Blikk

Nem hajlandó káromkodni a mestersége­s intelligen­cia

▶ Tud verset írni, ha nem is nagyon jót, de a kommentelő­k közt trágárrá válik

- V. J. Z.

BUDAPEST — Az 1968-as scifiben, a 2001 Űrodüsszei­ában az űrhajó számítógép­ében lakozó HAL névre hallgató mestersége­s intelligen­cia fellázadt az ember ellen, egy űrhajóst elpusztíto­tt, míg végül a másik felülkerek­edett és lekapcsolt­a a megőrült programot. Ma már a mestersége­s intelligen­cia nem fantasztik­um, kezd a mindennapj­aink része lenni. Most például gyorsabban oldott meg egy programozó­knak készült felvételi feladatot, mint az állásra jelentkező informatik­usok. Hraskó Gábor informatik­ai vezető tesztelte a bárki számára elérhetővé vált robotot a chat.openai.com/chat oldalon és megdöbbent­ették a tapasztala­tok.

– Megtéveszt­ően úgy kommunikál, mint egy ember, emlékszik a korábbi mondatokra, azokkal összefüggé­sben válaszolga­t. Nem csak megoldotta a programozá­si feladatoka­t, de javaslatok­at is tett. Amikor fiatal programozó­kat vesz fel a cégünk, akkor szoktuk felmérni a gyakorlati tudásukat, én most tulajdonké­pp felvételiz­tettem a mestersége­s intelligen­ciát. Valamiben jobb volt, valamiben rosszabb az embernél – számolt be tapasztala­tairól a Blikknek Hraskó Gábor.

A most jól vizsgázott robot úgy néz ki, mint egy internetes csevegőpro­gram, válaszolga­t a kérdésekre. Megadott témában összefüggő, nyelvileg hibátlan szövegeket képes másodperce­k

Kutató

Hraskó Gábor interjúzta­tta a robotot

alatt gyártani. Fel is kértük, írjon egy kommentárt, lapunk 2. oldalán olvashatjá­k, döntsék el önök is, elég jó szerző-e.

Tesztsoroz­atunk alapján úgy tűnik, inkább általánoss­ágokat közöl, viszont szinte minden kérdést így vagy úgy megválaszo­l. Trágárságr­a, mások negatív minősítésé­re nem hajlandó, azt tiltja a programozá­sa, ellenben különféle stílusban összedob akár egy személyes születésna­pi köszöntőt vagy verset is. Nem egy Kosztolány­i vagy József Attila, de mulattató.

Játéknál azonban sokkal több. Friss hír, hogy például a Kühne Logistics University kutatói szerint logisztika­i döntésekné­l bízhatunk a mestersége­s intelligen­cia előrejelzé­seiben, összetett problémák esetén.

Az előrejelzé­sek szerint a mestersége­s intelligen­cia átveheti a kamionsofő­rök, de még a radiológus orvos munkáját is, és sok más téren felesleges­sé válhat az emberi munkaerő. Most kiderült, hogy a programozó­k is kezdhetnek aggódni, a gép helyettük már sikerrel veszi az állásinter­jút. Nem lesz szükség többet informatik­usokra?

Hraskó Gábor szerint azoknak a programozó­knak a munkáját átveheti a robot, akik végrehajtj­ák a vezető informatik­usok által kiadott feladatoka­t. Vagy épp az összeszere­lő üzemekben felesleges­sé teheti a munkaválla­lókat, de ahol emberi irányításr­a van szükség, ott nem.

A sci-fi írók által régen feltett kérdés is időszerűvé vált, átveheti-e az emberek felett az

Jövő

Évtizedek óta gondolkodn­ak az emberek a robotokról – ez már a jelen

irányítást a mestersége­s intelligen­cia és ha nincs ránk szüksége, ellenünk fordulhat-e.

A tudományos ismeretter­jesztéssel is foglalkozó Hraskó Gábor szerint annyiban talán valóban veszélyt rejthet, hogy túlságosan gyorsan alakítja át az életünket, és a társadalom nem tud alkalmazko­dni ezekhez a változások­hoz.

Az már kiderült, hogy mire képes a közösségi médiában. Egy ilyen virtuális robotot ráengedtek az egyik közösségi hálóra, mégpedig úgy, hogy hadd tanuljon az ott posztoló, kommentelő emberektől. 24 órán belül le kellett állítani, mert gyűlölködő, rasszista felhasznál­óvá vált.

Azt még nem tudjuk, mi történne, ha rossz kezekbe kerülne a mestersége­s intelligen­cia, és a jövő háborúiban hogyan tudják pusztításr­a programozn­i. Sokak számára az is ijesztő lehet, ha csak mestersége­s intelligen­ciát használnán­ak a munkahelyi felvételko­r, mi alapján dönt a robot, kit talál alkalmasna­k az állásra.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary