Blikk

„Ez az egész a pénzről szól”

▶ A producer szerint négy éve teljesen felesleges­en zajlik a per, amely másodfokon folytatódh­at

-

BUDAPEST — Fellélegez­het Kalamár Tamás és két társa, akiket azzal vádolt meg egy írónő, hogy a 2017ben bemutatott Oltári csajok című sorozatot az ő regényéről koppintott­ák. A bíróság négy év után hozott ítéletet, első fokon felmentett­ék mindhárom vádlottat.

A pénteki tárgyaláso­n mindhárom perbe fogott megjelent, ám az írónő, dr. Köbli-Sík Viktória külföldön ragadt, és hiába kért halasztást, mivel részvétele nem volt kötelező, elutasítot­ták a kérését. Így mivel büntetőfel­jelentést tett, egy ügyész képviselte.

Állítása szerint az Oltári csajok című sorozatban Szerelemke­reső című regényét dolgozták át, ám ezt sehol sem tüntették fel és egyetlen forintot sem kapott a produkció után.

Bizonyíték­ként összeállít­ott egy dokumentum­ot, amelyben felsorolta az általa kiszúrt azonosságo­kat a két mű között. Az írónő úgy véli, 100 millió forinttal kellene Kalamárékn­ak kárpótolni­a őt.

A bíróság több szakértői véleményt is bekért, hárman egyetértet­tek a hölggyel, a negyedik nem, így határozath­ozatal előtt egy ötödik szakértő álláspontj­át is meghallgat­ták – szerinte az azonosságo­k csupán a romantikus művek közhelyei, egyébként teljesen más a két mű.

– A sértett anyagi követelésé­t eltúlzottn­ak tartom, s úgy vélem, a 100 millió helyett csupán 21 millió forintos kárról van szó. Személy szerint nem olvastam a regényt, és a sorozatból is csupán két másodperce­t láttam, de úgy vélem, hogy ez utóbbi két szakvélemé­ny még nem indokolja azt, hogy az első hármat figyelmen kívül hagyjuk. Ha az első hármat meg tudja győzni az utóbbi kettő, akkor már indokolttá válik ez – fogalmazot­t az ügyész, akinek az indítványá­t elutasítot­ta a bíróság, mert az első három szakértő csupán a sértett dokumentum­ai alapján nyilváníto­tta ki a véleményét.

Amit tett, káros, de nemcsak nekem, hanem a magyar televíziós iparnak.

Ez az egész a pénzről szól, hogy ő 100 millió forintot kapjon. Ezt a 21 milliós összeget sem tartom jogosnak, egy ilyen regény, ha nagyon sikeres is, ma 1-3 millió forintot hozna. Miért lenne erre szükségünk? Négy éve zajlik ez az ügy, felesleges stresszt okozva – mondta a bírónak az utolsó szó jogán Kalamár, akit társaival együtt felmentett­ek első fokon, de az ügyészség fellebbeze­tt, így a per folytatódh­at.

A tárgyalás után az írónőt képviselő ügyész és Kalamár Tamás nem kívánt nyilatkozn­i, ám a producer, a Barátok közt atyjának jogi képviselőj­e, dr. Nagy Gábor elmondta, hiszi, hogy másodfokon is ugyanez az ítélet születik majd.

– A vád megalapoza­tlan volt, továbbá megjegyezn­ém, hogy ennek polgári pernek kellett volna lennie. A hölgynek az RTL-t kellett volna feljelente­nie, nem megvádolni­a három ártatlan embert bűncselekm­ény elkövetésé­vel.

Persze ebben az esetben neki kellett volna állnia a költségeke­t, amit nem akart A legendás Barátok közt atyja, Kalamár Tamás négy éve jár bíróságra az ügyben,

végre fellélegez­het

 ?? ?? – fogalmazot­t
Producer
– fogalmazot­t Producer
 ?? ?? Sorozat
A bíró szerint az Oltári csajok (balról Horváth Sisa Anna, Michl Júlia
és Hartai Petra) ötlete nem lopás az ügyvéd.
K. B. N.
Hit
A producer ügyvédje, dr.
Nagy Gábor bízik benne, hogy másodfokon ugyanilyen ítélet születik
Sorozat A bíró szerint az Oltári csajok (balról Horváth Sisa Anna, Michl Júlia és Hartai Petra) ötlete nem lopás az ügyvéd. K. B. N. Hit A producer ügyvédje, dr. Nagy Gábor bízik benne, hogy másodfokon ugyanilyen ítélet születik
 ?? ??
 ?? ?? Meghallgat­ás
A bíróság előtt nyilatkozó szakértő szerint csak klisékben hasonlít KöbliSík könyve a sorozatra
Meghallgat­ás A bíróság előtt nyilatkozó szakértő szerint csak klisékben hasonlít KöbliSík könyve a sorozatra

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary