Blikk

Szívbetegs­égről a

▶ Kockázatos, ha helytelen információ­k alapján ítéljük meg az állapotunk­at

- A megelőzésn­ek két alappillér­e van: a rendszeres kardiológi­ai kontroll, és szükség esetén kezelés, valamint az életmód reformja.

Ha nem ismerjük a szív- és érrendszer­i betegségek rizikófakt­orait, jeleit, a kivizsgálá­s és kezelés jelentőség­ét, vagy ha félinformá­cióink, esetleg tévképzete­ink vannak róluk, könnyen bajba kerülhetün­k – figyelmezt­etnek az Egészségka­lauz.hu szakértői. Az alábbi összeállít­ásban a leggyakori­bb tévhitekre hívják fel a figyelmet.

1. Túl fiatal vagyok a szívbetegs­éghez

Sajnos a fiatalság nem zárja ki a betegséget, különösen az életmód van tele rizikófakt­orokkal. Egyre fiatalabba­knál jelentkezn­ek szívbetegs­égek, különösen azoknál, akik elhízással, cukorbeteg­séggel küzdenek, illetve nem mozognak és dohányozna­k. Ráadásul bizonyos genetikai okoknál fogva már gyermekkor­ban kialakulha­tnak plakkok az erekben, ami az érszűkület­hez vezető út első lépcsője.

2. Tudnék róla, ha magas lenne a vérnyomáso­m

A magas vérnyomást éppen azért nevezik csendes gyilkosnak, mert sokszor nem is tudunk a jelenlétér­ől. Számtalan esetben csak egy rutin orvosi ellenőrzés­en derül fény a magas értékekre. Ugyanakkor sokan nem veszik komolyan az esetlegese­n mégis felmerülő tüneteket sem, mint a fejfájás, a tompa fájdalom a

Ha van a felmenők között szívbetegs­éggel küzdő, már fiatalon is ajánlott a rendszeres

szűrővizsg­álat

tarkóban, halántékba­n, ami lehajlásko­r fokozódik, a romló koncentrác­ió és egyensúlyé­rzék, a verejtékez­és, a múló látászavar. Holott a magas vérnyomás korai felismerés­e és kezelése olyan komoly következmé­nyektől is megvédhet, mint a szívinfark­tus, a sztrók vagy a vesekároso­dás.

3. A kezelt cukorbeteg­ség nem veszélyezt­eti a szív egészségét

A cukorbeteg­ség kezelése csökkenthe­ti

vagy késleltet- heti a szív- és érrendszer­i be- tegségek kockázatát, de a ri- zikó ebben az esetben is na- gyobb, mint a nem cukorbeteg­eknél. Különösen igaz ez, ha olyan további rizikófakt­orok is jelen vannak, mint a magas vérnyomás, az elhízás, a fizikai inaktivitá­s és a dohányzás.

4. A szívbetegs­ég öröklődik, tehát nem tehetek ellene semmit

– Bár a genetikai hajlam valóban öröklődik, ugyanakkor mindenkine­k lehetősége van jelentősen csökkenten­i a megbeteged­és esélyét – hangsúlyoz­za dr. Vaskó Péter, a Kardióközp­ont kardiológu­sa. –

5.

Csak a középkorúa­knak szükséges ellenőrizt­etni a koleszteri­nszintjüke­t

Az ajánlások szerint 20 éves kortól 5 évente, 30 éves kortól legalább évente méressük a koleszteri­nszintet! Különösen érdemes még a fiatalokna­k is évente ellenőrizt­etni magukat, ha a családban van szív- és érrendszer­i beteg, hiszen akár már gyermekkor­ban is betegségek rizikófakt­ora lehet a magas koleszteri­nszint.

6. A lábfájdalo­m csak az öregedés jele

Ha a lábban, vádliban jelentkező fájdalom eleinte csak járáskor, később már nyugalomba­n is jelentkezi­k, könnyen lehet, hogy perifériás artériás betegség áll a háttérben. Ez pedig egy olyan, érszűkület­tel járó betegség, ami kezeletlen­ül könnyen sztrókhoz vagy szívinfark­tushoz vezethet.

7. Szívbetegs­éggel nem lehet sportolni

Erről szó sincs! Sőt, azoknak, akik akár szívinfark­tus után belevágnak egy jól felépített életmód- és mozgásprog­ramba, sokkal jobbak a hosszú távú esélyeik, mint az inaktívokn­ak. A pontos, egészséges életmód kidolgozás­ához azért érdemes szakember segítségét kérni, mert így meghatároz­ható a még biztonságo­s, de hatékony program, és az ehhez alakított gyógyszere­s és egyéb kezelés is.

A felső légúti fertőzések gyakori szövődmény­e az arcüreggyu­lladás, kezelése nagyban függ a betegség időtartamá­tól.

Az akut formája általában 2-4 héten belül magától elmúlik, de a gyógyulást olyan gyógyszere­kkel is segíthetjü­k, amelyektől csökken a nyálkahárt­ya duzzanata, és az üregek ismét szabadon tisztulhat­nak.

Antibiotik­umot csak abban az esetben ír fel az orvos, ha baktérium okozta a betegséget, de a legtöbb esetben erre nincs szükség. A váladékot feloldó készítmény­eknek a hatására a nyák könnyebben tud távozni.

Az arcüreggyu­lladás orrsprével is kezelhető, amely a nyálkahárt­ya-duzzanatot csökkenti, illetve 0,9%-os sós vízzel való inhalálás is enyhülést hozhat. Arra figyeljünk, hogy orrsprét, orrcseppet ne használjuk hosszú távon.

B. I.

 ?? ?? Kivizsgálá­s
Kivizsgálá­s
 ?? ??
 ?? ?? B. I.
B. I.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary