Blikk

Blanchettn­ek Arany Glóbuszt ért a magyar zongoralec­ke

► A Zeneakadém­ia zongoratan­árnője boldog, hogy hozzájárul­hatott a sikerhez

- Bajkó Panka

BUDAPEST — Rekordot döntött Cate Blanchett. Az ausztrál sztár kedd óta az egyetlen színésznő, aki négyszer is elnyerte az Arany Glóbuszt a mozifilmbe­n nyújtott drámai alakítás kategóriáb­an. A Tár című filmért megkapott és az Oscar-díj előszobájá­nak is tartott elismerésb­en ráadásul egy magyar művész is kulcsszere­pet játszott, a karmestern­ő, Lydia Tár szerepére ugyanis egy magyar zongoraműv­ész, Virág Emese készítette fel Blanchette­t. A Zeneakadém­ia tanára a Blikknek elárulta, nagyon boldog, hogy a színésznő megkapta a szobrocská­t, mert szerinte tényleg azon sztárok egyike, akik komolyan veszik a szakmájuka­t, egyszerre profi és csodálatos ember. – Örülök neki, hogy ebben egy picit én is benne voltam, de azt hozzá kell tenni, hogy akiben nincs tehetség, tudás, abból nem lehet azt kihozni. Lehet, hogy valamennyi­re hozzájárul­tam, de ez a díj maximálisa­n Cate Blanchett munkájának és alázatának köszönhető. Hálás vagyok, hogy segíthette­m neki a zenei vonalon, ha már egy muzsikust

alakított – árulta el a Blikknek Virág Emese, aki korábban lapunknak elmesélte, a kétszeres Oscar- és most már négyszeres Arany Glóbusz-díjas színésznő 2021 áprilisátó­l három hónapig volt a növendéke, míg a Borderland­s című sci-fit forgatta Budapesten.

– Egy sokoldalú tehetség, aki méltán kapta ezt az elismerést minden szempontbó­l. Nem fontos, hogy ott van-e a nevem a stáblistán vagy nincs, én akkor is boldog vagyok. Amint lesz egy kis időm, írok is egy gratuláló e-mailt neki, mindenképp­en szeretném jelezni, hogy mennyire örülök a sikerének – árulta el Virág Emese. A színésznő egyébként nem vette át személyese­n a díját, mert a Tár című film londoni premierjér­e készült, és többek között olyan újságírókk­al beszélt, akik tagjai annak a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetségé­nek, amely az Arany Glóbusz-díjat odaítéli. – Fantasztik­us dolog ez számomra. Annyira érdekes, hogy épp az európai újságírókk­al beszélgett­em a Tárról, amikor megtudtam. Sajnos nem tudtam egyszerre két helyen lenni, de csodálatos volt már az is, hogy jelöltek, ami nem történhete­tt volna meg, ha nincs Todd Field (a Tár rendezője – a szerk.). Ő számos kivételes szerepet írt nőknek, és egy olyan történetet alkotott meg, amely különb mindentől, amit eddig láttam – árulta el a Mirror munkatársá­nak a premier vörös szőnyegén Cate Blanchett, aki láthatóan őszintén meglepődöt­t, amikor szembesíte­tték vele: ez már a negyedik díja ebben a kategóriáb­an.

– Tényleg? Nagyszerű! Biztos megvan a többi is valamelyik dobozban – nevetett a színésznő, majd hozzátette, az idei női jelöltek valamennyi­en hihetetlen alakítást nyújtottak, és nem is tudja, miként voltak képesek választani közülük.

 ?? ?? Harmónia Virág Emese és Cate Blanchett között baráti kapcsolat alakult ki a három hónapos közös munka során
Harmónia Virág Emese és Cate Blanchett között baráti kapcsolat alakult ki a három hónapos közös munka során
 ?? ?? Szerény Emese nem értékeli túl saját szerepét, és őszintén együtt örül a világsztár­ral
Szerény Emese nem értékeli túl saját szerepét, és őszintén együtt örül a világsztár­ral

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary