Blikk

Közellensé­gből újra kedvenc lett Djokovics

▶ Ha nem jön közbe komolyabb sérülés, jó esélye van újra nyerni Melbourne-ben

-

Tavaly durva tortúrán ment keresztül Djokovics a kenguruk

földjén

ADELAIDE — Nagyot fordult egy év alatt a világ Novak Djokoviccs­al. A 21-szeres Grand Slam-győztes teniszcsil­lag tavaly ilyenkor éppen az ausztrál hatóságok „vendégszer­etetét élvezte”, mielőtt kitoloncol­ták volna, amiért oltatlanul próbált belépni az országba. Idén viszont ismét a játékával kerülhet a rivaldafén­ybe Melbourne-ben az ausztrál nyílt teniszbajn­okság 9-szeres bajnoka, akit ebben talán csak sérülése állíthat meg. Népszerűsé­gét jól jelzi az is, hogy a Nick Kyrgios elleni pénteki edzőmeccsé­re 58 perc alatt (!) elkelt minden jegy.

Pedig 2022 elején úgy tűnt, hogy a korábbi világelső hosszú ideig be sem teheti a lábát újra Ausztráliá­ba, ahonnan három évre kiutasítot­ták.

Azért került bajba, mert nem tudta hitelt érdemlően bizonyítan­i, hogy beoltották-e koronavíru­s ellen, ráadásul kiderült, hamis adatokat szolgáltat­ott.

Azóta viszont hatályon kívül helyezték az oltottsági kötelezett­séget az országban, s a hatóságok, megváltozt­atva korábbi döntésüket, vízumot adtak neki.

– Amikor megérkezte­m, három-négy óráig a telefonoma­t sem használhat­tam, éjszaka aludni sem tudtam, gyakorlati­lag félóránkén­t kérdeztek ki – emlékezett vissza Djokovics, akit a reptéren tartóztatt­ak fel, majd hét napig elzárták, mielőtt deportáltá­k.

Egy év alatt aztán sok minden változott: az oltottság már nem kötelező az indulók számára, sőt, a játékosok a január 16-án kezdődő GS-tornán akár pozitív koronavíru­steszt ellenére is pályára léphetnek, ha jól érzik magukat.

Djokovicsr­a pedig rengetegen kíváncsiak, a hazai kedvenc, Nick Kyrgios elleni edzőmeccsé­re kedd délelőtt 58 perc alatt mind a 15 ezer jegy elkelt a Rod Laver Arénába,

ami még akkor is elképesztő, ha ezek a belépők mintegy 13 euróba (5200 Ft) kerültek csupán. Egyelőre azonban kérdéses, meg lehet-e rendezni a pénteki mérkőzést, miután Djokovics a Danyiil Medvegyev elleni bemutatóme­ccsen fájlalta a térdét, és idő előtt fejezte be a játékot.

Ha egészséges lesz, Djokovics mindenképp­en a favoritok egyike az Australian Openen, amit az adelaide-i torna megnyerésé­vel is jelzett a múlt héten.

– Egy ilyen győzelem még inkább belemászik az ellenfelek fejébe, azt akarom, hogy tudják, harcolok a legutolsó pontig, és képes vagyok bármilyen helyzetből visszajönn­i

– mondta

A szerb teniszezőt sokan szeretik Ausztráliá­ban, ahol a legtöbb GS-tornáját nyerte

Djokovics, aki meccslabdá­ról fordított a Sebastian Korda elleni döntőben.

 ?? ?? Népszerű
Népszerű
 ?? ?? Tortúra
Tortúra
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary