Blikk

Www.facebook.com/Tvrhet Casablanca, az álmok városa

A Casablanca minden idők egyik leghíreseb­b filmje, nagy szerepek és nagy színészek egymásra találása. Nyolcvan esztendeje mutatták be, filmtörtén­eti klasszikus, és megalapozt­a a Humphrey Bogart körül kialakult kultuszt.

- Szilágyi G. Gábor

Menekülők ezrei érkeznek Európából a marokkói városba a második világhábor­ú idején. Mind abban reménykedi­k, hogy sikerül vízumot szerezni és tovább indulni Lisszabono­n keresztül Amerika felé. A fölbolydul­t világban az egyetlen nyugodt pont az amerikai Rick. A férfinak mulatója van a városban, sokféle ember gyűlik itt össze esténként. Rick nyugalmát az egykori nagy szerelme fölbukkaná­sa zavarja meg, a nő a férjével van.

A forgatás közben szinte jelenetről jelenetre írták a történetet. A rendező Kertész Mihály és a színészek később bevallottá­k, maguk sem tudták, hogyan alakul a két szerelmes szív sorsa: egymásra találás vagy búcsúzás lesz a vége. Az egyik mesemondó, Julius Epstein szerint a Casablanca semmiben sem különbözöt­t a korszak szentiment­ális filmjeitől, a stúdiók hetente hoztak ki ilyet. Aligha véletlen, hogy a maga korában minden idők „legjobb rossz filmjének” tartották. Az már csak hab a tortán, hogy elnyerte a legjobb film, rendezés és forgatókön­yv (adaptáció) Oscar-díját. Akkor mégis, mi volt az, ami a Casablancá­t minden más film fölé emelte, rajongás tárgyává tette? A válasz egyetlen szó: Bogart.

A Casablanca Humphrey Bogart pályafutás­ának csúcspontj­a, a Bogartkult­usz megalapozó­ja. A Casablancá­ig

és Ingrid Bergman a Casablanca című filmben Bogart kiszolgált­atottan hányódott, állomást jelentett, mint a film hősei a stúdiók beskatulyá­zták a rosszfiú-gengszter számára Casablanca: a száműzetés­t szerepkörb­e. Most végre vagy a boldogulás­t. A történethe­z megmutatha­tta érzelmes oldalát. A tartozik, hogy a háborús események kétes múltú bártulajdo­nos szerepében hatására a Warner stúdió előrehozta kemény, talpig férfi, aki cinikus a premiert. A szövetsége­sek ugyanis közönnyel szemléli a világban zajló elfoglaltá­k Casablancá­t. A koalíció változások­at. A rideg külső burokban vezetői pedig 1943 januárjába­n a könnyen sebezhető, érző szív dobog. városban tartottak konferenci­át, ami Az Ingrid Bergmannal közös jeleneteib­en külön reklámot jelentett a filmnek. addig még sosem látott Bogart A Casablanca a filmtörtén­et egyik mutatkozik meg. leghíreseb­b filmje, amelyet számosan

A Casablanca sikerének másik titka próbáltak utánozni, lemásolni. Híres alighanem a „hollywoodi is, meg nem jeleneteit filmek sora idézi. Bogart is” kettősségb­en rejlik. A film stábjában rajongói klubok, Rick-mulatók nyíltak, húsznál is többen voltak, akik a amelyek utánozzák a díszleteit. nácizmus térhódítás­a elől emigráltak Szentségtö­rő módon, a fekete-fehérben Amerikába. A film kicsit az ő személyes forgatott alkotást 1984-ben kiszínezté­k, sorsukat is tükrözi, számukra az de az ötlet nem aratott osztatlan álomváros éppen olyan kétértelmű sikert.

 ?? ?? Humphrey Bogart
Humphrey Bogart

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary