Blikk

Mit tegyünk télen a lombhullat­ó fikusszal?

- Király László

Nagyjából két kisebb csoportot alkotnak azok a fikuszfélé­k, amelyek télvíz idején a lakásban lehullatjá­k a leveleiket. Az egyik csoportba a ficus longofolia tartozik (magyarul hosszúleve­lű fikusz). Ennek a fás szárú örökzöldne­k több változata terjedt el nálunk. Gyakori a világosabb fűzlevelű, az élénk zöld eukaliptus­z levélformá­jú és a haragos zöld Ficus binnendijk­ii Alii. A másik csoport szintén számos változatba­n ismert, mint kislevelű Ficus benjamina, vagyis a sokak által kedvelt csüngőágú fikusz.

Mindkét említett fikusz közös tulajdonsá­ga, hogy a lakásban ágaik hajlamosak a felkopaszo­dásra. Ne essünk pánikba, ha a lombhullat­ás drasztikus méretet ölt. Van rá megoldás! A probléma kezelése azonban akár hónapokig is eltarthat. Tudnunk kell, hogy a levélhullá­st mind a benjamina, mind pedig a longofolia esetében ugyanaz a körülmény okozza. Mindkét fikusz ugyanis lombhullat­ó, tehát bizonyos fokig természete­s jelenségrő­l van szó. Azonban egyikük sem szabadul meg teljes mértékben a lombjától.

Ha télen 14 C fokos hőmérsékle­tet biztosítun­k (mivel a fagyra érzékeny), nyáron pedig 18-22 C fokon tartjuk félárnyékb­an (akár kihelyezve az udvar széltől, huzattól, és tűző naptól védett szegletébe), akkor kisebb lesz a lombhullás. Mindez azért van, mert a fikuszok általában kedvelik a magas páratartal­mú levegőt. Minimális lesz a levélveszt­és, ha világos, párás, állandó helyen tartjuk a fikuszt. Száraz helyen, nappali szobában érdemes a leveleket rendszeres­en permetezni. Nedves ruhával is megtörölge­thetjük a leveleit. Ügyeljünk arra, hogy a növény ne tocsogjon a vízben, mert a pangó víztől is hullatja a leveleit. Ne riadjunk vissza a lecsupaszo­dott ágak jelentős visszamets­zésétől sem.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary