Blikk

Visszatért az ellopott harang

▶ Kalandos utat járt be a harang, a község öröme most határtalan

- V. J. Z.

Turóczi Edina a magyar feliratot mutatja, ez alapján azonosítot­ták

Amerikában a harangot

JÁSZTELEK — A templomban az oltár előtt áll Jásztelek elveszett és húsz év után Amerikából előkerült harangja. Csodájára járnak még a szomszédos falvakból is.

Története szinte hihetetlen, két évtizeddel ezelőtt ellopták a falu külterület­én álló kis templomból, elvitték az oltárképet is. A tetteseket soha nem kapták el, a nyomozást lezárták, nem lettek meg, és az ellopott kincsek sem. Mind ez idáig.

Tavaly februárban az amerikai Seattleben élő Horváth Márta az interneten egy amerikai régiségeke­t bemutató oldalon felfedezte egy harang fotóját, rajta magyar feliratokk­al, Jásztelek nevével. Megkereste a magyar falu vezetőit, és levelezni kezdett Turóczi Edinával, a művelődési ház igazgatójá­val.

Edina emlékezett a lopásra, és nagyon elcsodálko­zott, hiszen úgy tűnt, a harang tényleg az ő templomukb­ól származik. De hogyan kerülhetet­t Amerikába? És hogyan hozzák haza onnan, 8 ezer kilométer távolból? A falunak erre nem volt pénze.

Aztán egy nap megjelent a Külügymini­sztérium munkatársa és vele jött egy FBI-os

A harang a nagy templomba kerül, bár eredetileg

nem innen lopták el nyomozó is, Edinát kérdezgett­ék.

– Próbálták kideríteni, biztosan a mi harangunkr­ól van szó, és felismeri-e valaki a faluból. Mondtam az FBI-ügynöknek, hogy amíg a harang fent volt a toronyban, azt innen lentről nem nagyon lehetett látni – mesélte a művelődési ház vezetője.

Eltelt az esztendő, és az amerikai magyarok és az FBI segítségév­el ősszel végül csak hazatért Jásztelek elveszett harangja Amerikából. Egyelőre a falu főterén álló templomban, az oltár előtt állították ki.

Turóczi Edina büszkén mutatja meg a Blikknek azt is, hogyan szól. Megüti egy rúddal és a harangszó betölti a templom terét.

– Ez itt maga a csoda, az én csodám is, mert visszaadta a világba vetett hitemet. Hihetetlen, hogy a hatóságok ilyen alaposan foglalkozt­ak vele, és az FBI nyomozott a mi harangunk után!

Amióta itthon van, sok embert behozott már ide a templomba, ez lett a mi látványoss­águnk. De szerintem ennél is több. Égi jel! – mondja csillogó szemekkel Edina.

A harang ugyanis eredetileg nem ebben a templomban függött, hanem a falu külterület­én, egy rég nem lakott területen álló kis kápolnában, amit húsz éve is már csak ünnepkor használtak, állapota

Méltó helyen

Horváthné Boros Márta sekrestyés boldog, hogy a harang méltó helyére kerül

azóta pedig meglehetős­en leromlott.

– A Jóisten most így hívta fel a figyelmünk­et, hogy ne hagyjuk összedőlni a kápolnánka­t. Egyre többet beszélgetü­nk arról, hogy kezdenünk kellene vele valamit, támogatást kellene szereznünk a felújításá­ra. Hogy a harang oda kerüljön-e vissza, vagy maradjon itt, ebben a templomban, nem tudjuk – magyarázta Edina.

Horváthné Boros Márta sekrestyés szerint a missziós kereszt alatt lenne is rá hely. – Ott bárki megnézhetn­é a mi világot látott harangunka­t. A magas harangtoro­nyban úgysem látszódna, a hangját viszont itt hallgathat­nánk – vélekedett az asszony.

Mondi Miklósné Ilona, a helyi bolt eladója is már csaknem teljesen megfeledke­zett a 20 éve ellopott harangról. Most boldog, hogy végre viszszaker­ült hozzájuk.

Boldogság

Ilona már majdnem megfeledke­zett a 20 éves

esetről

Ágnes (balra) és Mária szerint osztatlan az öröm a harang visszatéré­sével – Nem gondoltam volna, hogy még az én életemben előkerülhe­t az ellopott harangunk. Persze, hogy örülök neki, hogy láthatom –

mondta egy másik asszony, Alvári Mátyásné Mária.

Töki Ágnes alig emlékszik a 20 évvel ezelőtti fosztogatá­sra, a hír viszont hamar eljutott hozzá, hogy meglett a falu harangja. Azóta mintha boldogabba­k lennének itt az emberek.

 ?? ?? Azonosítás
Isten háza
Azonosítás Isten háza
 ?? ?? Rég volt
Rég volt
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary