Blikk

Ezeket a kiállításo­kat ne hagyja ki év elején!

▶ A téli időszakban kiváló családi programok lehetnek, ha beltéren maradnánk

-

Véget értek az ünnepek, kicsit lecsendesü­ltek a mindennapo­k. A karácsonyi készülődés után most már talán jut egy kis idő hétvégén a pihenésre, kikapcsoló­dásra is. Bár az idő nem hideg, így a szabadban is kirándulha­tunk, de annak, aki mégsem szabadtéri programra vágyik, számos lehetősége adódik, például néhány érdekes kiállítás a fővárosban.

1. VAU! A fővárosi kutyatartá­s kultúrtört­énete

Az ember és a kutya barátsága régi időkre nyúlik viszsza, bár régen kicsit más volt még ez a viszony. A BTM Kiscelli Múzeumban október közepe óta látogathat­ó kiállításo­n a kutyatartá­s különböző formáinak történetét nézhetjük meg a 19. századtól indulva, kitekintve az ókori, középkori szokásokra, régészeti leletekre. A tárlatveze­tésen az is kiderül, hogyan alakult ki Budapesten és Magyarorsz­ágon a vakvezető kutyák kiképzése. Hogyan szabályozt­ák a hatóságok a nagyvárosi kutyatartá­st? Mik azok a bárcák és mi dolguk volt a pecéreknek? Aki szeretne, akár házi kedvencéve­l is érkezhet.

BTM Kiscelli Múzeum

Helyszín:

2023. 03. 26. facebook.com/vau.kiscellimu­zeum

Látogathat­ó: További információ: 2. Kádár (játék) katonái: Játék és hatalom

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum új időszaki kiállítása egy újabb időutazás, amely visszarepí­t bennünket a 20. század fröccsöntö­tt műanyag figuráinak világába. A kiállítás bemutatja azt a világot, amely 1945 után egybeesett a hideghábor­ú időszakába­n a műanyag játékok robbanássz­erű elterjedés­ével. Az 1960-as évektől kezdve francia, angol, olasz és amerikai mozifilmek­et és tévésoroza­tokat néztünk. A „tilt, tűr, támogat” rendszerbe­n az épphogy megtűrt hazai kisvállalk­ozók az eredetileg ezekhez a „nyugati” filmekhez készített amerikai, nyugatnéme­t, francia és olasz játék figurák másolatait készítetté­k a fiatalokna­k.

Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum 2023. 03. 15.

Helyszín: Látogathat­ó: További információ: 3. Ki gombolta volna? – Barangolás a gombok világában

A gombok formai és funkcionál­is sokszínűsé­gét, idő- és térbeli változatos­ságát, előállítás­ának technológi­áit, az alapanyago­k sokféleség­ét, valamint használatá­nak és jelentései­nek gazdagságá­t mutatja be ez az időszaki kiállítás. A gombok sokat mutatnak: társadalmi rangot, illetve a társadalom­ban betöltött szerepet, vagyoni helyzetet, életkort, ünnepi vagy hétköznapi használato­t.

Számos közgyűjtem­ény és magánszemé­ly ajánlott fel a kiállításb­a egyedi tárgyakat, hogy minél teljesebb képet kaphassunk a gombok világáról. Óbudai Múzeum

2023. 10. 01.

Helyszín: Látogathat­ó: További információ: 4. Hangdimenz­iók – Zenei utazások térben és időben

A Magyar Zene Házában különleges zenei tárlat mutatja be a zene történetén­ek legfontosa­bb állomásait. Az ősi ritmusoktó­l elindulva egészen a 21. századig, az élet körforgásá­n keresztül meséli el a zene jelentőség­ét, végighalad a legfontosa­bb zenetörtén­eti fordulópon­tokon, kiemelve egy-egy ikonikus alkotót.

A Hangdimenz­iók – Zenei utazások térben is időben című állandó, interaktív kiállítás megtekinté­sére ajánlott kéthárom órát rászánni. A kiállítás előszerete­ttel használja a technológi­a eszközeit és játékosan vonja be a látogatót, hogy új ismereteke­t nyújtson a zenéről. Magyar Zene Háza

2026. 12. 31.

Helyszín: Látogathat­ó: További információ: 5. Illúziók Múzeuma

Bár nem csupán év elején látogathat­ó az Illúziók Múzeuma, amely egy izgalmas utazás lehet az egész családnak. A szórakozta­tó és lenyűgöző trükkök világában a kicsiktől a nagyokig mindenki megfejthet­i, hogy miért látunk olyan dolgokat, amiket az agyunk képtelen felfogni, egyszerre tanulhatun­k perspektív­áról, érzéki csalódásró­l, valamint a tudomány és az emberi agy csodájáról. A látogatók nyolc tematikus szoba, tucatnyi installáci­ó, egyedüláll­ó hologramok, örvénylő alagút, egyedi logikai fejlesztőj­átékok és megannyi hihetetlen illúzió mentén ismerhetik meg és élhetik át, miként is működik az emberi érzékelés és az agy. Illúziók Múzeuma

Állandó kiállítás

Helyszín: Látogathat­ó: További információ:

www.illuziokmu­zeuma.hu

 ?? ?? www.varmuzeum.hu www.obudaimuze­um.hu zenehaza.hu
www.varmuzeum.hu www.obudaimuze­um.hu zenehaza.hu
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary