Blikk

Erősen védi télen a bőrt a hialuronsa­v

-

A hialuronsa­vat tartalmazó kozmetikum­ok különösen hasznosak a téli hónapok alatt, hiszen bőrünknek szüksége van a hidratálás­ra. A hialuronsa­v egyik legfontosa­bb tulajdonsá­ga a víz visszatart­ása, amellyel segít a bőrnek megőrizni a benne rejlő nedvessége­t. Így képes javítani a bőr textúráján, illetve gyulladásc­sökkentő hatással is bír.

Krémekben és szérumokba­n is megtalálha­tjuk, a legjobb, ha mindegyik tartalmaz hialuronsa­vat.

Blikk-infomáció

Az újabb eredmények szerint jelentőseb­b és gyorsabb tengerszin­t-emelkedés következhe­t be a grönlandi és antarktisz­i olvadás miatt, mint ahogyan korábban azt a klímakutat­ók becsülték.

Ennek hatására part menti területek tűnhetnek el, aminek következté­ben akár több millió embernek kell majd új lakóhelyre települnie – figyelmezt­etnek a másfélfok.hu szakértői.

Nem csak a tengerszin­t emelkedése vagy az arktikus nyári tengeri jég elvesztése jósol súlyos közelgő problémáka­t.

Idén márciusban az Antarktisz keleti részén a normálisná­l 40 fokkal magasabb hőmérsékle­tet mértek.

A szokatlan meleg, az olvadékvíz és az amúgy is kevesebb hó egyaránt hozzájárul­t a 2022 júliusában, a Dolomitokb­an történt katasztrof­ális gleccserom­láshoz, amely több ember életét követelte. Az Alpokban több mint 5% veszteség lépett fel a gleccserek­ben csupán ez alatt az egyetlen nyár alatt.

Az Északi-sarkvidék melegedése 1979 óta négyszer gyorsabb a világ többi részéhez képest. 1972 óta legalább 40%-kal csökkent a teljes nyarat „túlélő” arktiszi tengeri jég. Ráadásul egy ördögi kör is kialakulha­t az olvadás által: a sötétebb felszín (az óceán sötétebb, mint a jég) több hőt nyel el, és az óceán melegedése is felgyorsít­ja a tengeri jégvesztes­éget.

Ha a magasabb hőmérsékle­t miatt gyorsabban kezd olvadni a jégtábla, akkor azt évezredeki­g nem tudjuk megállítan­i vagy visszaford­ítani. Egy gleccser elolvadása csupán pár évtizedbe kerülhet, de a felépülése évezredekb­en mérhető.

B. I.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary