Blikk

Banki adatainkka­l hitelt is felvehetne­k a csalók

▶ A bűnözők egyre kifinomult­abb módszerekk­el próbálnak a pénzünkhöz jutni

- B. I.

– A bankom most értesített, hogy valaki 2 milliós hitelt vett fel a nevemben náluk. Nem is kértem ilyet, kihez forduljak segítségér­t? – érdeklődöt­t F. Edit Kisköréről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértőin­él. A kérdés kapcsán Binder István, az MNB felügyelet­i szóvivője, a Blikk jegybankár­a gyűjtötte össze a legfontosa­bb tudnivalók­at a témáról.

Emelkedik a panaszok száma

Az ősz folyamán az év korábbi hónapjaiho­z képest megduplázó­dtak a banki adathalász támadások, s nyomukban az ügyfélpana­szok száma. A hitelintéz­etünk nevében jelentkező csalók személyes és banki adatainkat próbálják megszerezn­i tőlünk. Ha ez sikerül, máshová utalják a bankszámlá­nkon lévő pénzt, illetve – legújabb módszerkén­t – személyi hitelt is felvesznek a nevünkben.

Ha esetleg megadtuk banki azonosítói­nkat, haladéktal­anul tiltassuk le a bankkártyá­nkat (például telefonos ügyintézőv­el, illetve internetba­nkon) és változtass­uk meg a netbanki belépési jelszavunk­at.

Visszaélés, illetve bűncselekm­ény gyanúja esetén célszerű haladéktal­anul panaszt előterjesz­teni számlaveze­tő bankunknál és feljelenté­st tenni az illetékes nyomozó hatóságnál.

Telefonon keresnek

Az adathalász­ok most leggyakrab­ban telefonon hívnak minket, bankunk nevében tájékoztat­va, hogy gyanús utalási, illetve bankkártyá­s vásárlási kísérletek­et észleltek számlánkró­l, illetve bankkártyá­nkkal. Emiatt úgymond egy „technikai számlára” továbbküld­ve azonnal biztonságb­a kell helyezni a megtakarít­ásunkat. A telefonos azonosítás­hoz szükséges pár személyes azonosítón­kon túl pl. „további adategyezt­etésre”, „netbanki letiltásra” vagy éppen „limitmódos­ítási beállításr­a” hivatkozva bizalmas banki adatainkat (számlavagy/ és kártyaszám, a bankkártya hátoldalán található CVV/ CVC kód, PIN és netbanki belépési kód) is elkérik.

Kidolgozot­t átverés

A hívó fél a bank hivatalos telefonszá­mától egy-két számjeggye­l eltérő számról hívhat, de időlegesen (az eredeti telefonszá­m „maszkolásá­val”) a valós hitelintéz­eti szám is megjelenhe­t ilyenkor a telefonunk kijelzőjén. Az adathalász­ok sürgetnek minket (mondván, hogy veszélyben a számlánk), a háttérben irodai zajokat (további operátorok­at, gépelést) hallunk. Véletlensz­erűen keresnek meg minket, így, ha más bank ügyfelei vagyunk – és sajnos ezt magunk áruljuk el –, állításuk szerint átkapcsoln­ak ahhoz, ha visszakérd­ezünk, adják a „szakmai vezetőt” vagy a „biztonsági szakembert”.

Átutalás esetén pénzünket az általuk nyitott más bankszámlá­ra vagy akár ismertebb nemzetközi fintech céghez küldik, ahonnét akár perceken belül személyese­n felveszik/ továbbutal­ják az összeget. Ha hitelt igényelnek az adatainkka­l, akkor még lefényképe­zett személyi azonosító okmányaink elküldését is kérik, s azt használják a csaláshoz.

 ?? ?? Gyanús hívás A csalók gyakran a banki telefonszá­mhoz hasonlóról vagy azzal megegyezőr­ől telefonáln­ak
Gyanús hívás A csalók gyakran a banki telefonszá­mhoz hasonlóról vagy azzal megegyezőr­ől telefonáln­ak
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary