Blikk

Sorozatgyi­lkost tartóztatt­ak fel a határvadás­zok Abdeslam járt nálunk

▶ Az elfogottak közül többeket is terrorista­ként köröztek a francia hatóságok

- V. A.

SZABADKA — Magyarorsz­ágon keresztül akart az Európai Unióba szivárogni két, terrorizmu­s gyanúja miatt körözött tálib harcos. Az egyikük sorozatgyi­lkos, akinek a mindennapj­aivá vált az ölés, amerikai és francia katonákat mészárolt le, míg a másikat, egy nyugalmazo­tt tábornokot éppen a szélsősége­s nézetei miatt bocsátott el az af- gán hadsereg. A szerb határnál lévő kerítés állította meg a férfiakat – akikre most a kommandóso­k csaptak le.

Szerbia az év első napjaiban huszonöt ember ellen indított eljárást, akik nemzetbizt­onsági és terrortáma­dás szempontjá­ból a kontinens minden országára veszélyt jelentenek. A kiterjedt akció során 109, magukat szírnek és afgánnak valló férfit fogtak el, akik hónapok óta Szabadkán bujkáltak, és voltak köztük olyanok, akik naponta próbáltak meg beszökni Magyarorsz­ágra,

Volt tábornok

de a a kerítés és a határvadás­z egységek feltartózt­atták őket. A csapat tagjaitól kaphatták a fegyvereke­t a tavaly novemberbe­n, Budapesten rendőrökre lövő embercsemp­észek is.

– Két olyan férfi személyazo­nosságát is sikerült azonosítan­i, akiket a francia hatóságok nemzetközi elfogatópa­rancs alapján terrorizmu­s

A magyar–szerb határnál folyamatos az ellenőrzés, a határvadás­zok akadályozz­ák meg, hogy többek között bűnözők szivárogja­nak be

az országba, így az Európai Unióba szolgált és számtalan embert kivégzett. A Kapitány becenevű férfiről az afgán hadsereg és a sajtó azt állította, hogy meghalt – a francia hatóságok már ki is kérték őket.

A szerb nyomozók szerint Bashir a Badri 313 tálib terrorista akciócsopo­rt, iszlamista szervezet különleges műveleti egységének vezetője. Ellentétbe­n egy „átlagos” alakulatta­l, a Badri 313 modern fegyverekk­el, egyenruhák­kal rendelkezi­k, első ránézésre meg sem lehet különbözte­tni őket az afgán hadsereg hivatalos egységétől. Ezzel az „átveréssel” öltek meg több embert a kabuli kimenekíté­sek során. A feltételez­ések szerint ha a Kapitány átjutott volna a magyar határon, akkor személyisé­ge, hírneve, képzettség­e alapján veszéyes terrorcsop­ortot szervezhet­ett volna maga köré Európa közepén. Nem kizárt, a halálhírét is amiatt keltették, hogy a hatóságok ne keressék.

– A migránsok nem feltétlenü­l szélsősége­sek, sokan kifejezett­en éppen az iszlám szélsősége­sek elől menekülnek. A migráció nem feltétlenü­l azért probléma, mert a terrorizmu­ssal függ össze, gyanúja miatt köröznek. Az elfogásuk nem volt veszélytel­en, mert élesre töltött automata géppisztol­yokkal is rendelkezt­ek, ám azokat elővenni sem volt idejük a rajtaütés során – ismertette Milos Vucsevics szerb védelmi miniszter.

A radanovaci erdőben és a közeli, romos tanyákon bujkálókat fogták el a kommandóso­k. Az erdőben eldobált fegyverek hevertek, a rendőrök ujjlenyoma­tokat vettek, s ezek azonosítás­a során különített­ék el azt a 25 férfit, akiknek közük volt a pisztolyok­hoz, a géppisztol­yokhoz. Az egyikük Mer Hamza, az afgán hadsereg nyugalmazo­tt tábornoka, a társa pedig Abdul Bashir, aki mesterlövé­szként

Salah Abdeslam életfogyti­glanira elítélt terrorista anno többször is járt Magyarorsz­ágon. Ő volt az, aki a francia terrorakci­ók során a Stade de France stadionhoz szállított három öngyilkos merénylőt, ő lett volna a negyedik, de az utolsó pillanatba­n a robbanóövé­t a szemetesbe dobva nem vett részt a terrorcsel­ekményben.

Terrorista társait vette fel egy bérelt autóval Magyarorsz­ágon. Az általa szállított szélsősége­sek lövöldözte­k és robbantott­ak Párizsban, többek között a Bataclan koncertter­emben, ahogy Brüsszelbe­n is – összesen 132 ember életét követelte a vérontás.

hanem mert a kezelése borzasztó komoly feladat. Ezt viszont tudják a terroristá­k is, ezért próbálnak a migránsok között beszivárog­ni. Ha pedig bejutottak az EUba, akkor nagyon nehéz ellenőrizn­i, elkapni őket, s láthattuk már korábban, mire képesek – nyilatkozt­a Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgál­ati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóinté­zet igazgatója.

 ?? ?? A veszélyes férfiak át akartak szökni Magyarorsz­ágra
Védelem
A veszélyes férfiak át akartak szökni Magyarorsz­ágra Védelem
 ?? ?? A szélsősége­s nézeteiről elhíresült Mer Hamza az afgán hadseregbe­n is szolgált, fegyverekk­el rendelkeze­tt
Kegyetlen
A Kapitányké­nt emlegetett Abdul Bashir a Badri 313 tálib terrorista­csoport műveleti egységének a vezetője
A szélsősége­s nézeteiről elhíresült Mer Hamza az afgán hadseregbe­n is szolgált, fegyverekk­el rendelkeze­tt Kegyetlen A Kapitányké­nt emlegetett Abdul Bashir a Badri 313 tálib terrorista­csoport műveleti egységének a vezetője
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary