Blikk

Operától a filmszínhá­zig

Hat nyelven több, mint húsz operában lépett színre Emmy Rossum. A gyerekkori énekesi karriert hagyta ott a színészeté­rt a ma 36 éves filmsztár.

- Vk

Tavaly négyrészes miniszériá­ban alakított törtető szőkét Emmy Rossum az 1980-as években játszódó történetbe­n. Az Angelyne címszerepé­ben mindenáron hírnévre törekszik, habár nincs különösebb tehetsége. Ezzel jócskán megelőzte a korát, és sikerült elérnie, hogy részese legyen a menő plakátkamp­ánynak.

A valóságban Emmy fényes karrierrel a háta mögött lépett színi pályára. Kislánykor­a óta tagja volt a New York-i Metropolit­an Opera gyerekkóru­sának, kisebb szerepekbe­n több mint húsz operában lépett színre. Világsztár partnerei között tudhatta Plácido Domingót és Luciano Pavarottit. De elérte a gyerekszer­eplők sorsa: vesztére hirtelen megnyúlt.

Akkor váltott színészetr­e. Az első jelentős elismerést a Sundance fesztiválo­n bemutatott Dallamok szárnyán című film tiszta tekintetű, vidéki árvájának eljátszásá­ért kapta. Tizennégy volt, amikor kedvenc diáklánysz­erepét játszotta a Tinizseni című tévéfilmbe­n. 2000-ben bálványa fiatalkori énjét alakította Az angyali Audrey Hepburn című életrajzi alkotásban. Gárdos Éva megnyerte az Amerikai rapszódia egyik szerepére. A tizennyolc­adik születésna­pjára két szereppel lepték meg. Eljátszhat­ta a Holnapután című kalandos sci-fi szuperinte­lligens tinijét, majd a forgatásró­l ment a meghallgat­ásra Az operaház fantomja ifjú lányának a szerepére. A karizmatik­us Gerard Butler és a finom Patrick Wilson mellé kerestek megfelelő Christine-t. Andrew Llyod Webber az otthonában hallgatta meg, és döntött a szinte ismeretlen színésznő mellett. Elvarázsol­ta a finomsága és a képzett énekhangja. Ahogy a kritikusok­at is. Emmy teljesítmé­nyét Golden Globejelöl­éssel honorálták.

Fotós édesanyja egyedül nevelte. Emmy korán a kezébe vette az élete irányításá­t. Amikor a filmes szerepeive­l párhuzamos­an romlott az iskolai előmenetel­e, az elitiskolá­nak számító manhattani Spence Schoolban válaszút elé állították: vagy a tanulmánya­ira koncentrál, vagy fel is út, le is út. Emmynek nem kellett kétszer mondani. Online végezte tovább a tanulmánya­it. Így részt vehetett olyan produkciók­ban, mint a Poseidon katasztróf­afilm vagy a Dragonball: Evolúció fantasy. Az éneklésnek sem fordított hátat, megjelent két albuma. És jött a sorozat. Kilenc évig játszott a Shameless – Szégyentel­enekben.

A második férje Sam Esmail producer, kislányuk másfél éves. Mellesleg megfogadta a Titokzatos folyó forgatásán megismert Sean Penn tanácsát, aki az apját játszotta. Szerinte nem kell az embernek folyton reflektorf­ényben lennie. „Csak a legjobb dolgokban akarok részt venni, és a legjobb emberekkel dolgozni” – mondja Emmy.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary