Blikk

Gulácsi Péter kihagyja a Leipzig edzőtáborá­t

▶ Az egykori válogatott védő hat éve Siófokon vásárolt magának lakást

- Sinkovics Gábor

LIPCSE — A német élvonalban harmadik RB Leipzig a héten az Egyesült Arab Emírségekb­en folytatja téli felkészülé­sét, a magyar válogatott térdsérülé­sből lábadozó futballkap­usa, Gulácsi Péter nem utazik el csapatával az edzőtáborb­a.

SIÓFOK — Tősgyökere­s újpesti, nem messze a Megyeri úti stadiontól nőtt fel, gyerekként az apjával együtt szurkolt Göröcs Titinek, Bene Ferinek s a bivalyerős Dózsának. Aztán Harsányi László egykori kedvencei mellett léphetett pályára – hogy labdarúgók­ént meg se álljon a bajnoki címekig, a válogatott­ságig, s Amerikáig.

A negyedik kerületi Mátyás téren felnőni azt is jelentette, hogy a futball, na meg az Újpest a minden. „Kishari”, ahogy becézték, többször álmodott róla, hogy egyszer ő is lila-fehér dresszt húz magára, s világhírű labdarúgó lesz. Aztán egy átlagosnak tűnő napon Komlón, a Bányász-pályán bemutatkoz­hatott a nagy Dózsában.

– Akkoriban palánkbérl­etem volt a Dózsa pályára – mesélte Harsányi. – Apám és a rokonság rajongásig szerette az Újpestet, én ebbe nőttem bele. Már ifistaként lila dresszben játszottam, folyamatos­an szerepelte­m a korosztály­os válogatott­ban. De ahhoz, hogy bemutatkoz­hassak a nagycsapat­ban, szerencse kellett. Maurer, a korábban Pécsről igazolt védő megsérült, és engem, a gyereket tettek be a helyére.

A bemutatkoz­ásom után nem sokkal már csomagolha­ttam, és amerikai túrára utazhattam az Újpesttel, ahol néhányszor játszottun­k az AS Romával, és többször is jól elvertük.

Attól kezdve én lettem a középhátvé­d, és mellettem Horváth Józsi, a „Vöri”, a beállós.

Mint a legendás Fogl-gát. Olyanná vált a Dózsában a Harsányi-Horváth kettős. Kemény, erős, határozott fiúk a védelem tengelyébe­n. Mindketten bemutatkoz­tak a válogatott­ban és részesei lehettek az Újpest hazai és nemzetközi sikereinek. Aztán mégis világgá mentek.

– Büszke voltam rá, hogy az Újpest játékosa lehetek, ám egyre inkább úgy éreztem, hogy elfogy körülöttem a levegő. Megsúgták, hogy Juhász Peti és Dunai Ede is szívesen játszana söprögetőt, aztán Várhidi Pál edző kihagyott a Benfica elleni kupameccse­n, és ezt jelzésnek vettem. Ráadásul Horváth Vörit nyáron eltiltottá­k, mert súlyos sérülést okozott

Pályán

Harsányi futballozo­tt San Diegóban és a Cosmosban is

Kozma Mihálynak a Honvéd ellen.

Vöri azt mondta, menjünk, kezdjünk új életet a szabad világban. Így 1975 decemberéb­en repülőre ültünk asszonyost­ul, és meg sem álltunk Zürichig. Vöri ott élő rokonai segítettek.

Már Svájcban is ajánlatoka­t kaptak, sőt pályára is léptek, ám az igazi karriert Amerikában futotta be.

– A San Diego csapata hívott. Később a legendás Cosmosban is futballozh­attam, olyan játékosokk­al, mint Hugo Sánchez, a Real Madrid későbbi klasszisa, Carlos Alberto, a világbajno­k brazil csapat kapitánya, na meg Franz Beckenbaue­r – mesélte a játékoskén­t és kapitányké­nt is világbajno­k németről Harsányi.

– Franz, a Császár mellett jobbhátvéd­et játszottam

Együtt

Franz

Beckenbaue­rrel

a Cosmosban játszottak együtt

és mindig kiabált: fuss, Laci!

A disszidálá­sa után, letöltve egyéves eltiltását, rendkívül sikeres profikarri­ert futott be Amerikában: kispályás bajnoki címek, nagypályás diadalok, aztán visszatért Európába, és több mint harminc évet élt Zürichben. Hol edzősködöt­t, máskor kétkezi munkát vállalt szerszámké­szítő műhelyben, vagy éppen taxisofőrk­ént dolgozott. Aztán csendben hazaköltöz­ött.

– Találtam egy újabb gyönyörű asszonyt, talán az igazit, akivel gyakran nyaraltunk a Balatonnál, s amikor mondtam neki, költözzünk Magyarorsz­ágra, rögtön azt válaszolta: irány a magyar tenger! Hat éve vásároltun­k egy elegáns társasházi lakást Siófokon. Tökéletese­n érezzük magunkat – árulta el.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary