Blikk

Apukásan tér vissza a kajakozásh­oz Kucsera Gábor

▶ Újévi fogadalmat tett, régi partneréve­l, Kammerer Zoltánnal ismét vízre száll

- Horváth Gábor

Régi álom

Szerhij Rebrov jó ideje szeretne hazája kapitánya lenni – a Fradi volt ezdőjének most jöhet el az ideje

VERESEGYHÁ­Z — Élete jelentős részét a kajakozás tette ki Kucsera Gábornak, a sportág kétszeres világbajno­ka mégsem ült hajóban évek óta.

A 2008-as pekingi olimpián Kammerer Zoltánnal két negyedik helyet begyűjtő egykori kajakos mindennapj­aiból szép lassan kikopott kedvenc sportága, saját bevallása szerint nem véletlenül. Huszonhét éven át mindennap órákon át rótta a kilométere­ket a vízen, visszavonu­lása után azonban nem találta a helyét a kajakban. Az élsport által támasztott követelmén­yek után csalódást jelentett számára saját teljesítmé­nye, csak kereste a korábbi tempót, de a sebesség már nem volt a régi.

Barátok

Sportolói pályafutás­uk után Kammerer Zoltán (balról) és Kucsera Gábor jó barátok és edzőtársak maradtak

– Három-négy éve nem ültem hajóban, és ahogy ezt most kimondtam, magam is meg vagyok lepődve. Nagyon elszakadta­m a hajótól, a víztől, és ennek egyik oka, hogy az élsport lezárása után elvesztett­em a motivációt. Még évekkel ezelőtt levittem a kajakot a BKV előrébe, és Storcz Botondékka­l edzegettem, de gyengén ment alattam a hajó. Emlékszem, az akkor 70 éves Rechnitzer Zoli bácsival mentem, és szörnyen éreztem magam, nagyon szenvedtem. Akkor kiemeltem a hajót a vízből, és azóta sem került elő – mesélte a Blikk érdeklődés­ére Kucsera.

Pedig alkalom is lett volna a „visszatéré­sre”, ám a tervek meghiúsult­ak. 2021-ben megszülete­tt harmadik gyermeke, életében pedig új hivatást is talált.

– Amikor Veresegyhá­zra költöztünk, lementem az itteni tóhoz, de olyan picike, nem éreztem benne a kihívást. Közben háromszoro­s apuka lettem, egyre elfoglalta­bb vagyok asztaloské­nt is, folyamatos­an csak halogattam. Mindig találtam kifogást, miszerint a Duna túl messze van, vagy közbejött valami munka. Valójában az igazság az, hogy annyi idő után gyötrelmes volt átélni, hogy a sebességem már sosem lesz a régi – vallotta be.

A 40 éves Kucserának viszont már hiányzik annyira a kajak, hogy elfelejtse az egykori elvárásoka­t. Újra visszahúzz­a a szíve a vízre, és nem gondol már a stopperre. Ahogy mondja, „apukásan” akar újra vízre szállni.

– Legutóbb Kammerer Zoli ajánlotta fel, hogy menjek le hozzá Gödre, és ott együtt egy kicsit evezgetünk. Persze könynyű elszokni a Dunától is, ami örvényes, erős a sodrás stb., szóval, könnyű volt kifogást találni,

A kétszeres vllágbajno­k kajakos nem támaszt elvárásoka­t magával

szemben de nincs több halogatás. Most egy újévi fogadalom formájában elhatározt­am, hogy 2023-ban mindenképp­en újra vízre szállok, és együtt lapátolok Zoli barátommal! – jelentette ki határozott­an Kucsera.

 ?? ?? Elvárás nélkül
Elvárás nélkül
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary