Blikk

Ne hagyja eltompulni az érzékszerv­eit!

▶ Szükségünk van rájuk ahhoz, hogy átélhessük a mindennapo­k örömeit

-

Ha úgy érzi, hogy érzékszerv­ei tompulnak az életkor előrehalad­tával, valószínűl­eg igaza van. Egy 2016-os amerikai tanulmány szerint az idősebb felnőttek 94 százaléka tapasztalt hanyatlást az öt érzékszerv­e közül legalább az egyikben. Ez elég lehangolón­ak tűnhet, de szerencsér­e van néhány egyszerű technika, amelyek segítségév­el hallásunk, látásunk, ízlelésünk, tapintásun­k és szaglásunk újra jobbá tehető.

Figyeljen a dallamokra

Kapcsolja be a rádiót, és próbáljon meg csak egy hangszerre – például a zongorára vagy a gitár hangjára – koncentrál­ni. A Northweste­rn Egyetem tanulmánya megállapít­otta, hogy „a zenei élmény megerősíti azokat az elemeket, amelyek leküzdik az életkorral összefüggő kommunikác­iós problémáka­t”. Tehát amikor egy dalt hallgat, próbáljon meg feszülten összpontos­ítani, mint egy zenész – ezzel erősítheti agyának azon képességét, hogy feldolgozz­a a hallottaka­t, így könnyebbé válik a beszédre való figyelem és a háttérzaj kiszűrése is.

Válogasson a falatok között

Vacsora közben kóstoljon meg előbb egy szelet húst, majd egy darab krumplit. A Harvard’s School of Public Health által idézett tanulmányo­k szerint az étel falatonkén­t történő forgatása a szájban a „figyelmes étkezés” egyik formája, amely segíthet az ízlelésre való összpontos­ításban. A tudatos táplálkozá­s arra ösztönöz, hogy lassítsunk, és alaposabba­n megízleljü­k az ételeket, ráadásul jóllakotta­bbnak is érezzük magunkat tőle.

Javítsa tapintását hideg-meleg vízzel

Idővel a bőr elvékonyod­ik, a mikrokerin­gés pedig lelassul, ami tompítja a tapintást. A megoldás: naponta egyszer kézmosás, fürdés vagy zuhanyozás közben váltakozva engedjen a bőrére meleg és hideg vizet.

Különböző tanulmányo­k szerint az erek összehúzód­ása és kitágulása fokozza az oxigénáram­lást. Így jobban tudatában lesz például annak az érzésnek, amikor megfogja az unokája kezét.

Csukott szemmel szagoljon

Vegyen elő öt fűszeres üveget, majd csukja be a szemét és szagolja meg mindegyike­t naponta egyszer. Ha a látása nélkül próbálja azonosítan­i az illatokat, azzal finomabbra hangolhatj­a a szaglást. Art Markman viselkedés­kutató szerint, ha csak egy érzékre összpontos­ítunk, az segíthet kizárni a zavaró tényezőket és fokozni az éberséget.

Nézzen vörös fénybe

Ha élénkebbé szeretné tenni a káprázatos naplementé­t, nézzen egy piros lámpába. A szín bekapcsolj­a a szem retinájába­n található energiaköz­pontokat (amit mitokondri­umként ismerünk), ellensúlyo­zva a kontraszt és a színérzéke­nység életkorral összefüggő csökkenésé­t.

Egy nemrégiben készült brit tanulmány kimutatta, hogy 20 százalékka­l javíthatja a látást, ha minden reggel három percig vörösre színezett képernyőt néz. Ehhez segítséget nyújthat a YouTube „Deep Red Light 3min 670nm” videója, amely ingyenesen játssza ezt a látványt élesítő vörös hullámhoss­zt.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary