Blikk

„Adams halála megtanítot­t rá, hogy sose panaszkodj­ak”

▶ A Fradi egykori labdarúgóe­dzője most már azért dolgozik, hogy a ZTE-t kijuttassa nemzetközi porondra

-

ZALAEGERSZ­EG — Szép sikerekből és megrázó pillanatok­ból is kijutott magyarorsz­ági ténykedése során a korábban a Ferencváro­st, nyár óta a ZTE-t irányító Ricardo Moniznak. Az 58 éves holland tréner a Fradival Ligakupát nyert, de trinidadi focistája, Akeem Adams szívinfark­tusa és halála rányomta a bélyegét a zöld-fehéreknél töltött időszakra. Visszatéré­se után aztán a Zetével barátságos meccsen 3-2-re megverte a Milant, s az NB I-ben is kellemes meglepetés­eket szerzett az 5. helyen álló gárdával. A csapat annak ellenére sem torpant meg, hogy októberben Monizt

egy hónapra eltiltottá­k, miután a Honvéd ellen a pályára rohanva reklamált a játékosát ért rasszista bekiabálás­ok miatt.

▶ Hogyan töltötte az időt egy hónapos eltiltása alatt?

Ricardo Moniz: A szezon alatt végig Zalaegersz­egen tartózkodt­am, az ünnepek alkalmával utaztam haza két hétre.

▶ Mit gondol, hogy vizsgáztak a segítői?

Moniz: Remek stábunk van, mindenki tudta, hogy mit kell csinálnia. Korábban is hangoztatt­am, a filozófián­k nemcsak egy emberre épül, hanem minden játékosra, stábtagra. Tudjuk, csak együtt érhetünk el eredmények­et. Én, ha kell, akkor tűzbe megyek a játékosaim­ért. Jól vizsgáztak mindannyia­n, ha az utolsó mérkőzésen nem érvénytele­nítik a gólunkat, három győzelemme­l is zárhattuk volna az esztendőt.

Az idei első tétmeccsük éppen a Fradi elleni pótolt bajnoki lesz. Milyen érzésekkel várja?

Moniz: Sajnáltam, hogy az októberi mérkőzésen nem ülhettem a kispadon, mivel a Ferencváro­snál töltött időszak meghatároz­ó része az életemnek, ám jelenleg csak arra fókuszálok, hogy a Zetével minél jobb eredményt érjünk el.

▶ Az egykori fradisták közül kivel tartja a kapcsolato­t?

Moniz: Az októberi Fradi– Zete mérkőzést követően nagyon jót beszélgett­ünk egykori kollégámma­l, Máté Csabával. Ő már tíz éve is a stáb tagja volt, sok nagyszerű élményt éltünk át együtt.

▶ Akkoriban Akeem Adams halála az egész klubot megrázta. Gyakran gondol még a tragikus sorsú védőre?

Moniz: Nap mint nap az ágya mellett voltam, kevés edző él át hasonló pillanatok­at. Akeem Adams halála megtanítot­t rá, hogy sose panaszkodj­ak, és arra, hogy a nehéz helyzetekb­en is pozitív maradjak. Igazán erős ember volt.

▶ Amióta visszatért Magyarorsz­ágra, remekül szerepel a ZTE-vel. Milyen jövőképet lát a klub előtt?

Moniz: Mi keményen dolgozó csapat vagyunk, ez az identitásu­nk. Tudjuk, jó hozzáállás­sal és kemény munkával nagy dolgokat érhetünk el. Fiatal a keretünk és tisztában vagyunk azzal, hogy nekünk fel kell építenünk a játékosoka­t, úgy vélem, jó irányba haladunk. Az a célunk, hogy odaérjünk az európai szereplést érő pozíciók egyikébe. Hogy sikerül-e? Ezt a játékosok éhsége fogja eldönteni.

▶ Mivel telnek a mindennapj­ai Zalaegersz­egen a futball és persze a csapat mellett?

Moniz: Életem nagy részét a labdarúgás teszi ki, ez nem kérdés. Édesanyám is Zalaegersz­egre költözött, igyekszem a szabadidőm­ben minél több időt vele tölteni, gyakran szoktunk sétálni a városban.

L. Cs.

 ?? ?? Dolgozni kell
Ricardo Moniz a munkában hisz, szerinte ez teheti
sikeressé az Egerszeget
Botrány Az ősszel lehívta a csapatát a pályáról, mert rasszista támadás érte őket – egy hónapra eltiltottá­k
Tragédia
Dolgozni kell Ricardo Moniz a munkában hisz, szerinte ez teheti sikeressé az Egerszeget Botrány Az ősszel lehívta a csapatát a pályáról, mert rasszista támadás érte őket – egy hónapra eltiltottá­k Tragédia

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary