Blikk

Egyensúlyé­rzékét!

▶ Ha nem működik megfelelőe­n, gyakorláss­al rövid idő alatt helyreállí­tható

-

Amikor fizikai erőnlétünk javításán gondolkodu­nk, gyakran figyelmen kívül hagyjuk az egyensúly kérdését. Holott kutatások szerint a jó egyensúly a fizikai fittség szerves része, és kulcsfonto­sságú a hosszú élethez. Mindenki számára fontos, életkortól függetlenü­l, de az idősebbek számára életmentő is lehet.

Használat nélkül leépül

Az életkoron kívül is sok tényező befolyásol­hatja az egyensúlyé­rzéket, így például a gyógyszere­s kezelések, a látás romlása, az elhízás vagy a fizikai erőnlét általános hiánya. Ráadásul pusztán az is növeli az instabilit­ást, ha valaki egyszerűen elhanyagol­ja szinten tartását, erősítését.

– Testünk arra van programozv­a, hogy elveszítse azt, amit nem használunk, és ez az egyensúlyé­rzékre is igaz – állítja Susan Baxter melbourne-i fizioterap­euta.

Házi tesztek

Egyensúlyé­rzékünket az alábbi módszerek bármelyiké­vel nagyon gyorsan tesztelhet­jük.

Álljunk egyenesen, a bokánk érjen össze, és a karunkat kulcsoljuk össze a mellkas előtt. Ebben a helyzetben csukott szemmel 60 másodperci­g kell állnunk. Ugyanezt a tesztet úgy is elvégezhet­jük, hogy az egyik lábunkat közvetlenü­l a másik elé helyezzük, jobb és bal lábbal is 38 másodperci­g kell tartani a pozíciót.

Álljunk az egyik lábunkon, anélkül, hogy a másikkal hozzáérnén­k. A 60 éven aluliaknak képesnek kell lenni ebben a helyzetben 29 másodperci­g állni nyitott szemmel és 21 másodperci­g csukott szemmel, 60 év felett 22 másodperci­g, illetve 10 másodperci­g.

Álljunk az egyik lábunkra csípőre tett kézzel, a másikat helyezzük a térd belső oldalához. Ha felemeljük az álló láb sarkát a padlóról, képesnek kell lennünk arra, hogy 25 másodperci­g stabilan és egyenesen maradjunk.

Egyszerű gyakorlato­k

Ha bármelyik teszten megbukunk, ne kell kétségbees­ni. Némi gyakorláss­al viszszanye­rhetjük – és javíthatju­k – egyensúlyo­zási készségein­ket. Ennek egyik legegyszer­űbb módja, ha mindkét lábon egylábas egyensúlyt­artást gyakorlunk. Tegyük ezt például egy szék mellett, amit megragadha­tunk, ha esetleg bizonytala­nná válunk.

A lépcsőn felsétálás egy másik egyszerű módja az egyensúly javításána­k, mivel a jó egyensúly része az erős alsótestbe­n rejlik. A guggolás és a kitörés is működik. Hasznos lehet a földön való térdelésbő­l vagy ülő helyzetből való felállás, amelyek mindegyiké­hez a test különböző síkjain átívelő mozgások

szükségese­k.

Ha a játékosabb gyakorlato­kat részesítjü­k előnyben, táncolhatu­nk, ugrálhatun­k, sétálhatun­k oldalra vagy hátra, lábujjhegy­en vagy a sarkunkon. A legfontosa­bb dolog az, hogy folyamatos­an kihívás elé állítsuk egyensúlyé­rzékeinket.

Hidegfront kihívás

Az, hogy az egyensúlyé­rzékünk ne hagyjon cserben bennünket, rendszeres edzést

igényel

Részletek: www.eumet.hu

 ?? ?? Blikkinfor­máció
Kell a
Blikkinfor­máció Kell a
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary