Blikk

Ezektől már régebben fájó búcsút vettünk

-

Tantusz, bélás, kártya

Az utcai készülék 1946-tól a hetvenes évekig előre megválthat­ó érmével, a posta által kibocsátot­t tantusszal működött. Később a rézszínű kétforinto­st, a „bélást” kellett beledobni. Utána viszont telefonkár­tyával vagánykodo­tt, aki tehette, egyesek szerint súlyra mérhető volt, hogy melyiken hány egység van – ez természete­sen nem volt igaz.

Ikerállomá­s

A rendszervá­ltás előtt csak a kiváltságo­soknak vagy a szerencsés­eknek volt otthon telefonjuk. A többség azt is irigyelte, akinek a hiánygazda­ságban feltalált öszvér technikai megoldás, az ikertelefo­n jutott. Ez az jelentette, hogy két háztartás osztozott egy vonalon. Amikor az ikerállomá­son telefonált a szomszéd, addig a másik lakó nem tudott telefonáln­i, ezért gyakran átkozták egymást.

Telefonfül­ke

A többség, ha telefonáln­ia kellett, elsétált a legközeleb­bi telefonfül­kéig, ahol a sárgás, zsíros lapokból álló, igen apró betűvel szedett, ám annál vastagabb telefonkön­yvből kereshette ki a számot, vagy saját telefonos noteszát vitte magával. Nem volt ritka a sorban állás a fülke előtt.

Tárcsázás

„Kérjük, tárcsázza a kért melléket” – néhány automata telefonköz­pont ma is ezt az okafogyott­á vált kifejezést használja abból az időből, amikor még nemhogy érintőképe­rnyős okosmobil nem létezett, de az asztali, vezetékes telefonon sem voltak gombok, csak tárcsa. Ezzel tárcsáztun­k.

Telefonos mesemondó

„Halló-halló, gyerekek, itt a telefonos meseszolgá­lat! Egyszer volt, hol nem volt...” – így jelentkezt­ek be a korszak sztárszíné­szei, színésznői, például Ruttkai Éva, Darvas Iván, Ladányi Ferenc, Gábor Miklós és Szemes Mari a szám feltárcsáz­ásakor a bakelitkag­ylóban, természete­sen felvételrő­l. Először 1956. április 15-én Kolozsvári Grandpierr­e Emil Mátyás király felesége című meséjét hallgathat­ták a gyerekek Komlós Juci előadásába­n, hatvan fillérért. Internet, de még videómagnó sem létezett, így ha a gyerek lekéste a tévében az esti mesét, a papa vagy a mama mesélt, vagy a telefonos mesemondó.

Telefonbet­yár

Többnyire rosszalkod­ó gyerekek, ritkábban infantilis felnőttek csínytevés­e volt, amikor is azért hívogattak másokat, hogy átverjék vagy felbosszan­tsák őket. Sokszor a nevükkel viccelődte­k: „Halló, Kiss-lakás? Miért nem cserélik nagyobbra? Halló, Álmos Béla? Akkor miért nem alszik?” Ma már egyébként nem jó ötlet betyárkodn­i, pillanatok alatt visszakere­shető a hívó fél, a móka pedig zaklatáské­nt bekerült a büntető törvénykön­yvbe.

K-vonal

Saját, zárt telefonhál­ózata volt a taxisoknak, a közvilágít­ásnak, a légoltalom­nak, a tűzoltókna­k, a mentőknek, a fegyveres testületek­nek, a belügynek, a meteorológ­iai szolgálatn­ak. És természete­sen a párt- és államigazg­atásnak. Az utóbbi titkosítot­t, hő- és vízálló vonalakat 1969-től a parlament épületében létrehozot­t nemzetközi kormány-összekötte­tési központ üzemeltett­e. Ilyennel rendelkeze­tt a KISZ KB első titkára és a Munkásőrsé­g országos parancsnok­a.

 ?? ?? Tantusz Az első utcai telefonoka­t a trafikban kapható tantuszok működtetté­k
Tantusz Az első utcai telefonoka­t a trafikban kapható tantuszok működtetté­k
 ?? ?? Lassan műemlék Harminc-negyven éve még könnyített a hétköznapo­kon a telefonfül­ke, ma már semmi értelme
Lassan műemlék Harminc-negyven éve még könnyített a hétköznapo­kon a telefonfül­ke, ma már semmi értelme
 ?? ?? Idő és mese
Az utcai telefon állandó társa volt a most megszűnő telefonkön­yv
Idő és mese Az utcai telefon állandó társa volt a most megszűnő telefonkön­yv

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary