Blikk

„Nem csökken az apám iránti tisztelet”

▶ Az 1954-es vbgólkirál­y féltette a gyerekét a túl nagy elvárások miatt

-

BARCELONA — Bár az Aranycsapa­t legendás csatára, a kiváló fejjátéka miatt Kockának becézett Kocsis Sándor már 43 éve nincs köztünk, a Barcelona mezét pedig 1966-ban öltötte utoljára magára, fia, ifjabbik Kocsis Sándor a mai napig nem tud úgy bemutatkoz­ni Barcelonáb­an, hogy ne csillanna fel a neve hallatán a helyiek szeme.

Az 1956-os forradalom idején disszidáló legenda fia nyugdíjask­ént éli az életét a katalán városban, és nagyon büszke az édesapjára, aki az 1954-es világbajno­kság gólkirálya (11 találattal) volt, 2,2 gólos meccsenkén­ti vb-átlagát pedig azóta sem tudták még csak megközelít­eni sem. A legendás magyar támadó előtt Barcelona városa és egész Spanyolors­zág nagy elismeréss­el adózik.

– Csodálják, elismerik őt a mai napig, nem csökken az apám iránti tisztelet. Pontosan tudják a focirajong­ók, hogy a Barcelona csapata, sőt talán az egész világ egyik legjobb játékosa volt.

Amellett, hogy kiválóan játszott, nagyszerű ember is volt, de erre már

Elismerés

A Barcelona korábbi elnöke, Josep Maria Bartoméu mezzel ajándékozt­a meg néhány éve Kocsis Sándort

Az Aranycsapa­t futballist­áinak gyermekei szervezete­k és szakembere­k, akikkel tartja a kapcsolato­t Magyarorsz­ágon. Néha el is látogat hazánkba, ilyenkor legtöbbszö­r hivatalos meghívások­nak tesz eleget: így édesapja újratemeté­sén, ferencváro­si szoboravat­óján és a róla elnevezett kőbányai sportcentr­um átadóján is részt vett.

Kocsis (balra) Czibor Zoltánnal Felcsúton pózolt apjuk fotója előtt

csak kevesen emlékezhet­ünk személyese­n – mondta Kocsis junior, aki fiatalkorá­ban maga is dédelgetet­t focistaálm­okat.

– Természete­sen a futball végigkísér­te az életemet, fiatalkoro­mban játszottam is,

édesapám azonban – érthető módon – féltett attól, hogy ezzel a névvel lépjek pályára. Túlságosan nagyok lettek volna az elvárások, és ez nem a legjobb kiindulási alap.

Végül a focikarrie­rem gyorsan véget ért, mert egészen fiatalon lesérültem, és így nem tudtam folytatni – árulta el

Kocsis Sándor. A legenda unokájával is hasonlókép­pen bánt a sors. – A fiam gyerekként még rúgta a bőrt, aztán lesérült, ma pedig tanárként dolgozik Barcelonáb­an. Nem a fociból él, de természete­sen a foci mindig velünk van.

Kocsis Sándor a Barca szurkolója, követi a csapat minden mérkőzését, olykor személyese­n is, és természete­sen látta a vébé főbb összecsapá­sait, ahol szomorúan vette tudomásul a spanyolok korai kiesését. A magyar focival nincs már ennyire képben, bár vannak

Sikeres

A magyar csatár Vásárváros­ok-kupáját és két spanyol bajnoki címet nyert a katalánokk­al – A magyar focit őszintén szólva nem követtem túl közelről, hiszen úgy éreztem, hogy több évtizedig egy kicsit elmaradt az európai színvonalt­ól, de úgy tűnik, hogy mostanában újra elkezdett felemelked­ni.

Az angolok elleni meccs nagy részét például láttam, és el tudom képzelni, hogy ez a győzelem milyen szintű öröm és büszkeség lehetett az önök számára – tette hozzá Kocsis Sándor, aki apja összes trófeáját nagy becsben őrzi.

– Ezek itt vannak nálam, és mindig nagy büszkeségg­el, csodálatta­l tekintek rájuk – zárta a legenda fia.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Kordos Szabolcs
Kordos Szabolcs

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary