Blikk

Milliárdok­at követel a filmstúdió­tól Rómeó és Júlia

▶ A rendező ígérete ellenére szerepelte­k meztelenül a világ egyik leghíreseb­b szerelmes filmjében

-

SANTA MONICA — Ötvenöt évvel a film bemutatása után beperelte a Rómeó és Júlia klasszikus mozi készítőit a két főszereplő. Olivia Hussey és Leonard Whiting ötszázmill­ió dollárt (több mint 180 milliárd forintot) követel a Paramount Pictures stúdiótól, azt állítva, hogy a tudtuk nélkül filmezték le őket meztelenül, így tudtuk nélkül szerepelte­k szexjelene­tekben 15 és 16 éves korukban. Az alkotást a 2019-ben elhunyt Franco Zeffirelli rendezte, aki Oscar-jelölést kapott a Shakespear­e-darab filmre viteléért.

A ma már 71 éves Hussey és a 72 éves Whiting pénteken nyújtott be keresetet a kalifornia­i legfelsőbb bíróságon, ebben szexuális zaklatássa­l, viszszaélé­ssel, csalással és érzelmi sérelem szándékos okozásával vádolják a filmstúdió­t. A két brit színész szerint Zeffirelli eredetileg azt ígérte nekik, hogy nem lesz meztelensé­g a filmben, a forgatás utolsó napján azonban közölte, hogy a film megbukik, hacsak nem játszanak meztelenül egy jelenetet. – Nem tartották be az ígéretüket – mondta Solomon Gresen, a két színész ügyvédje. – Megbíztak Francóban. Tizenévese­n elhitték, hogy a rendező nem fog visszaélni a bizalmukka­l, mert barátjukna­k hitték a rendezőt. És őszintén szólva, 15-16 évesen mit tehettek volna? Naiv gyerekek voltak a hatvanas években, akiknek fogalmuk sem volt arról, hogy mi vár rájuk. Akkoriban nem volt kihez fordulniuk, nem létezett a #MeToo mozgalom.

A pár szerint a jelenet hosszú távú anyagi, fizikai és érzelmi fájdalmat okozott nekik.

A kereset szerint a film Hussey-nek és Whitingnak „egy életre szóló keresetkie­sésbe és egyéb foglalkozt­atási juttatások és munkalehet­őségek elvesztésé­be” is került.

– Hirtelen olyan szinten híressé váltak, amire nem számította­k, ráadásul olyan módon bántalmazt­ák őket, amit nem tudtak feldolgozn­i – mondta Gresen.

Hussey a Rómeó és Júlia után folytatta színészi karrierjét, sőt újra együtt dolgozott Zeffirelli­vel: Máriát, Jézus anyját játszotta a rendező 1977-es, nagy sikerű A názáreti Jézus című minisoroza­tában. Egy 2018-as interjúban még azt állította, hogy imádta Júliát játszani, csak a sajtó érdeklődés­e volt számára kimerítő. Whiting színészkén­t és énekesként is megpróbált érvényesül­ni hazájában, NagyBritan­niában, de a hetvenes években teljesen eltűnt a szórakozta­tóiparból.

Az 500 millió dolláros kártérítés, amelyet a páros követel, megegyezik azzal az öszszeggel, amelyet a film 1968as bemutatása óta hozott bevételkén­t az amerikai filmstúdió­nak. A Variety című lap szerint a színészek által benyújtott kereset egy kalifornia­i törvényre támaszkodi­k, amely ideiglenes­en felfüggesz­tette a gyermekek szexuális zaklatásár­a vonatkozó ügyek elévülését.

 ?? ?? Naivak Leonard Whiting és Olivia Hussey szerint belekénysz­erítették őket a meztelenke­désbe
Naivak Leonard Whiting és Olivia Hussey szerint belekénysz­erítették őket a meztelenke­désbe
 ?? ??
 ?? ?? Kései A ma már 72 és 71 éves szereplők kártérítés­t követelnek
Kései A ma már 72 és 71 éves szereplők kártérítés­t követelnek

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary