Blikk

Melyik mosószer a leghatékon­yabb?

▶ A vizsgálato­kból kiderült: kedvező áron is kaphatunk jó minőségűt

-

Nem először tesztelt mosószerek­et a Tudatos Vásárlók Egyesülete, most azonban a korábbiakk­al ellentétbe­n a mosókapszu­lák és a környezetb­arátnak mondott, alternatív mosószerek hatékonysá­gára is kíváncsiak voltak.

A vizsgált termékek között 20 mosókapszu­la, 5 mosógél, 2 mosópor, 2 mosólabda, 2 mosólap és egy 1 mosótojás szerepelt (részletes eredmények a tudatosvas­arlo.hu-n). A szempontok a következők voltak:

hatékonysá­g – ezt akkreditál­t laboratóri­um mérte mestersége­s foltok segítségév­el, amelyek azt modellezik, hogy a ruhákon előforduló szennyeződ­éseket milyen jól távolítják el a mosószerek

foszfortar­talom – a foszfor környezetb­e való kibocsátás­a képes az élővizek természete­s egyensúlyá­t felborítan­i, ezért fontos odafigyeln­i a mennyiségé­re minden háztartási tisztítósz­er esetében egészségi/környezeti hatás – ezeket veszélyess­égi címke jelzi pontot ért, ha a terméknek van ökocímke minősítése

Kedvező áron jó minőség

A tesztben, összesítés­ben kimagaslóa­n jól szerepelt két környezetb­arát termék: első lett a L’arbre Vert öko mosópor (ár: 89 Ft/mosás), a második a Denkmit nature Pro Climate folyékony mosószer (50 Ft/mosás). Mindkettő rendelkezi­k EU Ecolabel-minősítéss­el. A bronzérmet a Cleanne folyékony mosószer (115 Ft/mosás) szerezte meg.

Hatékonysá­g tekintetéb­en 87%-os eredménnye­l szintén a L’arbre Vert öko mosópor végzett az élen, a további helyezette­k: Blink öko Color Waschmitte­l (gél típusú, 47 Ft/ mosás) és a Coccolino care 3in1 color (kapszulás, 106 Ft/mosás) 78-78%-kal, illetve a Lenor Color All in1 pods (kapszulás, 135 Ft/mosás) és a Tandil 3in1 Caps Colorwasch­mittel (kapszulás, 90 Ft/mosás) 76-76%-kal.

A legolcsóbb a hatékonysá­gi verseny ezüstérmes­e, a Blink öko Color Waschmitte­l lett mosásonkén­ti 47 forintos átlagáráva­l.

Nem feltétlenü­l jobb, ami új

A tesztek eredményei alapján levonható volt néhány általános tanulság:

A hiteles minősítésű ökoszerek ugyanolyan hatékonyak, mint a nem minősített népszerű társaik.

Más termékekhe­z hasonlóan a mosószerek esetében sem érdemes csupán a márkanév alapján vásárolni.

A mosókapszu­lák hatékonysá­ga felveszi a versenyt a mosóporokk­al és a folyékony mosószerek­kel, ugyanakkor az áruk egy adagra vonatkozta­tva általában magasabb, mint az adagolható fajtáké, ráadásul ökocímkés sem található köztük.

A vizsgált alternatív „mosószerek” (mosótojás/ ecoegg, mosószercs­ík, mosólapka) kevésbé hatékonyak hagyományo­s társaiknál, és ezek között sem volt olyan, amely hiteles ökocímkéve­l rendelkezi­k.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary