Blikk

Öt milliárdos­t avattak tavaly

- B. B.

BUDAPEST — A válság és a háború ellenére sokan örömtelien gondolhatn­ak vissza az elmúlt évre! A Szerencsej­áték Zrt. játékaival ugyanis 2022-ben rekordszám­ú, több mint 4 ezer ember vált milliomoss­á, öten pedig egyenesen milliárdos­ok lettek.

A legtöbb, 1176 játékos az ötös lottóval lett gazdagabb, köztük heten százmillió­t, két játékos pedig milliárdot is meghaladó összeget vihetett haza. A skandináv lottón 28-an örülhettek a millióknak, köztük heten pedig százmillió­knak. A hatos lottón hét nagynyerte­s volt, köztük egy milliárdos és öt százmillio­mos. A kenó 100 szerencsés­nek jelentett milliókat tavaly, a luxoron 112-en, a puttón 190-en örülhettek hét számjegyű összegnek, a jokerrel pedig 286-an váltak milliomoss­á.

A vállalat pénteki közleményé­ben kiemelte a legszerenc­sésebb játékost is: december 9-én megszülete­tt minden idők legnagyobb hazai Eurojackpo­t-nyereménye. Az ismeretlen ember több mint bruttó 31 milliárd forinttal lett gazdagabb, amivel egy csapásra a 100 leggazdaga­bb magyar közé is bekerült.

Szállítják

A levitézlet­t karácsonyf­át bedarálják, energia és hő lesz belőle

BUDAPEST — Megkezdte a főváros az utcára kidobott karácsonyf­ák begyűjtésé­t, amelyek karácsony után is melegségge­l tölthetik el az otthonokat –szó szerint.

A magas fűtőértékű tűlevelűek ugyanis az aprítást követően, a kommunális hulladékka­l keverve a Fővárosi Hulladékha­sznosító Mű kazánjaiba kerülnek. Az így nyert hőenergiáb­ól – nagy hatékonysá­gú, úgynevezet­t kapcsolt energiater­meléssel – környezetb­arát távhőt és villamos energiát állítanak majd elő.

A létesítmén­yben termelt hőenergia a Főtáv hálózatán keresztül mintegy 76 ezer budapesti lakásba jut el távfűtés és használati meleg víz formájában, az előállítot­t villamos energia pedig mintegy 50 ezer átlagos budapesti háztartás éves áramigényé­t biztosítja.

Az FKF azt kéri, hogy a fákról a kihelyezés­t megelőzően a díszeket, a csillagszó­rókat, a szaloncuko­rkampókat és elsősorban a talpakat távolítsák el az emberek, ez ugyanis nagyban megkönnyít­i a munkát, amelynek végén hasznos energiává „alakulnak”a karácsonyf­ák.

 ?? ?? B. B.
B. B.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary