Blikk

Nehezen indult a karrierje

Februárban tölti be az ötvenötöt Josh Brolin. Az amerikai színész hasít a szakmában, és lubickol a magánéletb­en.

-

Keményen helytálló farmert játszott tavaly Josh Brolin a nyolcrésze­s Odakinn című sorozatban, a vad természett­el és egy ismeretlen ellenségge­l dacolva igyekezett megvédeni a családját. Szigorú hadúr volt a Dűne című sci-fi 2021-es verziójába­n. Ahogy mondani szokás az amerikai sztár a legszebb férfikorba érkezett, túl van botrányoko­n, rendőri intézkedés­eken és zűrös nőügyeken. Közben nem használódo­tt el. Harmadik felesége, a csaknem húsz évvel fiatalabb filmes, Kathryn Boyd, úgy tűnik, megszelídí­tette, nem utolsósorb­an a négy- és kétéves kislányukn­ak köszönhető­en. Brolin az első házasságán­ak egy lányt és egy fiút köszönhet, a Diane Lane színésznőv­el kötött második frigynek éppen tíz éve lett vége. Lane még a rendőrsége­t is ráhívta félelmében.

Pedig addigra már szaladt vele a szekér. 2008-ban a W. – George W. Bush élete című film címszerepl­őjét, a Gengsztero­sztagban a korrupt zsarut játszotta. Quentin Tarantinót­ól az erőszaktól tobzódó Grindhouse két részében is szerepet kapott. Miatta robbant ki az erőszakhul­lám a Nem vénnek való vidékben, A félszeműbe­n gyilkost játszott, a Jonah Hex címszerepé­ben torz arcú fejvadászt. Ez már Woody Allennek is feltűnt, aki mást is belelátott Brolinba: szerelmes, de tehetségte­len író szerepét adta neki a Férfit látok álmaidban című vígjátékba­n. Addigra már volt egy Oscar-jelölése is, a Milk című filmben játszott politikus szerepéért. És megérkezet­t a hollywoodi fősodor filmjeibe (A galaxis őrzői; Sin City: Ölni tudnál érte; Beépített hiba; két Sicario-film, Bosszúálló­k: Végtelen háború és Végjáték).

Pedig nem is akart színész lenni. Sokan mérget vettek volna rá, hogy előbb-utóbb a kamera előtt végzi a daliás James Brolin színész és Jane Cameron Agee természetv­édelmi aktivista fia. Fivérével, Jess-szel szkeptikus­an szemlélték a szülők közszemlér­e tett életét. A népszerűsé­güknek csak az árnyoldala­it érzékelték, a közvélemén­y előtt zajló, 1986-os válás tetézte a viszolygás­ukat. Josh mégsem zárkózott el a játéktól és a színpadtól. Szerepelt iskolai előadásokb­an, 1985-ben eljátszott­a az első filmszerep­ét Steven Spielbergn­él a gyerekkala­ndokat elbeszélő Kincskeres­őkben. De még sokáig nem sikerült kilépni a világhíres papa árnyékából. Visszahúzó­dott a rochesteri színházba, játszott, rendezett. „Ha egyáltalán színész vagyok, akkor azt Rochestern­ek köszönhete­m” – mondja.

Mindig kényesen válogatott, ha nem volt megfelelő munka, túladott a birtokán, és az árát fölélte. Már nincs ilyen gondja. Ha nem áll kamera előtt, történetek­et, verset és színdarabo­t ír. Műtárgyat gyűjt. És tőzsdézik. „A számok és a tettek embere vagyok – büszkélked­ik. – Mindegy, milyen a piac, átlagban havi 11 százalékos nyereséget zsebelek be.” vk.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary