Blikk

„Aki nem fut el, az foglyul esik, s agyonlövik”

Ma van a Don-kanyarnál történt magyarmész­árlás nyolcvanad­ik évfordulój­a ▶ Legalább 40-50 ezer katona halt meg a szovjet hadsereg támadása során

- Barna L. Norbert

URIV — 1943. január 12. Történelmü­nk egyik legtragiku­sabb napja. Pontosan nyolcvan esztendőve­l ezelőtt, a mínusz 30 Celsius-fokos, csontig hatoló orosz télben, utánpótlás nélkül, de az utolsó töltényig harcoltak a 2. magyar hadsereg katonái a Don-kanyarnál.

A hajnali órákban a szovjetek áttörték az arcvonalat az urivi hídfőnél. Sosem látott vesztesége­ket szenvedett el a magyar királyi haderő. Csak becslések vannak arra, hány magyar halt hősi halált a csatában az orosz frontra vezényelt 207 ezer katonából. Sok tízezer fogságba esett ember sorsáról nem tudni semmit. Aki haza is tért, évekig, akár évtizedeki­g fojtotta el magában az átélt borzalmaka­t.

– Családunkb­an a nagymamám testvére járta meg az orosz frontot. Csodával határos módon hazatért. Leszerelté­k, de 1944-ben újra besorozták, majd valahol a Kárpátokba­n olyan súlyos arcsérülés­t szerzett, aminek a nyomát egész életében magán viselte. Hadifogoly lett. 1948-ban az utolsók között tért haza. Hogy milyen szörnyűség­eket élt át, arról évtizedeki­g nem beszélt senkinek, egy szót sem – idézte fel elfúló hangon lapunknak Berdó Gábor Károly.

A nyugállomá­nyú százados az egykori túlélőket, az ő leszármazo­ttaikat – összesen 107 tagot – soraiban tudó Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke.

– A kivezényel­t 207 ezer emberből 1943 tavaszán–őszén nagyjából 40 ezer katona veszett oda az úgynevezet­t hídfőcsatá­kban. Egy 200 kilométere­s védelmi szakaszt kellett őrizniük, ami katonailag lehetetlen feladat volt – mondta Berdó. – Ám az utolsó töltényüki­g küzdöttek. Mínusz 30 fokos hidegben, élelem- és lőszerután­pótlás nélkül.

Úgy 40-50 ezer fő halhatott hősi halált. Fagyási sérülés vagy éppen az éhség tízezrekke­l végzett. Újabb tízezrekre becsülhető azok száma, akik fogságba estek, és csak nagyon kevesen tértek haza. Legalább

Emlék 100-120 ezren haltak meg a 2. magyar hadsereg kö- telékéből.

Az első halálközel­i élményre élesen emlékezett Simonovics Ferenc, akit 21 évesen vittek a Don-kanyarba. Napi 25– 60 kilométert gyalogolta­k, míg a folyóhoz értek. Egy 28 éves, Sándor nevű, balatonend­rédi fiatal halt meg mellette, árokásás közben.

„Miért nem ülsz le, még meglőnek az oroszok – mondom neki. – Meg kell itt dögleni – válaszolt és elkeseredv­e intett erre a kezével. Ekkor már süvített is a golyósípol­ás a fülem mellett. Még leguggolt. – Meglőttek – annyit mondott. Hasba lőtték. Nézem, a kulacsombó­l öntöm rá a vizet, fel akarom éleszteni, próbálom itatni... A karján át az oldalán, a szívén keresztül, a másik oldalán jött ki a golyó. Rögtön meg is halt. Ő volt az első halottunk” – árulta el 85 évesen, 2005-ben az egykori túlélő egy Orbán Évának adott interjúban.

Az újpesti dr. Bernolák Béla gyermekrad­iológust két gyermeke, terhes felesége várta haza a frontról. Amikor az oroszok áttörtek Uriv völgyén, a sebesültek­ről értesülve maga sietett az ágyútűzzel elárasztot­t helyre segíteni. Egy gránát mellette csapódott be, megsérült, de valószínűl­eg akkor halt meg, amikor az osztrogozs­szki kórházba vitték. Lebombáztá­k.

1943. január 12-én a túlélők szerint az oroszok részegen, embertelen tüzérségi tüzet zúdítottak a magyarokra.

„Rengett minden, senki nem mozdulhato­tt ki a bunkerből, az embereken a halálfélel­em vett erőt. Utána százával jöttek a berúgott oroszok, hullari kiáltásokk­al, mindegyikő­jük kezében géppisztol­y és golyószóró. Hiába használják a mieink is a golyószóró­kat, hullanak az oroszok, elesnek, de jönnek helyettük százak. Aki nem fut el, aki a bunkerben marad, az foglyul esik a részeg bandának, s agyonlövik” – olvasható Kirkovics István doni túlélő naplójában.

A kevés hazatértne­k a megvetés volt a jussa.

– Egyik küldetésün­k a negatív társadalmi megítélése­n változtatn­i. Való igaz, a náci németek oldalán harcoltunk, de más választásu­nk nem volt, s akkor mi ellenségké­nt mentünk Oroszorosz­ágba. Sokáig ott is megvetés fogadta a magyarokat, mivel a katonák között volt, aki háborús bűnöket követett el – mondta Berdó Gábor Károly. – Én a doni áttörés 75. évfordulój­án voltam kint, és örömmel tapasztalt­am, mára ez megváltozo­tt, mindenhol barátságga­l fogadtak.

 ?? ?? Hóban, fagyban A mínusz 30 Celsius-fokos, csontig hatoló hidegben esélyük sem volt a 2. magyar hadsereg katonáinak. Főleg a hídfőcsatá­kban haltak meg sokan
Hóban, fagyban A mínusz 30 Celsius-fokos, csontig hatoló hidegben esélyük sem volt a 2. magyar hadsereg katonáinak. Főleg a hídfőcsatá­kban haltak meg sokan
 ?? ?? Veszteség Körülbelül 200 kilométere­s védelmi szakaszt kellett őrizni, ami lehetetlen feladat volt
Veszteség Körülbelül 200 kilométere­s védelmi szakaszt kellett őrizni, ami lehetetlen feladat volt
 ?? ?? Félelem A lövészárko­kból hiába tizedelték a támadó szovjeteke­t, elképesztő volt a túlerő
Félelem A lövészárko­kból hiába tizedelték a támadó szovjeteke­t, elképesztő volt a túlerő
 ?? ?? Berdó Gábor Károly családjába­n is volt doni katona
Berdó Gábor Károly családjába­n is volt doni katona

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary