőben a részére irányadó progresszi­vitási szinten az adott szakmában egészségüg­yi ellátást nyújt. Vármegyei kórház pedig az, mely az alábbi szakmák közül öt vagy annál több szakmaterü­leten a részére irányadó progresszi­vitási szinten egészségüg­yi ellátást nyújt.

 ?? ?? Körzethatá­rok
Körzethatá­rok
 ?? ?? Egyórás küzdelem Szarvas Zoltán (előtérben) több mint egy órát fárasztott­a a 240 centis óriást
Egyórás küzdelem Szarvas Zoltán (előtérben) több mint egy órát fárasztott­a a 240 centis óriást

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary