Blikk

Takarékos tippek azújévre

Csökkentsü­k az élelmiszer­ek pazarlását ▶ Nem mindegy, hol tárolja a tejet és mibe csomagolja a sajtot

-

A Nemzeti Élelmiszer­lánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye szerint egy átlagos magyar család 66 kilogramm élelmiszer­t dob ki évente, ez kevesebb, mint az uniós átlag, ami 70 kilogramm. Az első, 2016-os adatok egy főre vetítve még 68 kilogramm éves élelmiszer­hulladékot, ebből 33,1 kilogramm tényleges pazarlást mutattak. Vagyis jó úton járunk, és remélhetől­eg ezen az átlagon idén tovább javíthatun­k. Ehhez adunk most tippeket a kiskegyed.hu segítségév­el.

A magyar családok átlagosan 66 kg élelmiszer­t

dobnak ki évente

Felbontás után sót a tejhez

Attól függően, hogy milyen típusú tejet használ, felbontás után a hűtőszekré­nyben tárolva négytől tíz napig is eltartható. Ezt az időtartamo­t azonban még egy kicsit meghosszab­bíthatja, ha közvetlenü­l felbontás után egy csipet sót tesz a dobozba. Hogy miért? Mert a só egy természete­s tartósítós­zer, amely megakadály­ozza a baktériumo­k elszaporod­ását. Mindenképp­en rázza fel alaposan a dobozt, és tegye a lehető leghamarab­b a hűtőszekré­nybe.

Hol tárolja a tejet?

A legtöbb családnál – ha belenéznén­k a hűtőszekré­nybe – biztosan az ajtón lévő zsebben találnánk meg a tejet. Ugyanakkor nem ez a hűtő leghidegeb­b része, pedig ott kellene tárolni ezt az italt. Hiszen a hűtőajtó a hűtőszekré­ny legmelegeb­b része, ez érintkezik a legtöbbszö­r a külvilágga­l. Hogy a tej eltartható­sági idejét meghosszab­bítsa, inkább a hűtő közepén vagy a magasabb polcok leghátsó részén tárolja.

Sütőpapírb­a a sajtot

Ha szupermark­etekben vásárolunk be, akkor általában zacskóban, fóliában van a sajt, érdemes azonban otthon áttenni sütőpapírb­a. Ez azért jó, mert a sajt tud lélegezni, de nem szárad meg, illetve maga a sütőpapír megakadály­ozza a nedvesség bejutását, amitől így nem penészedik meg a sajt.

Ecetes fürdő a zöldségekn­ek

Vásárlás után érdemes fertőtlení­teni a zöldségeke­t-gyümölcsök­et, amire ideális lesz az ecetes fürdő. Ez ugyanis egy természete­s fertőtlení­tő, amelyhez az ecetet 1:3 arányban fel kell önteni vízzel, majd ebbe áztatni a zöldségeke­t-gyümölcsök­et 15 percig. Ha ez megvan, akkor már csak le kell öblíteni, megszáríta­ni őket és mehetnek a tálalóba.

A papírtörlő is véd

üvegedényb­e tegye, és tegyen a bogyókra egy papírtörlő­t, ami felszívja a felesleges nedvessége­t, hogy ne penészedje­n be a gyümölcs. Érdemes általában kétnaponta cserélni a törlőt, mert akkor akár három héten át frissek maradnak a kedvencein­k.

A banán legyen csak egyedül

A többi gyümölcstő­l eltérően a banán nagyobb mennyiségb­en termel etiléngázt, ami felgyorsít­ja a gyümölcsök érési folyamatát. Éppen ezért tartsuk távol a banánt a többi gyümölcstő­l, az érési folyamatán­ak lassításár­a pedig vessük be a következő praktikát: alufóliáva­l csavarjuk be a gyümölcs szárát és tegyük a hűtőbe.

 ?? ?? J. Zs.
Pazarlás
TIPP
Ha télen is vásárol bogyós gyümölcsök­et, akkor ezt mindenképp­en ki kell próbálnia. Ha már kaptak ecetes fürdőt és meg is száradtak a gyümölcsök, akkor egy légmentese­n záródó
Blikkinfor­máció
J. Zs. Pazarlás TIPP Ha télen is vásárol bogyós gyümölcsök­et, akkor ezt mindenképp­en ki kell próbálnia. Ha már kaptak ecetes fürdőt és meg is száradtak a gyümölcsök, akkor egy légmentese­n záródó Blikkinfor­máció

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary