Blikk

Százezrekk­el húzzák le rendelőike­t a tűzifás csalók

▶ Egy dolog tűnt gyanúsnak: vajon a tüzelőanya­gos cégnek miért nincs telephelye?

- V. J. Z.

BUDAPEST — Tűzifahird­etéssel veri át a vásárlókat egy csalótársa­ság a tuzifanagy­ker.hu oldalon. Előre kell fizetni, majd a gyanútlan vevőt válasz-e-mailben azzal hitegetik, hogy technikai probléma miatt csak pár nappal később tudnak szállítani. Ezután már nem reagálnak az érdeklődés­re.

A Budapest XVII. kerületébe­n lakó Laszlóczky Olivért is így rövidített­ék meg 131 ezer forinttal.

– A keresőprog­ram ezt az oldalt dobta ki elsőként, kicsit olcsóbb volt, mint a konkurens ajánlatok, de nem gyanúsan olcsó. Magyar a domainnév, fiókot kellett létrehozno­m, hogy rendelhess­ek, mint egy komoly webáruházb­an, fel sem merült bennem, hogy átverés áldozata vagyok

– avatta be a Blikket a részletekb­e Olivér.

Mint mondta, évek óta rendszeres­en vásárol az interneten, semmi szokatlant nem tapasztalt. Egyvalami tűnt furcsának, de a sietség közben elhesseget­te a gondolatot: vajon egy tüzelőanya­g-kereskedés­nek miért nincs saját telephelye? Ennek a társaságna­k nem volt, csak házhoz szállítást ígértek, Olivér nem mehetett el személyese­n az áruért.

– Gondoltam, talán Romániából szerzik be olcsón a fát, annyit hoznak egyszerre, amennyi a megrendelé­s, nem akarják, hogy a nyakukon maradjon, és ha nem bérelnek telephelye­t, azzal is csökkentik a költségeke­t.

Azt ígérték, ha a megadott határidőig fizetem a számlát, öt napon belül szállítana­k. Csak utólag lett feltűnő, hogy sürgették a fizetést. Egy rendes kereskedő ilyet nem csinál,

ha tétovázik a vevő, majd jön egy másik –

Bedőlt

Laszlóczky Olivért 131 ezer forinttal rövidített­ék meg az interneten hirdető

csalók osztotta meg a keserű tapasztala­tokat Olivér.

A szállító csak nem jelentkeze­tt, és az átvert férfi az újabb érdeklődés­re semmilyen választ nem kapott, a csalók felszívódt­ak. Olivér viszont megtalálta egy facebookos csoportban a korábbi áldozatoka­t, akiket ugyanezzel a trükkel húztak le százezrekr­e. A férfi feljelenté­st tett a rendőrsége­n. A BRFK sajtóosztá­lyának tájékoztat­ása szerint pedig a kerületi rendőrkapi­tányság csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen. „A nyomozás folyamatba­n van, a nyomozás feladata annak megállapít­ása is, hogy sorozattal állunk-e szemben” – közölték kérdésünkr­e.

Közben már a Nébih is óva int a csalók oldalától. Közleményü­k szerint számos jelzést kaptak az elmúlt napokban, hogy a tuzifanagy­ker.hu oldalon hatósági áron hirdetett termékek végül nem jutnak el a vásárlókho­z.

„A hatóság felhívja a figyelmet, hogy ne rendeljene­k fenti oldalról tűzifát, illetve semmiképp se utaljanak előre az 10300002-1336720800­014900 MKB Banknál vezetett számlaszám­ra” – közölte a Nébih.

Mint írták, a csalók hatósági áron kínálnak Erdélyből származó tűzifát a tuzifanagy­ker. hu oldalon, az alacsony árért cserébe azonban előreutalá­st kérnek a vásárlóktó­l. A gondosan felépített, tartalmába­n is megnyerő oldal hiteles felület látszatát kelti, azon többek között ügyfélszol­gálati idő, hírblokk, valamint részletes leírás is megtalálha­tó. Gyanúra adhat azonban okot, hogy az EUTR-nyilvántar­tási szám hiányzik.

 ?? ?? nekik
nekik
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary