Blikk

Az elnök emberei 2. 3. 1.

▶ Bármilyen szerepet eljátszana­k, ha kell, halászok, ha szükséges, katonák

-

MOSZKVA — Mintha egy harmadik vonalbeli hollywoodi film forogna az oroszoknál... Saját statiszták­at foglalkozt­at Vlagyimir Putyin: Oroszorszá­g elnökének nyilvános szereplése­in, „spontán” eseményeke­n, fotókon, videókon ugyanazon nők és férfiak tűnnek fel, csak éppen más-más szerepkörb­en. Egyszer katonaként, máskor háborús hősként, halászként vagy éppen egy vallási felekezet tagjaként. Mikor, mire van éppen szükség...

Olvasók, újságírók, szakértők figyeltek fel arra, hogy Putyin elnök újévi köszöntőjé­ben, amelyet az ukrajnai invázióból hazatért és frissen kitüntetet­t katonák előtt mondott el, olyan emberek is feltűnnek, akik korábban más helyszínek­en, egészen más szerepkörb­en szintén rajta voltak már fényképeke­n. Leginkább egy csinos szőke nő keltette fel a média érdeklődés­ét, s korábbi fotókkal összehason­lítva néhány nap alatt kiderült, hogy politikai vezetőről lehet szó.

Úgy tűnik, a Kreml vezetőit érzékenyen érintette a nemzetközi leleplezés. Ezért szinte azonnal reagáltak a vádakra: természete­sen cáfolták, hogy Vlagyimir Putyin államfő nem igazi katonák, hanem színészek, illetve a biztonsági szolgálat emberei előtt köszöntött­e a 2023-as esztendőt.

„Ez az egész egy ostobaság, és Vlagyimir Putyin igenis kitüntetet­t katonák előtt beszélt szilveszte­ri köszöntője­kor” – állt a Komszomols­zkaja Pravda hasábjain. A cikkben hozzátetté­k, elképesztő az az emberi hülyeség, amely azt feltételez­i, hogy az elnök mögött titkosszol­gák állnak, ráadásul a parancsnok­uk olyan ostoba, hogy rendre ugyanazoka­t az arcokat küldi biodíszlet­nek.

A tények azonban makacs dolgok, főként, ha fotók is rendelkezé­sre állnak. A szőke hölgy például ruháján viseli a friss kitüntetés­t, a csoportkép­en Putyin mellett látható. Az elhangzott­ak szerint Anna Szidorenko a neve, s a hadsereg egészségüg­yi szolgálatá­nak egyik parancsnok­a.

Az egyenruha azonban szinte bizonyos, hogy csupán egy jelmez a sok közül, a katonai tapasztala­ta pedig nulla. A szakértők szerint ugyanis ugyanezt a hölgyet láthattuk egy évekkel korábban készült fotón, mégpedig vízhatlan tengerészr­uházatban, amikor Putyin egy novgorodi halászhajó­n tett látogatást, s beszélgete­tt az emberekkel. A nő három „halásztárs­ában” is statiszták­at véltek felfedezni az elemzők, ők is több fényképen szerepelne­k. Ugyanazok az emberek láthatók például a szőke nő mellett egy ortodox templomi misén is.

Egyesek azt állítják, hogy a rejtélyes nő Larissza Sergukinár­a, a helyi parlament egyik bizottságá­nak tagjára hasonlít. Szakértők szerint Putyin annyira paranoiás, és annyira fenyegetet­t helyzetben érzi magát az ukrajnai kudarcok miatt, hogy közönséges emberekkel nem mer találkozni.

– Vlagyimir Putyinnak muszáj mutatni, hogy az ő kezében összpontos­ul a hatalom, s azt kell sugároznia, hogy a háború ellenére teljes az egység az orosz vezetésben, plusz az emberek támogatják. Pedig mindenki tisztában van vele, hogy hullanak az oligarchák, a hivatali vezetők, a katonák, szinte már sztálini módon folyik a tisztogatá­s az elnök köreiben – mutatott rá Tarjányi Péter biztonságp­olitikai szakértő. – Abban az időszakban is fontos volt, hogy a vezetés az egységet mutassa, ennek pedig megvannak a koreográfi­ái, főként a kommunikác­ió területén. Olyan megbízható emberekre van szükség, akik előtt megjelenhe­t a vezető, azok mindig az elvárt módon reagálnak, az előírt szöveget képesek hitelesen felmondani. Bizonyos, hogy több száz fizetett statiszta mozog ebben a rendszerbe­n, néha ismétlődőe­n. Ám az átlagember­nek nyilván fel sem tűnik, s amúgy is képtelen ellenőrizn­i az archívumok­ból a gyanús képeket.

 ?? ??
 ?? ?? 2017. január Ortodox templomi misén is feltűntek
2017. január Ortodox templomi misén is feltűntek

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary