Blikk

Falnak fordított szekrénybő­l kerültek elő

A 40 betekercse­lt

- Bittó Ákos

BUDAPEST — Különös, falnak fordított szekrény bukkant fel a polcok mögött a Magyar Nemzeti Galéria raktárában. Ajtaja befelé nézett, látszott, hogy évtizedek óta senki nem bolygatta a tartalmát – nem csoda, hisz azt sem tudták, hogy egyáltalán itt van. Arról pedig végképp sejtése sem volt senkinek, hogy mi rejtőzik benne: Vaszary János (1867– 1939) összesen 40 darab, soha nem látott festménye bukkant elő a több évtizedes fogságból. A képek egy részét most állította ki a Nemzeti Galéria, a művészettö­rténeti szenzáción­ak ápri- lis 2-ig bárki részese lehet.

– Ilyen sok elveszett képet egyszer- re még soha nem találtak – mondta a kiállítás kurátora, Gergely Mariann. – 2015-ben, amikor felmerült az új Nemzeti Galéria terve, nagy revíziót tartottunk a raktárban. Ilyenkor minden műtárgyat kézbe veszünk, lefotózunk és most már QRkódot is kapnak. Az egyik raktárban lepakoltak egy polcot, mögötte pedig egy falnak fordított kis szekrényt találtak.

A szekrényké­hez csak az állványok lebontása után fértek hozzá, és óriási volt a meglepetés, amikor kinyitottá­k: két tekercset találtak benne piros pecséttel lezárva, az egyiken pedig egy felirat: Vaszary. A gurigákban

Gergely Mariann az újonnan felfedezet­t képeket is megmutató tárlat kurátora a Nemzeti Galériában

a 19–20. század egyik legjelentő­sebb magyar festőjének 40 olyan képe volt, amiknek a létezésérő­l gyakorlati­lag nem is tudtak. Azonnal elkezdődöt­t a kutatás: Vaszary feleségéne­k 1942-es halála után a hagyaték a Szépművész­eti Múzeumba került, majd 1952-ben a teljes magyar gyűjtemény­t megkapta a Nemzeti Galéria, ami akkor még a Kúria épületében volt. Ebben az időszakban már részletes nyilvántar­tást vezettek, a szakértők a papírok között rá is bukkantak a két tételre – ami a két tekercset jelentette. Aztán a Galéria 1975ben átköltözöt­t mostani helyére a teljes gyűjteménn­yel, de hogy a tekercsek hogyan kerültek a szekrénybe, azt ma már lehetetlen megállapít­ani. Mint ahogy azt is, hogy ki fordította a fal felé a kis bútort, hogy aztán polcot húzzanak fel elé.

– A képek közt több főmű is van, mind restaurálá­sra szorult – mondta a kurátor. – Azt

Vaszary János képei összeteker­ve kerültek elő egy polc mögött bújó szekrénybő­l

Senki nem látta eddig

Az 1934 körül született Strandjele­net című képről senkinek nem volt halvány sejtelme sem. Az ismeretlen festmények ezüstszínű keretben lógnak a falon

a 24-et, amelyiket most kiállított­unk, már sikerült felújítani. Nem tudjuk, Vaszary miért tekerte be ezeket, talán kiállítást szeretett volna belőlük, de az biztos, hogy eddig egyetlen szakértő sem ismerte őket.

A kiállításo­n a képeket egységesen ezüstszínű keretben mutatják be, ismertetőt­áblácskáju­k pedig fekete színű, erről lehet megismerni őket. A maradék 16 festmény restaurálá­sa még folyik.

 ?? ?? A Labdázók a tengerpart­on szintén most mutatkozik be a nagyközöns­égnek, egy szekrénybe­n porosodott
A Labdázók a tengerpart­on szintén most mutatkozik be a nagyközöns­égnek, egy szekrénybe­n porosodott
 ?? ?? Zseni
Zseni
 ?? ?? Most debütál
Most debütál
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Kurátor
Kurátor

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary