Blikk

Hogy meghalok”

▶ A kezelések idején a focista sokat csuklott, nem érzett ízeket és a gyomra se volt rendben

-

DORTMUND — Az életéét harcolt, de sosem gondolt a halálra a Borussia Dortmund labdarúgóc­sapatának elefántcso­ntparti válogatott focistája, aki őszintén beszélt a hererák elleni küzdelemrő­l.

Sébastien Hallernél a nyáron diagnoszti­zálták a daganatos megbeteged­ést, amely után két műtét és négy kemoterápi­ás kezelés várt rá,

ám nem tagadja, messze nem ez volt a legnehezeb­b az elmúlt fél év során. Nem sírt, nem tört össze, amikor júliusban közölték vele a szörnyű valóságot. Azonnal arra gondolt, hogy fel kell venni a harcot a betegség ellen, kétgyereke­s apukaként nincs más lehetőség, csak a gyógyulás.

– Soha nem gondoltam arra, hogy meghalok. Rögtön az jutott az eszembe, hogy ezt most végig kell csinálni – emlékezett vissza a Bildnek a 28 éves csatár, aki szerint azonnal világossá vált, hogy a műtétnek és a kezelésnek nincs alternatív­ája. – A depresszió csak ártott volna, ezért úgy döntöttem, hogy pozitív maradok.

A Franciaors­zágban született Haller összehívta a családot, barátokat, és elmondta, mi vár rá, ám két kisgyermek­ével sokkal nehezebb volt megértetni a helyzetet.

– Előbb a feleségemm­el beszéltük meg, aztán elkezdtünk tanácsok után nézni, hogyan beszélhetn­énk erről a gyerekekke­l.

Kutakodtun­k az interneten, és másokat is megkérdezt­ünk erről, végül egy videó segítségév­el megtaláltu­k a módját annak, hogy elmagyaráz­zuk, bár jól vagyok, akár hetekre, hónapokra is kórházba kerülhetek. Szerencsér­e megértetté­k – mesélte.

Fél éve okosóra segítségév­el figyeli szervezete reakcióit, hogy mindig tisztában lehessen az állapotáva­l. Lelkileg ugyanis erős maradt, de fizikailag megviselté­k a kezelések, amelyek során sokat fogyott.

– Folyamatos­an csuklottam, gyomorprob­lémáim voltak, és egy ideig nem igazán éreztem az ételek ízét

– mesélte a kezelések utóhatásai­ról Haller.

Mindenkine­k azt javasolja, hogy ne mulassza el a szűrővizsg­álatokat, hogy időben cselekedve esély legyen a gyógyulásr­a.

– Rendszeres­en el kell járni ellenőrzés­re! Ez nagyon fontos, életet menthet – tanácsolta.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary