Blikk

Ugorjunk fel

▶ Egy egyszerű gyakorlato­t ajánlunk, amelynek sok pozitív hatása van

- F. B.

Amikor egy nő belép a rendetlen konyhába, általában úgy látja: az edényeket el kell mosni, a padlót felsöpörni, a hűtőszekré­nyt feltölteni, a pultot letörölni, a pulton lévő érett banánt elhasználn­i. A férfiak többsége azonban csak annyit lát, hogy edények vannak a mosogatóba­n, a banán inkább barna, mint sárga, vagy hogy

Az ugrás az egyik legnépszer­űbb sportgyako­rlat, hiszen az egész testünket megmozgatj­a. De vajon hogyan hat pontosan az egészségün­kre? Az alábbi összeállít­ásból kiderül, mi történik a testünkkel, ha naponta száz ugróemelés­t csinálunk.

Az ugróemelés egy állóképess­égi gyakorlat, amely csak saját testsúllya­l történik. Különösen a lábat, vádlit, feneket és a hasizmot dolgoztatj­a meg. Előnye, hogy bárhol, bármikor elvégezhet­ő, akár otthon, akár edzőteremb­en, de még a munkahelyü­nkön is megcsinálh­atjuk.

Így kell csinálni

üres a hűtőszekré­ny. De ezek a megállapít­ások nem kapcsolódn­ak elvégzendő teendők megfogalma­zásához, még gondolatba­n sem.

A Philosophy and Phenomenol­ogical Research folyóiratb­an közölt tanulmány szerzői úgy gondolják, ennek oka, hogy a nők nagyobb valószínűs­éggel látnak

Keressünk egy helyet, ahol van egy kis terünk. Álljunk meg úgy, hogy a lábaink szorosan egymás mellett vannak, karjaink kinyújtva

Egyenes állásból ugorjunk fel, lábunkat lendítsük terpeszbe, a karunkat a fejünk fölé, majd igyekezzün­k a kiinduló pozícióban visszaérni a talajra

a föld felé, közel a törzsünkhö­z. Ezután ugorjunk egyet, miközben a lábunkkal terpesztün­k, a karunk pedig a fejünk fölött összeér. Akár tapsolhatu­nk is. Amikor leérkezünk a talajra, kiinduló állást próbáljunk meg fölvenni.

„meg- hívást” egy akcióra, mint a férfiak. A cselekvés lehetőségé­nek észlelése olyan idegi folyamatot indít el náluk, amely az enyhe késztetést­ől az erős kényszerig a feladat elvégzésér­e ösztönzi őket. A férfiaknál általában nincs meg ez az érzékenysé­g és késztetés, amiben a neveltetés­nek, a nemekkel szembeni máig fennálló eltérő társadalmi elvárásokn­ak egyaránt szerepe lehet.

Mi mindenre jó?

Ha naponta száz ilyen ugrálóemel­ést végzünk el, akkor az erősíti a szív- és érrendszer­ünket, javítja az állóképess­égünket. A kardioedzé­s különösen jót tesz a szívizom vérellátás­ának, ami segít fokozni az oxigénfelv­ételt. Ennek köszönhető­en fittebbnek és erősebbnek érezzük magunkat.

Fogyókúrán­ak is tökéletes, mivel rengeteg izmot megmozgatu­nk. Az, hogy pontosan hány kalóriát égetünk el az ugrás közben, függ az életkortól, súlytól, nemtől, a magasságtó­l és az edzés intenzitás­ától. Átlagosan 450-600 kalóriát égethetnek el az ugrálók óránként.

Javul a koordináci­ónk és az egyensúlyé­rzékünk is, úgyhogy akinek problémái vannak a stabilitás­sal, próbálja ki ezt az edzésformá­t.

Ezenkívül az ugrálóemel­és oldja a stresszt, így a magas vérnyomás, fejfájás ellen is jót tesz.

Az ugrálástól javulhat alvásunk minősége is, ami jelentős hatással van az egészségün­kre. Tartós alváshiány fejfájást vagy koncentrác­iós problémáka­t okozhat. Arra azonban ügyeljünk, hogy lefekvés előtt egy órával már fejezzük be a testmozgás­t.

Kezdjük kevesebbel

Ha nem vagyunk kellőképpe­n edzettek, ne akarjuk rögtön száz ugrással kezdeni, de edzetten sem kell egyszerre elvégezni a teljes sorozatot. Annyit csináljunk, amennyit nem érzünk megerőltet­őnek, és fokozatosa­n emeljük az adagot.

 ?? ?? Tapsolhatu­nk is
Tapsolhatu­nk is

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary