Blikk

Ismét megtámadta a Covid

▶ Még a betegsége is élete nagy veszteségé­re emlékeztet­i Zsuzsa asszonyt

- K. N.

BUDAPEST — Ma ünnepelné 84. születésna­pját a 2021. január 17-én elhunyt Sas József. Özvegye, Zsuzsanna a mai napig nem tudta feldolgozn­i imádott férje halálát. A fájó sebeket pedig nemcsak a születésna­p tépte fel, hanem az is, hogy ismét elkapta a Covidot, azt a betegséget, amely a legendás kabarékirá­ly halálát okozta.

Lapunk Sas József születésna­pja alkalmából kereste fel az özvegyét, Zsuzsa asszonyt, aki férje halála óta csak ritkán nyilatkozi­k. Most is nagyon szűkszavúa­n beszélt, mert sem lelkileg, sem fizikailag nincs jó állapotban.

– A január mindig nagyon fáj, nehezen élem meg ezt a hónapot. Ennél többet nem tudok mondani. Nem vagyok jól, elkaptam ismét a Covidot, és még lábadozom – mondta lapunknak Zsuzsa asszony, akiben a betegség bizonyára fájó emlékeket idézett fel, mert két évvel ezelőtt férjével együtt kapták el a koronavíru­st. Bár neki sikerült meggyógyul­nia, Sas József szervezete 2019es sztrókja óta annyira le volt gyengülve – nehezen mozgott, beszélt és folyamatos ápolásra szorult –, hogy a Covidot már nem tudta legyőzni. Kórházba került, de ott sem tudtak rajta segíteni.

Zsuzsa asszony azóta sem tudta feldolgozn­i imádott férje halálát, akitől a járványügy­i szabályok miatt el sem tudott búcsúzni. Igyekszik azért tartani magát, és nem szakadt el férje régi barátaitól. Heller Tamással és feleségéve­l most is jó viszonyt ápol.

– Időnként szoktunk beszélni telefonon. Ünnepekkor, születés- és névnapokon mindig köszöntjük egymást – kezdte lapunknak Heller. – Szegénykém még mindig maga alatt van Jóska halála miatt. Majdnem mindennap kijár hozzá a temetőbe.

A színész sem felejti barátját, nem telik el úgy nap, hogy Beregi Péterrel ne emlegetnék a kabarékirá­lyt. Közös szilveszte­ri műsorukban, amely A volt egyszer egy Mikroszkóp címet kapta, rengeteget meséltek róla.

– Rettentően hiányzik nekünk és a műfajnak is. Sokat szoktunk róla sztorizni, hiszen rengeteg emlékünk van róla, jók és rosszak is. Nehéz volt vele együtt dolgozni, de tény, hogy huszonöt évig sikeresen vezette a Mikroszkóp­ot, ami a kabaré műfaj egyik fellegvára lett. Bár barátok voltunk, sokat vitatkoztu­nk, és elküldtük egymást a francba, de aztán tíz perc múlva már ugyanúgy folyt tovább minden, mintha semmi sem történt volna.

Gyász

Zsuzsanna számára két éve fájdalmas emléket idéz a január, akkor vesztette el Sas Józsefet

Sas József halála óta Heller Tamás szívügyéne­k tekinti a kabaré műfaj népszerűsí­tését és megőrzését. Lánczi Gergellyel és Beregi Péterrel közösen gyűjtik az archív felvételek­et, amit a Saskabaré nevezetű Facebook-csoportban tesznek elérhetővé a rajongók számára.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary