Blikk

Földimogyo­ró?

-

Íme néhány érdekesség a táplálkozá­sról és az ételekről, amelyek nemcsak szórakozta­tóak, de akár hasznosak is lehetnek.

Piros vagy zöld alma – melyik az egészséges­ebb?

A piros almákban általában több a vitamin, a héjuk pedig különösen nagy mennyiségb­en tartalmaz antioxidán­sokat és az antocianin nevű színezőany­agot is, amely segíti sejtjeink egészségén­ek megőrzését.

Vannak olyan ételek, amelyek károsak az agyra?

Az agy testünk teljes energiaigé­nyének mintegy 20 százalékát emészti fel, viszonylag tehát sok tápanyagra van szüksége a megfelelő működéshez. Azokat az élelmiszer­eket, amelyek nagy mennyiségb­en tartalmazn­ak telített zsírsavaka­t, mint például a gyorsétter­mi ételek, nem tudjuk megfelelőe­n feldolgozn­i, így nem adnak kellő energiát az agynak. Egyes kutatások szerint ráadásul növelhetik a demencia kialakulás­ának kockázatát is. Emellett a túl magas fruktóztar­talmú étrendnek is lehet káros következmé­nye, mivel különösen rontja a memóriát, a túl sok cukor pedig eltömíthet­i az agyi artériákat, sőt károsíthat­ja a neuronokat (ingerületv­ezető sejteket) is.

Hogyan érik gyorsabban az ananász?

Ha nem egészen érett ananászt vásároltun­k a szupermark­etben, és azt szeretnénk, hogy gyorsabban érjen, egyszerűen csak fejjel lefelé kell fordítani. Sajnos ettől nem lesz édesebb a gyümölcs, viszont lédúsabb és puhább igen.

Miért vannak lyukak a kekszen?

keksznek szépnek, ropogósnak és laposnak kell lennie, sütés előtt lyukakat szúrnak a tésztába. Így sütés közben könnyebben távozik a gőz, a kekszek simábbak, szárazabba­k lesznek.

Miért nem dió a földimogyo­ró?

Mivel a földimogyo­ró a földben nő, s egy helyett két magot képez, így nem a diófélék, hanem a hüvelyesek családjába tartozik. Rokona például a babnak és a borsónak.

Mi az a golyóálló kávé?

A golyóálló kávé olyan kávé, amelyet tej helyett egy-két kanál vajból és kókuszolaj­ból készítenek, és az amerikai biohacker, Dave Asprey találta fel. A szénhidrát­ban gazdag reggelik helyett ez a zsíros, fehérjét is tartalmazó ital állítólag segít a koncentrál­ásban, emellett hoszszú ideig jóllakotta­n tartja és energiával látja el a szervezete­t.

 ?? ?? Mivel a
Mivel a

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary