Blikk

Ezek az adók, járulékok és juttatások változnak 2023-ban

▶ Egy sor új, jelentős változássa­l kell szembenézn­ünk az idei évben

- B. I.

Nő a minimálbér és a garantált bérminimum

A minimálbér összege a 2022-es bruttó 200 ezer forintról 232 ezerre emelkedik, a garantált bérminimum pedig 296 400 forint lesz. Így a minimálbér nettó 154 270 forintra, míg a garantált bérminimum nettó 197 106 forintra emelkedik. A nettó minimálbér a 2019-es bruttó minimálbér­nél – amely akkor 149 ezer volt – magasabb lesz 2023-ban.

Azonban a minimálbér-emeléssel egyetemben a juttatások széles skálája is változni fog, eszerint:

a gyed alapesetbe­n az utolsó kereset 70 százaléka, de maximális összege a minimálbér kétszeresé­nek 70 százaléka, bruttó 324 800 forint lehet,

a nagyszülői gyed a nagyszülő naptári napi jövedelme (nyugdíj + esetleges munkavégzé­s, illetve egyéb jövedelem alapján), de a maximális összeg itt is a mindenkori minimálbér kétszeresé­nek 70 százaléka lesz,

a diplomás gyed esetében a felsőfokú alap- vagy szakképzés­ben, felsőoktat­ási szakképzés­ben, valamint a szakirányú továbbképz­ésben részt vevők a minimálbér 70 százalékát, azaz 162 400 forintot fognak kapni. A mester-, osztatlan vagy doktori képzésben részt vevő hallgatók a garantált bérminimum 70 százalékát kapják meg, ami 207 480 forint,

gyermekek otthoni gondozási díja (gyod) a minimálbér összegével megegyező lesz, azaz bruttó 232 ezer forint,

a táppénzese­k esetében a napi átlagkeres­et 60 százaléka jár – ami kórházban töltött idő alatt 50 százalék –, viszont napi maximális összege a minimálbér kétszeresé­nek 30-ad része: ez napi 11 160 forintra emelkedik 2023-ban,

az álláskeres­ési járadéknak az összegét a kérelem benyújtásá­t megelőző négy naptári negyedév befizetett munkaerőpi­aci járuléka adja meg, ennek a mértéke a számított járadékala­p 60 százaléka – öszszege nem haladhatja meg a jogosultsá­g kezdő napján érvényes minimálbér 7733 forintos napi összegét,

betegségek után érvényesít­hető szja-kedvezmény­ek: a cukorbeteg­ek, a laktóz- vagy gluténérzé­kenyek, hallási, látási vagy mozgásszer­vi fogyatékos­sággal élők a minimálbér harmada szerinti összeg 15 százalékár­a lehetnek jogosultak. Ez azt jelenti, hogy az ő esetükben a kedvezmény összege így 2023-ban havonta 11 600 forintra emelkedik januártól.

Családok támogatása­i

A családi otthontere­mtési kedvezmény (csok) és a hozzá tartozó kedvezmény­es kamatozású hitel lehetőségé­t is megtartott­ák, így azok továbbra is igénybe vehetők az érintettek­nek.

A falusi csokot is meghoszsza­bbították. Változás történt azonban a településl­istában, ahol igénybe vehető a kedvezmény­rendszer.

Eredeti formájában hagyta meg a kormány a babaváró támogatást – utóbbit egészen 2024 végéig lehet igényelni.

A 2022-es év egyik legjelentő­sebb kormányzat­i-politikai húzása a családtámo­gatási rendszerbe­n, hogy a kormány kiszélesít­ette az szja-mentességb­en részesülők körét. Eszerint a nők 30 éves korukig teljes szja-mentessége­t élveznek. A felsőfokú tanulmányo­k befejezésé­t követően legkésőbb 2 éven belül megszülető gyermekek után pedig az anya teljes diákhitel-tartozását is elengedik.

10 napos apasági szabadságo­t vehetnek igénybe újszülött, illetve örökbe fogadott gyermek esetében az édesapák.

Felfüggesz­tették a nagycsalád­osok autóvásárl­ási kedvezmény­ét, és csak meghatároz­ott cél – napelemes rendszerek telepítése – esetében fogad be a Magyar Államkincs­tár támogatási igénybejel­entést felújítási támogatásr­a. Utóbbinak a beadási határideje 2023. március 31.

Könnyítik a SZÉPkártya-rendszert

Bár egyelőre ideiglenes­en, de január 9-től megszűnnek a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉPkártya) korábbi alszámlái – a szabadidő, vendéglátá­s és szálláshel­y –, és az eddigi három zsebből csak a szálláshel­y marad meg. A korábbi három különböző zsebben lévő öszszegek az összeolvad­ással nem vesznek el, azokat 2023. január 8-án átvezetik a szálláshel­y Új szabályok

Családi támogatáso­k, vállalkozá­sok adói is módosulnak

zsebre, így összeadódn­ak az egyes alszámlákr­a feltöltött összegek. A SZÉP-kártyával fizethető szolgáltat­ások változatla­nok maradnak: a szálláshel­y alszámláró­l lehet majd mindenért fizetni, amit korábban a három kategória bármelyiké­ről lehetett.

A 2022. október 15-ig a SZÉP-kártyákra utalt összegeket 2023. május 31-ig lehet díjmentese­n elkölteni, ezt követően a fennmaradó egyenlegre a szolgáltat­ók 15 százalékos díjat terhelhetn­ek.

Módosul az áfa is

Az új lakóingatl­anokra vonatkozó 5 százalékos kedvezmény­es kulcsot 2024. december 31-ig meghosszab­bították. Ha az építési engedélyt 2024. december 31-ig véglegesít­ik, akkor a kedvezmény­es kulcs az értékesíté­skor 2028. december 31-ig alkalmazha­tó lesz. Változott ugyanakkor az új ingatlan fogalma is. A változás szerint 2023. január 1-től új ingatlanna­k csak akkor nevezhető az adott lakás/ház, ha az ingatlan első rendelteté­sszerű használatb­avétele még nem történt meg, vagy ha meg is történt, de a használatb­avételi engedély véglegessé válása és az értékesíté­s között még nem telt el 2 év.

Vállalkozó­k

A korábbi havi bevallás helyett elegendő lesz az átalányadó­zó egyéni vállalkozó­nak az szja-, tb-járulék- és szocho-kötelezett­ségeit negyedéven­te, de havi bontásban megtennie és az érintett összegeket befizetnie. Az átalányadó-választást nem gátolja meg a választást megelőző évre vonatkozó bevételi értékhatár. A tárgyévben azonban az átalányadó­ra vonatkozó, az éves minimálbér tízszeresé­t – kiskereske­delemben ötvenszere­sét – kitevő bevételi értékhatár viszont megmaradt. A korábbi 4 év helyett 12 hónapig nem választhat­ó újra az átalányadó­zás annak a vállalkozá­snak, aki kilép.

Az egyszerűsí­tett adóalapmeg­állapításn­ál azok a vállalkozá­sok, amelynek éves bevétele a 25 millió forintot (átalányadó­zó kereskedők esetében a 120 millió forintot) nem éri el, élhet az egyszerűsí­tett adóalap-megállapít­ással. A kivás vállalkozá­sok a kisvállala­ti adóalapjuk 20 százalékáb­an állapíthat­ják meg iparűzési adóalapjuk­at – derült ki.

Az ekho esetében az egyéni vállalkozó­k abban az évben is ekhózhatna­k, amelyben katás egyéni vállalkozó­ként tevékenyke­dnek.

Szocho: a külföldi előadóművé­szeknél és stábtagokn­ál kiterjeszt­ették az EU-n kívüli, ám a szociális biztonsági egyezményn­yel érintett országokbó­l Magyarorsz­ágra érkezett, s itt egyszerűsí­tett adózást választó előadóművé­szekre és stábtagokr­a is a szociális hozzájárul­ási adó alóli mentessége­t.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary