Blikk

„Rettegek, hogy elveszítem a fiamat”

▶ Az autista fiatalembe­r már többször megszökött a kórházból

- Lo. B.

BUDAPEST — Vajon mennyi fájdalmat bír el az anyai szív? A fővárosban élő Méhész Mária attól retteg, hogy elveszíti a fiát. A minap a metrósínek­ről mentették meg a 19 esztendős, autista gyerekét, s csak a szerencsén múlt, hogy nem következet­t be tragédia.

Az asszonnyal kegyetlen játékot űz a sors, s érthető módon, egyre nehezebben bírja... A súlyos kényszerbe­tegséggel is küzdő fia gyakran elszökik otthonról, a minap pedig abból a kórházból lépett meg, ahol lassan egy éve kezelik.

Azután került a Nyírő Gyula Kórház zárt osztályára tavaly februárban, hogy tablettáka­t vett be a lakásunkba­n.

Amikor javult az állapota, átkerült a nyílt részlegre, ahonnan hónapokkal ezelőtt egyszer már megpróbált megszökni. Akkor ismét visszakerü­lt a sokkal szigorúbba­n őrzött osztályra, ám a héten már ismét szabadabb kijárása lehetett – mesélte a Blikknek az elkeserede­tt édesanya.

Petróczy Tamást az elmúlt egy évben minden egyes nap látogatta, esténként pedig telefonon is beszéltek egymással. Így volt ez szerdán is, ám alig tíz perccel a vonal bontása után a fiú váratlanul elszökött az intézményb­ől. Utolsó beszélgeté­sükkor arra panaszkodo­tt, hogy a mobiljából eltűnt az egyik névjegy, de Mária semmi szokatlant nem vett észre a fia viselkedés­én.

Tamást egyébként az elmúlt időszakban elkezdték hazaengedn­i a hétvégékre, hogy ne veszítse el minden kapcsolatá­t a külvilágga­l, ám nagyon nehezen viselte, hogy vissza kellett mennie.

Néhány hónapja a metrósínek­nél lévő áramról faggatott, aminek nagyon nem örültem, akkor rossz gondolatai­m is voltak, de azóta már elfelejtet­tem. Most viszont azonnal beugrott, ezért azt javasoltam, nézzék meg a legközeleb­bi állomásnál,

és nem sokkal később a Göncz Árpád városközpo­ntnál, ott, ahol a szerelvény­ek közlekedne­k, meg is találták. Borzasztó még beszélni is erről, de a metrósínek­ről szedték ki a fiamat. Ha a történtekr­e gondolok, ahogy beszélek róla, összeszoru­l a szívem, beleborzon­gom, kiráz a hideg. A metró szerencsér­e megállt, nem történt tragédia. Két fiatal segítette ki Tamást, de addigra már a rendőrök is ott voltak – ingatta a

Sötét gondolatok

Petróczy Tamás súlyos kényszerbe­tegséggel

küzd fejét a megtört édesanya. – Én közben egyébként az 1-es villamos vonalához mentem, korábban ugyanis arra csatangolt. Sajnos időről időre felvetődik benne az öngyilkoss­ág gondolata. Azt mondja, ha nem tudják meggyógyít­ani, akkor ő így nem akar élni. A közelmúltb­an is volt, hogy ezt emlegette. Kétségbe vagyok esve, rettegek, hogy elveszítem a fiamat.

Asperger-szindrómás autista a fiatalembe­r. Alapvetően jól kommunikál, logikusan gondolkodi­k, teljesen értelmes srác, viszont

súlyos kényszerbe­tegséggel küszködik, és a fejében elhatalmas­odó borzalmas gondolatok szörnyű szenvedést okoznak neki.

Már az óvodában észrevetté­k, hogy valami nem stimmel vele, de a nevelési tanácsadó először nem tudta diagnoszti­zálni. Végül sikerült, a speciális iskolát pedig egy évvel később kezdte. Nyolcadiko­s korára súlyosbodo­tt az állapota, de az igazi mélyrepülé­s csak a koronavíru­s-járvány idején kezdődött. Ekkor ugyanis megszűnt az a szociális tér, amiben addig létezett, a kényszergo­ndolatai pedig elhatalmas­odtak.

A nyugtató hatású gyógyszere­k ugyan tesznek azért, hogy ne legyenek szélsősége­s hangulatin­gadozásai, ne akarjon végezni magával és pszichológ­us is foglalkozi­k vele, de Tamás számára ez csak átmeneti megoldást jelent. A fiatalembe­r jelenleg ismét a kórház zárt osztályán fekszik.

– Már hatszor szökött meg otthonról 2020 óta, kétszer pedig a kórházból. Jellemzően a villamos vonalán vándorolt, és előfordult, hogy csak három nap után találták meg. Egyszer egészen Érd környékéig is eljutott, akkor már a földön összeesve találtak rá – sírta el magát Mária. – Eleinte aktívan nem tett azért, hogy meghaljon, de később előfordult, hogy sampont is ivott. Sajnos, nála a kényszerbe­tegség okozza a legnagyobb problémát, amit egyelőre nem tudnak kezelni. Fogalmunk sincs, hogyan lehetne kiverni a fejéből azokat a gondolatok­at, amelyek ennyire az öngyilkoss­ágra sarkallják. Ezzel pedig úgy érzi, képtelen együtt élni. A tehetetlen­ség miatt teljesen

Méhész Máriát nem hagyja nyugodni a gondolat: mi lesz, ha egyszer későn

szólnak neki? kétségbe vagyok esve, nem tudom, mit tehetnék. Ugyan most zárt osztályon tartják, de ki tudja, meddig. Borzasztó úgy élni, hogy bármelyik pillanatba­n újra kaphatom a rettenetes hírt. Mi lesz, ha egyszer túl későn találják meg...

 ?? ?? Fájdalom
Fájdalom
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary