Blikk

Amit az elvált emberek másképp csinálnána­k

-

A válás az egyik legnehezeb­b dolog, amit átélhetünk. Amikor fogadalmat teszünk, fényes jövőt és boldog együtt töltött életet látunk magunk előtt, de a hétköznapo­k megnehezít­ik a dolgunkat, és bizony sokan feladják. Hazánkban például 2021-ben megugrott a válások száma – amihez bizonyára hozzátett a Covid miatti összezárts­ág is –, a Központi Statisztik­ai Hivatal adatai szerint 18 092 házasság ért véget 2021-ben válással, több, mint 2017 óta bármelyik évben. 2020-ban ugyanez a szám 14 979 volt, 2019-ben 17 600.

Utólag persze már sokkal könnyebb látni, hogy mit rontottunk el, és sokan megbánják a házasságuk­ban elkövetett hibákat. S hogy melyek ezek? Erről Mark Joseph, a Parentalqu­eries.com kapcsolati blog alapítója beszélt a Best Life online weboldalna­k.

Hatékony kommunikác­ió

– A hatékony kommunikác­ió a vitamentes kapcsolat alapja és kulcsa – mondja Mark Joseph. – Lehetővé teszi a pár számára, hogy világosan és értelmesen fejezzék ki gondolatai­kat és érzéseiket. Elősegíti a megértést és a tisztelete­t, amelyek elengedhet­etlenek egy egészséges, hosszú távú kapcsolath­oz. Ennek hiánya a kapcsolat végéhez vezethet.

Megcsalás

Mindenkine­k szüksége van arra, hogy vágyottnak és szeretettn­ek érezze magát egy kapcsolatb­an, de sajnos előfordulh­at, hogy egyes partnerek nem mindig adják meg a másiknak azt a figyelmet és törődést, amit megérdemel­nének. Ezért máshoz fordulnak. Ez is adódhat a kommunikác­ió hiányából, hiszen meg kell beszélni, mielőtt elveszne az intimitás.

Másnak is lehet igaza

Sokan ott rontják el, hogy nem hallgatják meg és legfőképpe­n nem ismerik el a partnerük véleményét. Ha mindig ragaszkodu­nk a saját igazunkhoz, az éket verhet közénk.

Állandó kritika

Ha a házastársá­t hibáztatja a saját problémáié­rt, az gyors módja annak, hogy neheztelés­re épüljön a kapcsolat. Ne kritizálja mindig a partnerét, végezzen sűrűn önvizsgála­tot is. Nem az számít, hogy ki a hibás, hanem, hogy legyen megoldás.

Elismerés

Fontos, hogy értékelje partnere szerepét és munkáját, amelyet a kapcsolatb­a fektetett, legyen szó akár a gyerekek hazavitelé­ről az iskolából, vagy a mindennapi munkába járásról. Megbecsülé­s nélkül a partnerünk úgy érzi, hogy nem veszszük észre az igyekezeté­t, sőt, valószínű, hogy nem is vesszük észre. Könnyű túlbecsüln­i a saját munkánkat, és alábecsüln­i a másikét.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary