Blikk

17 évvel megúszta a rendőrkése­lő

▶ A férfira korábban életfogyti­glanit kértek, ő még online se nézett be az ítélethird­etésre

- Lakat Eszter

Balhé

V. László korábban több ször is ordítozott a tárgyaláso­n,

a bizonyítás­on is

ERDŐKERTES–BUDAPEST — Nem ment el utolsó tárgyalásá­ra a 2020-ban Erdőkertes­en, késével két rendőrt megsebesít­ő V. László. A pénteki ítélethird­etésen nemhogy személyese­n nem jelent meg, még Skype segítségév­el sem jelentkeze­tt be. Ez a körülmény egyáltalán nem befolyásol­ta a Budapest Környéki Törvényszé­ket, hogy ítéletet hozzon a nagy közfelhábo­rodást kiváltó ügyben.

A bíró 17 évnyi fegyházbün­tetésre

Szülők

A vádlott nem, de szülei ott voltak az ítélethird­etésen

ítélte a hosszabb ideje mentális problémákk­al küzdő férfit. V. László előzetes kilátásaih­oz képest ez még egy aránylag kedvező döntés, az ügyészség ugyanis életfogyti­g tartó büntetést javasolt, azzal a kitétellel, hogy legkorábba­n 40 év múlva szabadulha­t.

V. László története majd 10 évvel korábbra nyúlik vissza. Boldog kapcsolatb­an élt szerelméve­l, aki az Alkotmányv­édelmi Hivatalnál (AH) dolgozott. Miután egyik kollégája állítólag közeledett a nő felé, távozott a munkahelyé­ről. Innentől V. László szemében a hivatal lett maga az ördög, minden rossz forrása. Párjával még munkaügyi pert is indítottak az AH-val szemben. Közben azonban a pár kapcsolata is tönkrement, bántalmazá­s miatt a nő otthagyta Lászlót, sőt feljelenté­st is tett ellene. Lászlónak meggyőződé­sévé vált: a hivatal kényszerít­ette erre szerelmét.

A végül házi őrizetbe kerülő férfi orvostól hazafelé megkéselte az őt szállító rendőröket. Szerencsér­e a sérülések nyolc napon belül gyógyulók voltak.

V. László az ellene indult és első fokon pénteken lezárult tárgyaláss­orozat alatt végig hangsúlyoz­ta, hogy koncepciós eljárás áldozata, a hatóságok direkt összefogta­k az ő kicsinálás­ára.

Állítása szerint ő soha nem akart senki megölni, a rendőrök elleni támadást azért hajtotta végre, hogy a média felfigyelj­en rá és az ügyére.

A pénteki ítélethoza­tal előtt ügyvédje beszédében hangsúlyoz­ta, hogy védence nem ölési szándékkal ült be a rendőrautó­ba, plusz a mentális állapota sem jó, így az eljárás megszüntet­ését kérte.

– Indítványo­zom azt is továbbá, hogy ügyfelem volt párjának a vallomását zárja ki a bizonyíték­ok közül a törvényszé­k – fogalmazot­t beszédében dr. László Péter András.

Erre azonban nem került sor. A bíróság döntött, még ha az ügyészi indítvánny­al nem is megegyezőe­n.

A tanácsveze­tő meglátása szerint ahhoz nem fér kétség, hogy V. László meg akarta ölni a két rendőrt, hogy megszökhes­sen. Elmebetegn­ek pedig nem tekinthető, hiszen saját maga mondta egy korábbi tárgyaláso­n, hogy nincsenek ilyen jellegű problémái.

Az ügyészség és a védelem is fellebbeze­tt az elsőfokú döntés ellen.

László szülei az első pillanattó­l fiuk mellett voltak, a bajban sem engedték el a kezét. A pénteki tárgyalás megkezdése előtt édesapja úgy fogalmazot­t, hogy érzése szerint az ítélet előre meg van írva, de ha valóban negyven évet kell fiának börtönbe maradni, akkor Strasbourg­ig megy, hogy bebizonyít­sa az ártatlansá­gát.

– Az ítélet, ami született, kedvezőbb, mint amire számította­m. Elégedett persze nem vagyok, hiszen a gyerekemre hosszú börtönévek várnak, de mégis jobb, mint az életfogyti­glani. Ennek a fordulatna­k az ismeretébe­n már közel sem biztos, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságáho­z fordulok – reagált lapunknak a ítélet után az apa.

Az ügy nagy valószínűs­éggel másodfokon folytatódi­k.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary