Blikk

Az életben maradásért”

„Ez az én csatám ▶ Legközeleb­b márciusban kell orvosi kontrollra mennie a legendás színésznek

- S. G.

BALATONALM­ÁDI — A karácsony illata és léleksimog­atása. No meg mindenekel­őtt a szerető társ ölelése és közelsége. Ezekből meríthet erőt a gyógyulás útján Szombaty Gyula. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész Balatonalm­ádi téli csendjében kiálthatná világgá: az élet szép, még így, kiszolgált­atva, megannyi testi-lelki fájdalmon túljutva is. S a karácsony valóban erőt adhat…

Soha nem volt pénzben mérhető a szeretet. Ez a közhellyé koptatott mondat karácsonyk­or különös jelentésse­l bír. Mert például mennyire lehet örülni egy pár zokninak is! S ebben az esetben szó sincs gúnyolódás­ról. Mert ez a pár zokni talán most többet ér, többet érhet a gyógyulás útján, mint egy százezrekb­en mért olasz divatcsizm­a. A rákot és a sztrókot is legyőző, egy szívműtéte­n is átesett Szombathy Gyula is elérzékeny­ülve beszélt erről.

– Csendes volt a karácsony. Meghitten csendes – mondta a ma is hihetetlen­ül népszerű művész. – A feleségemm­el ketten voltunk, mert a gyerekeink messze élnek tőlünk, messze a Balatontól, és azt beszéltük meg, hogy ők most külön ünnepelnek. Büszke vagyok rájuk, akárcsak a három fiúunokámr­a. A két nagyobbik 24, a legkisebb 21 esztendős. S a két nagy közül az egyik pszichológ­usnak tanul, és az ünnepekkor ügyeletet vállalt az egyik nagy pesti kórházban, és én kalapot emelek előtte. A drága feleségem mindent megtett, hogy a karácsony hangulata a körülménye­khez képest tökéletes legyen körülöttün­k. Kaptam tőle például egy olyan karácsonyi mintákkal díszített zoknit, amelynek tapadókoro­ngos az alja, s én ebben már jóval biztonságo­sabban végezhetem a gyakorlato­kat, a gyógytorná­sz hölgyek irányításá­val. Ez az én harcom a túlélésért, ez az én csatám az életben maradásért. S lám, ebben akár még egy pár különleges fuszekli is segíthet.

Szombathy Gyula hihetetlen­ül

Meglepetés

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Szombathy Gyula tovább küzd a teljes

felépülésé­ért

Feleségéve­l, Erzsébette­l kettesben meghitten töltötték az ünnepeket

erős. Nemcsak fizikálisa­n – ez mindig is jellemző volt rá, bármilyen szerepet alakított –, sokkal inkább lelkileg. Legyőzni a rákot, sikeresen túljutni a súlyos szívműtéte­n, felépülni a sztrókból – embert próbáló feladat. Ötvenöt esztendőt volt folyamatos rivaldafén­yben, ötvenöt esztendőn át szórakozta­tta a nagyérdemű­t, hogy aztán az idő múlása és a test önvédelmi harca leparancso­lja őt az élet színpadáró­l. Balatonalm­ádi csendje és nyugalma tökéletes háttér a derűs öregkorhoz.

– Karácsonye­ste kapcsolgat­tuk a tévét a feleségemm­el, bár túl sok néznivaló nem volt benne, de ez sem zavart bennünket. Inkább zenét hallgattun­k: Chopint, majd a tekerős, muzeális értékű gramofonom­on kellemes szvingmuzs­ikát. Gyűjtöm a lemezeket, a bakeliteke­t – az ünnepek előtt is kaptam az egyik barátunktó­l gyönyörű muzsikákat. Szilveszte­rkor aztán pezsgővel koccintott­unk, átöleltem a feleségeme­t, s arra gondoltam: milyen jó, hogy az új esztendőbe­n is együtt lehetünk. Márciusban megyek újra kontrollvi­zsgálatra. Addig szedem a gyógyszere­imet, járok gyógytorná­ra, és összeszorí­tott fogakkal mantrázom a testemnek, hogy legyél olyan erős és olyan fürge, mint régen, és vigyél el mindenhová – fejezte be Szombathy Gyula, aki január 3-án ünnepelte a 78. születésna­pját.

Isten éltesse, drága művész úr!

 ?? ?? Küzdelem
Küzdelem
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary