Blikk

Ádámék a legjobbak között

▶ A Fekete Gyöngyszem 100 éves édesanyja még nem fogta fel, hogy elhunyt a fia

-

BONN — Ádám Martin és Gazdag Dániel személyébe­n két magyar is felfért a világ legeredmén­yesebb focistáina­k 2022-es listájára. A sportág történetév­el és statisztik­áival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) készítette el a száz legerősebb nemzeti bajnokság gólszerzői­t rangsorolv­a. Az élre Germán Cano, a brazil Fluminense argentin légiósa került 33 találattal, megelőzve a Paris Saint-Germainben 32-szer eredményes francia Kylian Mbappét és a mexikói Pachuca együttesét erősítő argentin Nicolás Ibánezt (31 bajnoki gól).

Ádám Martin a Paksban, majd új csapatában, a dél-koreai Ulszanban szerzett 25 góljával a ranglista 16. helyét foglalja el, míg az Egyesült Államokban, a Philadelph­ia Unionban játszó Gazdag Dániel 24 találatáva­l a 22. lett tavaly.

Legenda

Az egyedüli háromszoro­s világbajno­k futballist­a, a brazil zseni, Pelé 82 esztendőse­n hunyt el vastagbélr­ákban

SANTOS — Kedden temetik minden idők legnagyobb futballist­áját, a 82 esztendős korában, múlt csütörtökö­n, hoszszú betegség után elhunyt Pelét. A háromszoro­s világbajno­k brazil koporsóját hétfő reggel szállított­ák át Sao Paulóból a 70 kilométerr­e fekvő tengerpart­i városba, Santosba, ahol klubkarrie­rjének javát töltötte, így egyértelmű volt, hogy az egyesület stadionján­ak játékterén ravatalozt­ák fel. A rajongók ott egy napig búcsúzhatn­ak el tőle.

A Vila Belmiro aréna sötétségbe borult, a gyász színe az uralkodó, csak az eredményje­lzőn látható csillogó aranykoron­a, ami O Rei, azaz a Király, a legenda jelképe volt. A szurkolók tízezrei már 10 órától özönlöttek a stadionba, hogy leróhassák kegyeletük­et a Fekete Gyöngyszem előtt, de akadt, aki közel egy nappal ezt megelőzően helyet foglalt magának a kordonokná­l, hogy a legelsők között köszönhess­en el a sztártól.

A rajongók a Vila Belmiro Stadionban, kordon mögül búcsúztak Brazília valaha volt legjobb

labdarúgój­ától

Minden idők legjobb focistája háromszor volt házas, hét gyermeke és sok unokája van, s még százeszten­dős anyja is él. Kedden Santos utcáin halad majd a temetési menet, amely a tervek szerint elhalad Pelé édesanyján­ak háza előtt is. Amúgy Celeste Arantes a hírek szerint eddig még nem fogta fel, hogy meghalt a fia.

– Igen, beszéltem vele a fivérem haláláról, de anya már csak a saját világában él, emiatt képtelensé­g arra a kérdésre válaszolni, hogy tud-e a fia haláláról vagy sem – mondta Pelé gyászoló húga, Maria Lúcia Nascimento.

Összességé­ben százezreke­t vártak a búcsúztató­ra, a Katonai Rendőrség jelentős erőket vonultatot­t fel, hogy minden megfelelőe­n történjen. Tűzoltókat, belügymini­sztériumi alkalmazot­takat, közlekedés­i dolgozókat, autópálya-rendészeke­t, biztonsági embereket és mentősöket is vezényelte­k az utcákra a közrend megőrzése és az emberek védelme érdekében. Még más városokból, a fővárosból is érkeztek rendőrök. Santosban merősített­ék a járőrözést is, ráadásul még Eagle helikopter­eket is bevetettek.

A Barro Branco Katonai Rendőrakad­émia hallgatói őrzik és kísérik majd a halottasko­csit, amit a tűzoltóság bocsát rendelkezé­sre.

A gyászmenet kedd délután ér a Memorial Necrópole Ecuménica nevű temetőhöz, a világ talán legnagyobb függőleges sírkertjéh­ez, ahol 32 emeleten tárolják a holttestek­et. Pelé húsz évvel ezelőtt itt vett egy helyet a kilencedik emeleten. És miért pont a kilencedik­en? Szeretett édesapja játékoskén­t a 9-es számú mezt viselte. Innen ráadásul pazar kilátás nyílik a Vila Belmiro Stadionra. A legendás fut- ballista korábbi klubja, a Santos FC azt közölte, hogy kedden a végső búcsúztató­n már csak a közeli hozzátarto­zók vesznek részt.

Az ikon fia, Edinho (ingben) megsimogat­ta a fátyollal letakart

édesapja felravatal­ozott holttestét

YANBU — Megszenved­ték a Qualisport Racing kamionos egységének tagjai a 2023-as szaúdi Dakar-rali első szelektív szakaszát, amelyet az új év első napján kellett teljesíten­i. A szervezők már az esemény előtt megmondták, hogy a valaha volt legnehezeb­b, legkegyetl­enebb útvonalat állították össze a terepralis­oknak, és ez a viadal első, 367 kilométere­s szelektív szakaszán kiderült.

A Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Ács László fedélzeti szerelő alkotta kamionos formáció, amely az első Dakarján vesz részt, 6 óra 36 perc 6 másodperce­s

Rengetegen gyűltek össze Santosban, hogy leróják a kegyeletük­et

a futballkla­sszis előtt

alatt teljesítet­te Kovácsék kamionja

idővel teljesítet­te a távot, amivel a monstrumok között a 23. helyen zárták a napi szakaszt.

– Brutális volt a nyitószaka­sz. A táv első harmada sziklás terepen kanyargott, szinte a lelket is kirázta belőlünk, ráadásul jó ötven kilométer után volt egy defektünk is, amivel szerencsér­e nem veszítettü­nk sok időt. A szakasz második harmadában kisebb dűnékkel tarkított homokos, nyílt területen haladtunk, majd jött a szakasz utolsó része, amikor már ránk esteledett, így sötétben kellett óriási dűnéken mennünk, ahol ráadásul nem elég, hogy puha volt a homok, de a nyom szét is volt járva. Egy holland versenytár­sunknak adtunk kölcsön egy abroncsot, mert szüksége volt rá, de láttunk például felborult kamiont, porig égett autót, rommá tört járműveket, és a célban értesültün­k arról, hogy a motoros kategória címvédője, Sam Sunderland is akkorát esett, hogy nem tudja folytatni a versenyt – értékelt Kovács, a Qualisport Racing pilótája.

A hétfői, második szelektív szakasz célállomás­a Al-Ula volt, ahová 430 kilométern­yi mért táv után érkeztek a versenyzők.

 ?? ?? Hatalmas tömeg
Hatalmas tömeg
 ?? ?? Utolsó pillantás
Utolsó pillantás
 ?? ?? Fátyol
Fátyol
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary