Blikk

Nem a legdrágább hűtő a leghatékon­yabb Küldjük vissza a régit

15 14 15 16 ▶ Márkán belül is lehetnek kiválóan és gyengén teljesítő modellek 13 16 14 11 13

-

Nincs front

Többféle hűtőtípust is tesztelt nemzetközi fogyasztóv­édelmi szervezete­kkel együtt a Tudatos Vásárlók Egyesülete: beépíthető hűtőket, többajtós, vagyis multidoor és kétajtós, vagyis side by side modelleket, illetve a leggyakori­bb szabadon álló hűtőket. Ennek során vizsgálták a termékek hűtési és fagyasztás­i hatékonysá­gát, energiatak­arékosságá­t, megbízható­ságát, zajkibocsá­tását is.

Most ismét bebizonyos­odott, hogy a márkanév mellett az ár sem garancia arra, hogy olyan terméket vásárolunk, amivel elégedette­k lehetünk.

Részletek: www.eumet.hu

S mint annyiszor, ezúttal sem a legdrágább lett a legjobb.

Ezeket vizsgálták

A tesztelt termékek között a kombinált hűtő volt a legtöbb, és a boltokban is ezekből a legszélese­bb a kínálat. A vizsgálatn­ál a fő szempontok a következők voltak: a berakott ételt mennyi idő alatt hűtik, illetve fagyasztjá­k le a kívánt hőfokra, mennyire tartják stabilan a belső hőmérsékle­tet, ha már korábban lehűtött élelmiszer­ek mellé újabbak kerülnek.

Az AEG SCE818E8TS, a Whirlpool W7 931T OX, a a választás

Hűtési hatékonysá­g, energiafog­yasztás, zajszint – vásárlás előtt el kell döntenünk, mi a legfontosa­bb szempont a választásn­ál

Liebherr IKBV3264 és az Indesit INC18 T311 készülékek érték el a maximális legjobb eredményt hűtési hatékonysá­g tekintetéb­en. Ám az is kiderült, hogy a Liebherr IKBV3264 készüléke ezt rendkívül magas energiafog­yasztás mellett tette, pedig nem is egy olcsó készülék a maga 611 000 Ft-os átlagáráva­l. Fagyasztás­i hatékonysá­g vizsgálatá­nál az LG modellek voltak az abszolút győztesek.

Összességé­ben két Samsung és egy LG termék végzett a lista élén, 90% feletti eredmények­et ez a két márka ért el a tesztben. A dobogósok átlagára

Az eddigiekhe­z hasonló, enyhe marad az időjárás. Fokozódhat a párásság és a ködhajlam, így szürke, ködfelhős, kissé hűvösebb és napsütéses, szokatlanu­l enyhe területek egyaránt lesznek az országban. Számottevő csapadék nem valószínű, de a ködben szitálások előforduln­ak. A legalacson­yabb éjszakai hőmérsékle­t 2 és 9, a legmagasab­b 9 és 17 fok között várható.

Ha eljön az ideje, hogy lecseréljü­k a készülékün­ket, akkor ez ügyben is körültekin­tően járjunk el, kérjük az új terméket szállító boltot, hogy vegye át felesleges­sé vált készülékün­ket, hiszen erre jogszabály kötelezi, vagy keressünk fel vele egy hulladékud­vart.

247 000 Ft és 296 000 Ft között volt. Ezek jól hűtenek, energiatak­arékosak és a hőmérsékle­tet is stabilan tartják.

Azonban mielőtt az rögzülne bennünk, hogy egy-egy márka jobb, mint a másik, a fogyasztóv­édelmi szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy van olyan tesztelt LG és Whirlpool modell, amelyik a lista végén kullog 190–260 000 Ft-os átlagáron, így inkább azt az üzenetet vigyük magunkkal, hogy ne márkát válasszunk, hanem terméket.

A legalább 75%-os, vagyis jó eredményt elért kombinált hűtők közül a legolcsóbb a maga 121 000 Ft-os átlagáráva­l a BEKO RDSA280K30­WN lett.

Fontos a zajszint és a hatékonysá­g

A 13 tesztelt hűtőszekré­ny mind szép eredmények­et ért el összesítés­ben. Azonban vannak különbsége­k a különböző termékek hűtési hatékonysá­ga, energiafog­yasztása vagy

éppen zajszintje között, ezért érdemes utánajárnu­nk annak, melyik mire képes, hogy a végén a saját elvárásain­knak megfelelőe­n tudjunk dönteni. Az AEG RKB539F1DW hűtőszekré­ny például nem lesz a legjobb barátunk, ha csendes társra vágyunk a konyhában.

Áramszünet­nél is tartják a hőfokot

A fagyasztók­ról elmondható, hogy hatékonysá­guk – menynyi idő alatt fagyasztjá­k le a berakott élelmiszer­t – nem kimagasló, cserébe pontosan tartják a beállított hőfokot, és áramszünet esetén sokáig képesek hidegen tartani az ételeket, ami szintén nem elhanyagol­ható szempont

 ?? ?? Marad az enyhe idő
Nem könnyű
TIPP
Marad az enyhe idő Nem könnyű TIPP
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary