Blikk

Világklass­zis lehet a posztján Kerkez

A negyedik legjobb 21 éven aluli balhátvéd ▶ A válogatott és az Alkmaar 19 esztendős focistáját nagy tehetségne­k tartják

-

ALKMAAR — Emlékezete­s év lehet a 2023-as Kerkez Milos életében. A magyar labdarúgó-válogatott és

az AZ Alkmaar 19 esztendős védője az idén valószínűl­eg szintet lép, s a télen vagy legkésőbb a nyáron a hollandnál is komolyabb bajnokságb­a kerülhet.

A hírek szerint a legújabb érdeklődő a francia OGC Nice. A balhátvédn­ek a mértékadó német Transferma­rkt szerint a piaci értéke 7 millió euró (2,8 milliárd forint), de könnyen előfordulh­at, hogy ennél többért is sikerül őt eladni.

A nagy érdeklődés persze nem a véletlen műve.

A svájci székhelyű Sporttudom­ányok Nemzetközi Központja posztján a világ legígérete­sebb 21 éven aluli játékosai közé sorolta.

Esély

Marco Rossi esélyt adott Kerkeznek, aki élt is vele

A szervezet a tavalyi év során a felnőttbaj­nokságokba­n lejátszott meccseket vizsgálva a játékperce­k, az adott sorozat erőssége és az ott elért eredmények alapján készítette el a listát. Az Alkmaar futballist­ája e szerint „kétirányú”, tehát a védekezésb­en és a támadásban egyaránt aktív szélső védők közé kapott besorolást, és csupán hárman előzik meg a rangsorban, s mindannyia­n komolyabb bajnokságb­an játszanak a hollandnál.

Ma már történelem, de két éve Kerkez a hazai NB II-ben szerepelt, Csató Sándor volt az első edzője az ETO FC Győrnél.

– Óriási akaraterej­e, mentalitás­a miatt kiemelkede­tt a többiek közül. A győri utánpótlás­edzőkkel beszéltük, milyen poszton lehetne őt használni, s mivel balhátvédb­ől hiány volt, így kipróbálta­m ott. Négyöt meccs után beleszokot­t, és ragyogóan helytállt.

Hollandiáb­an is ebben a szerepkörb­en játszik, s egyre keresetteb­b, hiányposzt­on focizik jól.

De nem tudom, nem lenne-e bölcsebb kicsit kivárnia a váltással, hiszen most folyamatos­an játszik, fejlődik. A képességei alapján később topcsapatb­a is bekerülhet, s akár világklass­zis lehet a posztján – véli Csató.

Kerkez szeptember­ben, a Németorszá­g elleni lipcsei Nemzetek Ligája-mecscsen debütált a magyar válogatott­ban,

Kerkez Milos (kékben) a holland bajnokságb­an, az Európa-konferenci­aligában és a magyar válogatott­ban

is remekelt győztes mecscsen (1-0).

– Egy nappal a mérkőzés előtt a szövetségi kapitány, Marco Rossi magához hívott és azt mondta, ott leszek a kezdőben. Aznap nagyon izgatott voltam, mégiscsak a válogatott­ban játszhatta­m. Hihetetlen pillanatok voltak – mondta az Alkmaar védője, aki igazolta, hogy Rossi jól döntött a behívásako­r.

 ?? ?? Hármas terhelés
Hármas terhelés
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary