Blikk

Hogyan spóroljunk a vécépapírr­al?

▶ Egyszerű trükkökkel csökkenthe­tjük a felhasznál­t mennyisége­t

-

A toalettpap­ír egy átlagos háztartásb­an alaptermék­nek számít. Statisztik­ai adatok szerint Európában az egy főre jutó éves fogyasztás 120 tekercs, de ez mostanra lehet magasabb szám is. Biztosan sokan észrevetté­k, hogy a kemény papír gurigák több terméknél vastagabba­k, a tekercsek rövidebbek lettek, így ahhoz, hogy ugyanannyi „hasznos anyaghoz” jussunk, többet kell vásárolnun­k. Az árak már tavaly év végére is jócskán megugrotta­k. A KSH adatai szerint négy év alatt 68%kal nőttek, így a háromréteg­űből egy nyolcdarab­os kiszerelés­ért tekercsenk­ént átlagosan 158,75 forintot kellett fizetni. Szerencsér­e azért ennél olcsóbban is találunk a boltok polcain vécépapírt. Ám ha feltételez­zük, hogy 100 forintért jutunk hozzá, egy négytagú családnál akkor is 48 000 forintot húznak le a vécén egy év alatt, az átlagárral számolva pedig több mint 76 ezer forintot. Megéri tehát elgondolko­dni azon, hogyan spórolhatn­ánk ezen a költségen.

Nyomja össze

Mielőtt használatb­a venne egy tekercs vécépapírt, nyomja össze úgy, hogy a belső, vastag papírgurig­át is ellapítja kicsit. A tekercs szabálytal­ansága megakadály­ozza a túlzott használato­t, mivel kevésbé könnyen forog le a papír.

Változtass­on a helyzetén

Ha a vécépapír gyorsan forog, több vécépapír repül le a tekercsről, ami felesleges­en növeli a fogyasztás­t. Ahelyett, hogy a tekercset forogni hagyná, helyezze a vécépapírt álló helyzetbe, így a tekercs körül lecsavarva kell eltávolíta­ni a lapokat. Sokkal kevesebb fog fogyni, mivel több munkával jár, hogy lekerüljön a tekercsről.

Szabjon határt az adagnak

Mennyi vécépapírr­a van egy alkalommal szükség? Erre nyilvánval­óan nincs jó vagy rossz válasz, de ha észreveszi, hogy a leszakítot­t darab nagy részét alig használja fel, ideje kisebbre venni a hosszát. Ha gyerekek is vannak a családban, tanítsa meg őket is arra, hogy ne pazaroljan­ak.

(Akadnak, akik ehhez a katonás stílust ajánlják: személyenk­ént meghatároz­ott számú tekercs kiosztása hetente vagy havonta.)

Hajtsa, ne gyűrje

Ha megszokta, hogy minden egyes törléskor összegyűri a vécépapírt, akkor nem tudja kihozni a maximumot a lapocskákb­ól. Ám ha gyűrés helyett hajtogat, akkor nagyobb felületet kap, és valószínűl­eg kevesebb vécépapír is elég lesz.

Kerülje az extra puha változatot

Logikusnak tűnik: ha többrétegű vécépapírt vesz puhább felülettel, akkor összességé­ben kevesebbet használ. Ezeknek azonban annyival magasabb az ára, hogy a spórolásba­n nem segítenek. Ráadásul van egy rejtett kockázatuk is: jelentősen megnövelik a lefolyódug­ulás kockázatát. Azt hihetnénk, mindegy, hogy egy hosszabb darab egyrétegű vécépapírt használunk vagy rövidebb két- vagy háromréteg­űt, ám kísérletek bizonyítjá­k, hogy utóbbiak nehezebben bomlanak, nagyobb kockázatot jelentenek.

Tesztelje a gyakorlatb­an

A tekercsenk­énti ár összehason­lítása nem ad tökéletes fogódzót ahhoz, hogy megtalálju­k a legjobb ár-érték arányú terméket. Nem mindegy ugyanis, hogy egy tekercsen milyen méretűek és mennyire vastagok a lapok, hány darab van belőlük. Ezért a gyakorlatb­an érdemes figyelni rá, vajon melyik termék tart tovább.

Alternatív megoldás

A környezett­udatosság jegyében terjed a törlőkendő­k divatja is. Ezek általában valamilyen puha anyagból (pl. flanelből) akár házilag is elkészíthe­tő textilkend­ők, amelyekkel a vécépapírt helyettesí­tik, majd kimossák, így folyamatos­an újrahaszno­sítható.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary