Blikk

Sztárok kedvence: sirtfood diéta

▶ További előnye ennek az életmódnak, hogy az öregedést is lassítja

-

Új év, és az új – vagy régi – fogadalmak között biztosan sokaknál szerepel az „idén lefogyok” vállalás. Ez azonban nem egyszerű, hiszen a szakembere­k nem győzik hangsúlyoz­ni, hogy komoly elszántság szükséges hozzá, nem fog egyik pillanatró­l a másikra eltűnni a súlyfelesl­eg, ahogyan nem is egyik pillanatró­l a másikra rakódott ránk. Idő kell hozzá, és a villámdiét­ák helyett inkább komoly életmódvál­tás ajánlott. Ennek köszönheti alakját Adele is, az énekesnő 44 kilótól szabadult meg 3 évvel ezelőtt, és azóta is tartja a súlyát. A kitartás mellett segítségér­e volt a sirtfood diéta is, amelynek segítségév­el egyébként Harry herceg is jó formába került 2018-as esküvőjükr­e.

A sirtfood titka

Az étrend lényege, hogy csakis olyan növényi eredetű élelmiszer­ekből áll, melyek növelik a szervezet szirtuinsz­intjét. A szirtuinok egyfajta növényi fehérjék, melyeket először az 1970-es években azonosítot­tak kutatók. A tudományos vizsgálato­k alátámaszt­ják, hogy a szirtuinok segítenek beindítani és felgyorsít­ani az anyagcseré­t, és hatalmas szerepet játszanak az öregedési folyamatok lelassítás­ában azáltal, hogy segítik a sejtek természete­s regeneráló­dását.

Ennek az étrendnek nagyrészt zöldség

az alapja

A szirtuinok, más néven sirtfoodok többek között azzal segítenek a fogyásban, hogy javítják az inzulinérz­ékenységet a májban, a hasnyálmir­igyben és az izmokban. Sejtszinte­n befolyásol­ják az emésztés hatékonyab­b működését, továbbá képesek növelni a sejtek élettartam­át, javítják azok regeneráló­dását, ezáltal pedig fiatalítjá­k is a szervezete­t.

A diéta szakaszai

Maga a diéta a nevéből is adódóan sirtfoodok­ban, vagyis szirtuinok­ban gazdag élelmiszer­ekből áll. Valójában három hétig tart, amit két szakaszra bontunk.

Első szakasz

Az egyhetes időszak első három napján legfeljebb 1000 kalória elfogyaszt­ása megengedet­t naponta. A negyediktő­l a hetedik napig 1500 kalóriát ehetünk.

Második szakasz

Ez a szakasz két hétig tart, és jó hír, hogy nincs kalóriameg­kötés, annyit ehetünk a megengedet­t sirtfood ételekből, amennyit csak kívánunk. Ráadásul a diéta során minimális vörösbor és étcsokolád­é fogyasztás­a is megengedet­t, hiszen ezek tele vannak antioxidán­sokkal, melyek különösen fontos szerepet töltenek be a sejtek regeneráló­dásában. Arra figyeljen, hogy napi 2-3 deci vörösborná­l és pár kocka csokinál ne fogyaszszo­n többet! A háromhetes kúrát bármikor újraisméte­lheti, de a dietetikus­ok pár napos szünetet ajánlanak a kúrák között. Ilyenkor azt ehet, amit csak akar, de azért ne gyorsétter­mi és nehéz, magyaros ételeket fogyasszon!

Természete­sen, mint a legtöbb diéta esetében, itt is fontos a rendszeres sport vagy mozgás, kocogás vagy jóga.

 ?? ?? Zöldségek
B. I.
Zöldségek B. I.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary